Bomstærk medicinalindustri løfter industriens produktivitet i vejret
Siden 2010 har der været en kraftig fremgang i produktiviteten i industrien. Det skyldes i høj grad en bomstærk medicinalindustri. Medicinalindustrien er med afstand den mest produktive branche i Danmark og står bag mere end halvdelen af industriens samlede produktivitets-vækst. Det er langt mere end i de øvrige EU-lande.
Produktivitetsudviklingen i industrien drives i høj grad af en bomstærk medicinalindustri, hvis betydning for dansk økonomi er vokset betragteligt de senere år. I starten af 2010 lå industriens værditilvækst per arbejdstime (timeproduktivitet) på ca. 390 kr. når der ses bort fra medicinalindustrien.
For hele industrien var timeproduktiviteten på ca. 440 kr., svarende til en forskel på 50 kr. I 2022 er forskellen steget til ca. 160 kr., altså til over tre gange så meget. Det svarer til, at time-produktiviteten i industrien på ca. 700 kr. ville have været næsten en fjerdedel lavere uden medicinalindustrien.
At medicinalindustrien spiller en central rolle for produktiviteten i dansk økonomi skyldes dels, at den er kendetegnet ved, at den har et betydeligt højere produktivitetsniveau end den øvrige industri. Samtidig er medicinalindustriens andel af den samlede værditilvækst i industrien mere end tredoblet over de seneste tyve år og udgør i dag hele 30 procent. Værditilvæksten per arbejdstime i medicinalindustrien ligger på godt 2.000 kr. og overstiger dermed med afstand timeproduktiviteten i de øvrige underbrancher i industrien, som typisk ligger et sted mellem 500 og 700 kr. Kemisk industri skiller sig dog lidt ud med en timeproduktivitet på knap 1.000 kr.
Industrien havde samlet set en produktivitetsvækst på 3,4 procent om året i gennemsnit fra 2010 til 2021, hvilket i høj grad kan tilskrives en ekstraordinær høj produktivitetsvækst i medicinalindustrien. Hvis der korrigeres for medicinalindustriens bidrag, havde den øvrige industri i gennemsnit en produktivitetsvækst på mere beskedne 2 procent om året.1 Medicinalindustriens betydning er blevet endnu tydeligere over de seneste fem år, hvor den har bidraget med mere end halvdelen af industriens samlede vækst i produktivi-teten.
Produktivitetsvæksten i den øvrige del af industrien er dermed mindre prangende end det ofte fremstilles i den økonomiske debat, og den har stort set været på niveau med den produktivitetsudvikling, vi har set i serviceerhvervene i de seneste ti år. Produktiviteten er samlet set vokset med knap 25 procent fra 2010 til 2021, hvilket skal ses i forhold til en produktivitetsvækst i medicinalindustrien på hele 80 procent i samme periode. Det er fra et i forvejen højt produktivitetsniveau i 2010, hvilket gør stigningen endnu mere imponerende.
Den danske medicinalindustris evne til at løfte den samlede produktivitet og velstand i Danmark er også bemærkelsesværdig set i et internationalt perspektiv. Således er bidraget fra medicinalindustrien til den samlede produktivitetsvækst i industrien væsentligt større i Danmark end i vores nabolande i EU. Dette bekræfter, at vi i Danmark har en medicinalindustri, der hører til i den absolutte verdenselite, og som kommer os alle til gode via f.eks. de skattekroner, medicinalvirksomhederne lægger i den danske statskasse, og de mange videnintensive arbejdspladser, den skaber i landet mv.
Fodnoter
- Opgørelser af såvel produktion og værditilvækst i årene 2020-2021 er behæftet med større usikkerhed end sædvanligt på grund af coronakrisen, og skal derfor tolkes med forsigtighed. Hvis der alene ses på perioden 2010-2019 stod medicinalindustrien dog stadig bag en betydelig del af industriens samlede produktivitetsvækst. Således havde industrien i denne periode samlet set en produktivitetsvækst på i gennemsnit 3,9 procent om året, mens den i industrien ekskl. medicinalindustrien var på 2,5 procent.