En ø som gravsten

Da Annette Engberg Nielsen skulle vælge gravsten til hendes mors grav i 2006, havde hun ikke umiddelbart noget konkret at gå efter. Moderen havde inden sin død ikke ytret nogle specielle ønsker, og Annette og hendes mand måtte derfor selv træffe beslutning om, hvad der føltes rigtigt for dem.

Derfor tog de i første omgang på udkig efter en sten, der var enkel, og som samtidig kunne have et personligt præg. Men det var først, da ægteparret havde set på forskellige udstillede modeller, at en helt speciel idé begyndte at forme sig i Annettes hoved.

Da min mand og jeg gik og kiggede på gravsten, faldt det mig ind, at vi måske kunne få lavet en gravsten, der havde form som Bornholm. Og inden vi havde set os om, var den idé på vej til at blive omsat til virkelighed Annette Engberg Nielsen

At det lige præcis var Bornholm, der dukkede op i hendes tanker, hænger sammen med, at familien gennem flere år havde boet på solskins-øen. De har derfor altid haft et helt specielt forhold til stedet.

Rå og robust

Efter Annettes gode idé blev gravstenen skåret i den karakteristiske form som øen, men ellers ikke behandlet synderligt, da Annette ønskede at holde fast i et råt og naturligt udseende. Af samme grund havde hun valgt en gravsten i granit til moderens grav, fordi granit altid har stået for hende som symbolet på noget robust og varigt.

”For mig er blankpolerede sten alt for kliniske at se på, og jeg ville gerne bibeholde et udtryk, der passede til stenen, som den nu engang var fra naturens side. Mit ønske om det enkle og naturlige hænger muligvis sammen med, at min far var skovridder, så naturen har altid spillet en væsentlig rolle i mit liv”, forklarer hun.

Vigtig symbolværdi har stor betydning

Når hun i dag besøger moderens gravsted, glæder hun sig over det valg, hun og ægtemanden træf, da gravstenen skulle vælges. For med stenens særegne form har de netop opnået det helt specielle og meget personlig udtryk, som de ønskede skulle præge gravstedet.

”At stenen har form som Bornholm gør lige præcis, at den symboliserer noget, der har stor betydning for os. Den udtrykker en del af vores liv, så at sige, og vi sætter stor pris på, at vi valgte, som vi gjorde. Så det, der dengang faktisk var en spontan beslutning og en tilfældig idé, har siden haft stor symbolsk betydning for os”, lyder det fra Annette

Relateret indhold