Hjemmearbejde giver større frihed og mere fordybelse
Større frihed, mere fordybelse og tilrettelæggelse af eget arbejde er nogle af de fordele i arbejdsmiljøet, som virk-somhederne oplever ved hjemmearbejde. Men samtidig opstår der udfordringer med svækkede sociale relationer, fællesskab og mindre dialog med egen leder.
9 ud af 10 virksomheder tilbyder hjemmearbejde. Men hvad betyder det for arbejdsmiljøet? Virksomhederne er blevet spurgt ind til områderne, hvori arbejdsmiljøet forbedres.
8 ud af 10 virksomheder oplever, at hjemmearbejde giver et bedre arbejdsmiljø, da det giver en oplevelse af større frihed. Det har ikke ændret sig fra 2022 til 2024.
Virksomhederne svarer, at hjemmearbejde giver mulighed for mere fordybelse. I 2022 svarede 63 pct. af virksomhederne, at det gav mere fordybelse. Dette tal er steget til 71 pct. i 2024. Det er en stigning på 8 procentpoint.
Flere virksomheder svarer i 2024, at indflydelse på tilrettelæggelse af eget arbejde på den hybride arbejdsplads forbedrer arbejdsmiljøet, og her er der er sket en stigning på 17 procentpoint fra 2022 til 2024.
Hjemmearbejde svækker sociale relationer og fællesskabet
Over halvdelen af virksomhederne oplever et svækket fællesskab og sociale relationer ved hjemmearbejde i 2024.
På trods af, at 43 pct. af virksomhederne oplever, at det kan være svært at få hjælp og støtte fra kolleger i 2024, er der tale om et mindre fald sammenlignet med 2022. I 2022 gjaldt det for 40 pct. af virksomhederne.
Hjemmearbejde udfordrer fortsat lederne på grund af manglende viden om de ansattes fysiske rammer på hjemmearbejdspladsen. I 2022 udfordrede det 48 pct. af respondenterne, og i 2024 udfordrer det 43 pct. af respondenterne.
Hos lidt mere end 3 ud af 10 virksomheder oplever de, at arbejdsmiljøet udfordres, fordi der er mindre opmærksomhed, støtte og dialog med egen leder. Det har ikke ændret sig betydeligt fra 2022 til 2024.
Der er ikke sket store ændringer i, hvordan virksomhederne oplever, at arbejdsmiljøet udfordres af hjemmearbejde fra 2022 til 2024. Den største forskel fra 2022 til 2024 er virksomhedernes udfordring med for få pauser. Denne udfordring er faldet med 7 procentpoint fra 2022 til 2024 og indikerer, at virksomhederne er blevet bedre til at tage pauser, når der arbejdes hjemme.
Flere angiver hverken forbedringer eller udfordringer i arbejdsmiljø
Det er ikke alle virksomheder, der oplever, at hjemmearbejde forbedrer arbejdsmiljøet. I 2022 svarede 5 pct. af virksomhederne, at de ikke oplevede forbedringer af arbejdsmiljøet som følge af hjemmearbejde. I 2024 er tallet steget til 13 pct. af virksomhederne. Det svarer til en stigning på 8 procentpoint.
Samtidig er der også flere, der mener, at arbejdsmiljøet ikke bliver udfordret af hjemmearbejde. I 2022 svarede 12 pct. af virksomhederne, at arbejdsmiljøet ikke blev udfordret af hjemmearbejde, og dette tal er 17 pct. i 2024.
Fakta om DI’s Future of Work undersøgelse
Virksomhederne har de seneste år fået nye erfaringer og kompetencer med øget hjemmearbejde og hybride arbejdsformer. Formålet med undersøgelsen er at klarlægge, hvilke tendenser vi ser inden for fremtidens arbejdsformer.
Spørgeskemaet blev sendt til 979 DI-medlemmer på tværs af brancher. Rapporten baseres på svar fra 265 virksomheder, der deltog i perioden den 22. februar til den 8. marts 2024.
Undersøgelsen blev sendt ud til relevante personer, der har indsigt i deres virksomheds udvikling i hybride arbejdsformer.
Denne analyse har fokus på arbejdsmiljø på den hybride arbejdsplads.
Future of Work
DI samler viden, inspiration og erfaringer om fremtidens arbejdsplads. Læs her, hvordan nye trends forandrer vores måde at arbejde på, og hvordan virksomhederne griber det an.
Læs mere