Analyser

Islændinge er glade for danske produkter

Danske virksomheder eksporterede for 8 mia. kr. til Island i 2023. Målt pr. indbygger er islændingene nogle af dem, der er allermest glade for danske produkter. Flere årtier med høj vækst har øget islændingenes velstandsniveau til dansk niveau. De kommende år vil også byde på højere vækst i Island end på vores traditionelle markeder.

Eksporten til Island er i fremgang. Sidste år rundede eksporten af varer og tjenester til Island otte milliarder kroner. Set over de seneste ti år er eksporten til Island steget med 140 procent, mens den samlede eksport er steget med 80 procent i samme periode. 

Kilde: Danmarks Statistik

Importen fra Island har over de seneste ti år svinget omkring to milliarder kroner om året. Importen fra Island er meget koncentreret på fisk og rejser. Det er lidt over 60 procent af vores import fra Island som kommer fra fisk, fiskemel, fiskeolie samt ferie- og forretningsrejser. Danmark har samlet set et overskud på næsten seks milliarder kroner på handlen med Island.

Dansk eksport til Island er forholdsvis bredt sammensat. Eksporten til Island består blandt andet af fødevarer, medicin, maskiner, møbler, søtransport, rejser og forretningstjenester (primært inden for revision og ingeniørtjenester). 

Kilde: Danmarks Statistik

Islændinge bruger mange penge på danske produkter

Islændinge er blandt dem, der bruger allerflest penge på danske produkter. Hver islænding bruger i gennemsnit lidt over 21.000 kroner om året på danske varer og tjenester. Det bliver kun overgået af eksporten inden for rigsfællesskabet til Grønland og Færøerne. 

Anm.: De 15 lande, hvor indbyggerne bruger flest penge på danske produkter. Fraragnet mange mindre ø-stater.

Kilde: Danmarks Statistik og IMF

Danske produkter er populære i Skandinavien og landene omkring Østersøen, men svenskerne og nordmændene bruger slet ikke lige så mange penge på danske varer og tjenester som islændingene.


Island har et højt velstandsniveau

Islændinge har et højt velstandsniveau, som gør dem til en interessant målgruppe for mange danske virksomheder. I starten af dette årtusinde havde islændingene i gennemsnit et velstandsniveau, der svarede til knap 85 procent af danskernes (når der tages højde for forskelle i købekraften), men sidste år var denne forskel stort set udvisket. 

Island har i et par årtier præsteret en højere vækst end i Danmark og vores andre nabolande. Siden årtusindeskiftet er islandsk økonomi i gennemsnit vokset med tre procent om året, hvilket er dobbelt så hurtigt som dansk økonomi. Frem mod 2029 forventes Island at opretholde en vækst, der er højere end i Danmark og en lang række af vores største samhandelspartnere.

Kilde: IMF World Economic Outlook

En betydelig del af væksten i Island har været drevet af øget indvandring. Siden år 2000 har Island haft en nettoindvandring på 55.000 personer. Andelen af indvandrere er steget fra ca. 4 til knap 18 procent af den samlede befolkning i Island. Indvandringen forventes at aftage, så befolkningen ikke vil vokse lige så hastigt i de kommende årtier.

Kilde: Macrobond

Islands samlede befolkning er ikke meget større end indbyggertallet i Aarhus kommune. Der er derfor en grænse for, hvor stort det islandske marked kan blive for danske virksomheder, men målt pr. indbygger står danske virksomheder utrolig stærkt i Island. De næste mange år vil dog byde på stigende befolkning og økonomisk fremgang, hvilket vil give grobund for øget eksport til Island. 

Island har gang i en stor omstilling over mod en mere klimavenlig økonomi, hvilket kan åbne nye muligheder for danske virksomheder. Island har forpligtet sig til at reducere CO2-emissionerne fra deres 1990-niveau med 55 procent inden 2030. Den oliedrevne fiskerflåde og tre store aluminiumssmeltere er med til at trække udledningerne op. Landbruget udleder også mere CO2 end gennemsnittet i OECD. Island har gang i en omstilling over mod mere energi fra vindmøller.

Relateret indhold