Analyser

Internationale medarbejdere bidrager fortsat til størstedelen af fremgangen i beskæftigelsen

Det seneste år har de internationale medarbejdere bidraget til 85 pct. af fremgangen i beskæftigelsen, og det er især medarbejdere uden for EU, som har løftet fremgangen.

En tidligere analyse fra DI har vist, at internationale medarbejdere bidrog til 80 pct. af fremgangen i beskæftigelsen i 2023. De seneste tal viser, at antallet af fuldtidsbeskæftigede er steget med ca. 21.500 det seneste år, hvoraf ca. 18.300 er internationale medarbejdere. Det svarer til 85 pct. af stigningen i fuldtidsbeskæftigelsen.

Anm.: Den årlige ændring er opgjort som forskellen i fuldtidsbeskæftigelsen i rullende år, dvs. 2024 måler forskellen mellem 3. kvartal. 2023 til 2.kvartal 2024 og 3. kvartal 2022 til 2. kvartal 2023.
Kilde: Jobindsats.dk og DI-beregninger.

De internationale medarbejdere udgør knap halvdelen af stigningen i fuldtidsbeskæftigelsen over de seneste ti år, så deres andel af den samlede stigning har været usædvanlig høj i det seneste år.

Flere internationale medarbejdere kommer uden for EU

Historisk set er størstedelen af ændringen i internationale medarbejdere kommet inden for EU/EØS. Fx var andelen af stigningen i internationale medarbejdere fra Rumænien og Bulgarien høj i årene efter optagelsen i EU i 2007. De seneste par år er andelen uden for EU dog blevet større. Siden 2019 har den ligget på minimum 50 pct., og det seneste år er den steget til 63 pct.

Anm.: Nationaliteter er opgjort på baggrund af statsborgerskab. Det er opgjort i rullende år for senest tilgængelige tal.
Kilde: Jobindsats.dk og DI-beregninger.

De lande, der bidrager mest til stigningen i antallet af internationale medarbejdere, ligner i høj grad tallene fra 2023, dog er Ukraine faldet fra at bidrage med 20 pct. i 2023 til at bidrage med 15 pct. af ændringen i de internationale medarbejdere det seneste år. Hvis man ser bort fra Ukraine, så kommer 56 pct. af stigningen i internationale medarbejdere det seneste år stadig uden for EU.

Den private sektor beskæftiger flere internationale medarbejdere

De internationale medarbejdere udgør 13 pct. af alle lønmodtagere, men det varierer markant på tværs af brancher. Fx er andelen 7 pct. i branchegruppen offentlig administration, undervisning og sundhed, der primært består af den offentlige sektor. Det er dermed én af brancherne, der har den laveste andel af fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere. I mange af brancherne er andelen dog markant højere. I landbrug, skovbrug og fiskeri, hoteller og restauranter samt rejsebureau, rengøring og anden operationel service er andelene hhv. 40 pct., 34 pct. og 29 pct.  

Anm.: Branchen offentlige administration, undervisning og sundhed anvendes her som indikator for den offentlige sektor grundet databegrænsninger fra jobindsats. Den overlapper i høj grad med den offentlige sektor.
Kilde: Jobindsats.dk og DI-beregninger.

Der er ikke indikationer på, at denne udvikling er ved at vende. De nytilkomne, der er indvandret i løbet af 2023, bliver ligeledes primært beskæftiget i den private sektor. Blandt de ny-indvandrede i 2023, der har lønmodtagerbeskæftigelse i 2023, arbejder 7 pct. i den offentlige sektor, mens 93 pct. arbejder i den private sektor. Andelen varierer lidt på tværs af opholdsgrundlag, hvor der er en lidt større andel blandt opholdsgrundlaget asyl, der bliver ansat i den offentlige sektor, mens der er færrest blandt øvrige opholdsgrundlag. De ny-indvandrede bliver i høj grad beskæftiget i brancherne hoteller og restauranter samt rejsebureauer, rengøring og anden operationel service, hvilket tyder på, der stadig er et stort behov for arbejdskraft i disse brancher.

Anm.: Ny-indvandrede i 2023, som har fået tildelt et opholdsgrundlag i 2023 og som er beskæftiget i BFL i 2023.
Imputerede opholdsgrundlag er ikke medtaget. Sektor er defineret på baggrund af første beskæftigelsesoplysning og tager ikke højde for jobskifte.
Kilde: DI-beregninger på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.

Relateret indhold