Analyser

Ny coronabølge kan forlænge eksportnedtur med to år

Der er stor usikkerhed om, hvor hurtigt dansk økonomi og særligt eksporten kan komme gennem coronakrisen. Nye DI beregninger på Oxford Economics Global Model viser, at hvis verden for alvor rammes af en ny coronabølge, så kan det forlænge eksportkrisen med to år.

Over de seneste uger har vi set et højt eller stigende smittetal i flere lande. Smitten er eksempelvis stigende i Sydamerika, Indien, Australien, Spanien og Belgien, mens amerikanerne fortsat kæmper med et højt smittetal. Genåbninger bliver flere steder sat på pause eller direkte rullet tilbage.

Kilde: Oxford Economics Global Model og DI-beregninger

Fører de stigende smittetal til en ny coronabølge, med skrappe restriktioner og nedlukninger til følge, så vil det igen gå hårdt ud over den økonomiske aktivitet.

Ifølge Oxford Economics ventes dansk eksport at være tilbage på samme niveau som før coronakrisen i starten af 2022. Lignende tendenser ses i besvarelser fra DI’s Virksomhedspanel i maj 2020. Nye DI-beregninger på Oxford Economics Global Model viser, at en  ny coronabølge med omfattende restriktioner kan forlænge eksportkrisen med to år, så vi skal frem til starten af 2024, før eksporten er tilbage på samme niveau som før coronakrisen.

Både europæisk og amerikansk økonomi oplevede i andet kvartal en tilbagegang af historiske dimensioner. Over de seneste måneder er flere danske og internationale nøgletal begyndt at vise positive tendenser igen, men fremgangen kommer oven på en stor nedtur og er stadig skrøbelig. En ny coronabølge vil ramme hårdt og sætte den begyndende genopretning kraftigt tilbage.

Dansk eksport er stadig langt fra niveauet før corona

Dansk eksport er faldet under coronakrisen, men de seneste måneder har budt på en begyndende genopretning af eksporten.

Kilde: Macrobond

Vareeksporten faldt i marts og april, men er steget igen i maj og juni. Samlet set faldt vareeksporten dog i andet kvartal med knap syv procent. Vores store produktion af medicin og fødevarer har holdt hånden under eksporten. På trods af coronakrisen har vi øget eksporten af fødevarer og medicin over det seneste år. De øvrige varegrupper har derimod oplevet tilbagegang.

Tjenesteeksporten faldt i andet kvartal med 16 procent. Det er især eksportindtægterne inden for rejser og lufttransport, som er stærkt reduceret i andet kvartal, men også eksporten af sø-transport og forretningstjenester har lidt et markant tab. Den samlede tjenesteeksport er på det laveste niveau siden starten af 2012.

Den samlede eksport af varer og tjenester (ifølge betalingsbalancen) ligger i andet kvartal på et niveau, der er 16 procent lavere end året før. Eksporten er på et markant lavere niveau end normalt, så der kommer til at gå et stykke tid, inden eksporten er tilbage på samme niveau som før coronakrisen.

DI’s medlemmer venter, at eksporten i andet halvår 2020 fortsat vil være lavere end året før. Dette er en tendens, der gælder alle markeder. Især eksporten til Storbritannien og Syd- og Mellemamerika hænger i bremsen. Eksporten til Kina ventes i andet halvår 2020 at være på næsten samme niveau som året før.

Kilde: DI's Virksomhedspanel, 728 besvarelser i juli 2020

Ved indgangen til tredje kvartal var det seks ud af ti eksportvirksomheder i DI’s Virksomhedspanel, der meldte om færre ordrer end normalt.

Relateret indhold