Mere end halvdelen af top 50 virksomheder opjusterede halvvejs gennem 2024
Humøret er fortsat højt i toppen af dansk erhvervsliv. Halvvejs inde i 2024 har mere end halvdelen af de største danske børsnoterede virksomheder hævet deres finansielle forventninger til året. Blot fem sænker deres mål.
De helt store danske virksomheder melder om større optimisme, når det kommer til deres forventninger til resultatet i 2024. Det viser de nyeste kvartalsrapporter fra toppen af dansk erhvervsliv. Ved årsskiftet blev der sat ambitiøse mål, og allerede halvvejs inde i året har 27 af de 50 største danske børsnoterede virksomheder opjusteret deres mål. Kun fem virksomheder har sænket deres forventninger til 2024.

Anm.: Ved forskudt regnskabsår er der brugt kvartalsregnskabet ved årsskiftet. Yderligere forklaring i "Sådan har vi gjort".
Kilde: Virksomhedernes årsregnskaber for 2023, samt deres halvårsrapport i 2024.
Det ser således ud til, at den positive udvikling, vi var vidne til blandt de helt store virksomheder i 2023, fortsætter ind i 2024. I 2023 blev der også løbende opjusteret, og kun én virksomhed i top 50 formåede ikke at levere på de fremskrivninger, som de havde fremlagt i starten af året. Samtidig overgik hele 27 virksomheder deres egne forventninger1.
Ved udgangen af 2023 satte virksomhederne målsætninger for 2024. I den anledning satte 32 virksomheder mere udfordrende mål, end de havde for 2023. Det er en stor overvægt sammenlignet med de 9 virksomheder, der valgte at nedjustere deres ambitioner 2. Det betyder, at de seneste opjusteringer efter to kvartals-rapporter i 2024 for mange virksomheder bygger på et fundament af allerede høje forventninger.
Illustrationen nedenfor viser, hvordan de 50 virksomheder løbende justerer deres forventninger til 2024 hvert kvartal. I forbindelse med en opjustering bruges farven grøn, mens gul betyder fastholdt, og rød indikerer en nedjustering. Helt til venstre ser man virksomhedernes målsætning for 2024 ved årets begyndelse, sammenholdt med deres forventninger til 2023. Herefter illustreres de akkumulerede justeringer i virksomhedernes forventninger ved henholdsvis første kvartal og andet kvartalsregnskab

Anm.: For virksomheder med forskudt regnskabsår viser justeringen ved starten af årets begyndelse forventninger ift. seneste regnskab.
Kilde: Virksomhedernes årsregnskaber og delårsregnskaber.
Udviklingen, som illustreret ovenfor, viser, at mens størstedelen fastholdt deres initiale forventninger, var der også 13 virksomheder, der allerede opjusterede ved første kvartal. Samtidig var der blot én nedjustering – denne kom i forbindelse med, at Matas sænker vækstmålet for ved deres forskudte årsrapport, når man sammenligner med deres forventninger fra tredje kvartal.
I andet kvartal var der syv virksomheder, der opjusterede efter allerede at have hævet målet ved årets første kvartalsrapport. Her har vi virksomheder, der har god medvind, som de to medicinalvirksomheder, der beskæftiger sig med fedmemedicin; Novo Nordisk og Gubra. I denne kategori finder vi også Mærsk, der efter at have sænket ambitionsniveauet ved årets start, har hævet målet i begge kvartaler.
Blandt de 13 virksomheder, der opjusterede i første kvartal, er der også fem, der fastholder de nye højere mål ved andet kvartal. Her har vi fx Royal Unibrew, som står fast efter allerede at have hævet vækstmålet en del fra 5-15 pct. til 9-19 pct.
I andet kvartal så vi også en række nye opjusteringer. Af de 36 virksomheder, der havde fastholdt deres mål ved årets første kvartal, var der hele 15 virksomheder, der hoppede med på vognen og hæver ambitionerne ved halvåret. Et eksempel er smykkegiganten Pandora, der nu løfter vækstforventninger for 2024 til 9-12 pct. Dermed har 27 virksomheder nu samlet set et højere mål end ved indgangen til året. Samtidig er der 18 virksomheder, der fortsat fastholder deres initiale ambitioner for året.
I den modsatte grøft har fire virksomheder været nødsaget til at sænke målet ved halvåret. En af de virksomheder, der sænker ambitionerne er Alm. Brand. Her er forventningerne lavere end de var ved årets start, på trods af at have hævet det efter årets første tre måneder. Blandt nedjusteringerne findes også Demant og GN Store Nord, som er nødt til at sænke deres vækstforventninger efter at have fastholdt dem i første kvartal.
Med 27 opjusteringer er målet allerede nu hævet hos det samme antal virksomheder, som overgik forhåbningerne i deres 2023 regnskab. I toppen oplever en pæn del momentum, og der er et stort overlap mellem de virksomheder, der overgik deres forventninger i 2023, og de der hæver målet i løbet af 2024. Over halvdelen af de 27 opjusteringer i 2024 kommer fra virksomheder, der leverede over målet i 2023. Denne positive udvikling i årets første halvår viser, at mange virksomheder fortsætter med at præstere bedre end forventet. Samtidig indikerer de fire nedjusteringer dog også, at vi sandsynligvis vil opleve flere virksomheder, der ikke helt når deres mål i år, når der sammenlignes med deres præstationer i 2023. Dette tyder på, at en usikker global økonomi ikke rammer det danske erhvervsliv ensartet – heller ikke blandt de største virksomheder.
Hvorfor reviderer virksomhederne deres forventninger?
Virksomhedernes udsigter kan revideres af flere årsager, som ofte er tæt knyttet til både interne og eksterne faktorer. Internt kan ændringer i virksomhedens strategi, produktudvikling eller opnåede resultater føre til en revision af de finansielle mål. Eksternt kan makroøkonomiske forhold, såsom ændringer i renteniveauer, valutakurser, fragt- eller råvarepriser spille en væsentlig rolle. Desuden kan politiske begivenheder, lovgivningsændringer eller nye markedsdynamikker få virksomhederne til at justere deres prognoser. Disse faktorer kan have forskellige konsekvenser på tværs af markeder og brancher, men kan også være enormt afhængig af forholdene i den individuelle virksomhed.
I industrien bliver der primært skruet op for målene, og en gennemgang af regnskaberne viser en generel forventning om en stabil global markedsøkonomi resten af året. For eksempel opjusterer kabelinstallatøren NKT på grund af fremskrivninger om stabile markeder og forventninger om høj aktivitet, især inden for deres offshore-aktiviteter med vellykkede højspændingsprojekter.
En stor del af opjusteringerne i industrien kommer fra den imponerende danske medicinalindustri, som fortsætter med at øge produktionen og hæve forventningerne. Alle fire virksomheder i medicinalindustrien har hævet ambitionerne ved halvåret (og x af dem gjorde det også efter 1. kvartal). En af de virksomheder, hvor en opjustering ikke længere overrasker, er medicinalgiganten Novo Nordisk, der gang på gang opjusterer. Herudover opjusteres der også blandt de danske virksomheder inden for kemisk industri, sundhedsudstyr og biotek, repræsenteret af blandt andet Novozymes, Ambu og Gubra.
Virksomheder, der beskæftiger sig med den grønne omstilling, oplever i de seneste år voksende muligheder, men tempoet skaber også udfordringer. Hos vindmøllegiganten Vestas bliver forventningen til omsætningen fastholdt på trods af en stigende grad af usikkerhed. Omsætningsspændet indsnævres til mellem 16,5 og 17,5 mia. kr., hvilket fortsat repræsenterer en fremgang sammen-lignet med 2023. Dette skyldes fortsat gode præstationer i den underliggende forretning. Samtidig oplever de, at omkostningsstigninger, primært drevet af lønstigninger, betyder, at det øvre spænd for overskudsgraden nedjusteres en smule fra 5-6 pct. til 4-5 pct3.
Hos en anden stor energivirksomhed, Ørsted, fastholdes forventningerne til årets driftsresultat. Indtjeningen understøttes især af deres havvindforretning, hvor en kombination af højere vindhastigheder og nye havvindparker hævede driftsresultaterne i første halvår. Fremgangen i den underliggende forretning sker dog samtidig med endnu en runde af afbrudte projekter. Tidligere er store investeringer i amerikanske havvindprojekter blevet presset af rentestigningerne, og nu betyder en langsommere udvikling i markedet for grønne brændstoffer, at stikket bliver trukket på et PtX projekt.
Opjusteringerne bygger dog ikke kun på positive forventninger til markedet, men også på virksomhedens egen formåen. Dette kan man se hos Carlsberg, hvor forventningen til den organiske vækst hæves fra 1-5 pct. til 4-6 pct. på trods af presset fra en svag for-brugertillid på det vigtige asiatiske marked. En lignende udvikling ser vi hos Schouw & Co., hvor de på trods af en projekteret lavere markedsaktivitet (med deraf lavere mål for omsætningen) øger forventningerne til driftsoverskuddet på grund af interne initiativer.
Det er også i industrien, at to af nedjusteringerne finder sted. I begge tilfælde sker det inden for elektronikindustrien, hvor både Demant og GN Store Nord sænker intervallet for deres vækstforventninger. Ingen af virksomhederne peger på markedstendenser, da begge forventer stabile markeder. Hos Demant skyldes nedjusteringen blandt andet, at de mister markedsandele på det amerikanske marked for høreapparater.
Branchefordeling af virksomhedernes forventninger
Fordeling af virksomhedernes forventninger til 2024 ved 2. kvartal ift. ved årets start – opdelt på brancher.

Anm.: Virksomheder i opgørelsen og deres målenhed kan findes i bilagstabellen. For virksomheder med forskudt regnskabsår er opgørelsen ift. deres delårsrapport ved årsskiftet 2023/2024.
Kilde: Virksomhedernes årsregnskaber og delårsregnskaber, Nasdaq, cvr-registeret og DI-beregninger.
I top 50 beskæftiger hele otte af virksomhederne sig med transport. De store geopolitiske usikkerheder og forsinkelser på de globale handelsruter har medført betydelig usikkerhed i sektoren. Halvdelen af disse transportvirksomheder har ved halvåret hævet deres mål for 2024, men dette skal ses i lyset af en lang række tidligere nedjusteringer, blandt andet på baggrund af udsigter til lavere fragtrater i 2024 sammenlignet med 2023. Hos transportgiganten Mærsk giver situationen i Det Røde Hav og Adenbugten anledning til forventninger om højere fragtrater og vækst i containervolumen, hvilket betyder, at målet for 2024 hæves.
Virksomhed |
2. kvartal ift. årsskifte |
1. kvartal ift. årsskifte |
2024 ift. 2023 |
Novo Nordisk1 |
|
|
|
Nordea Bank Abp2 |
|
|
|
Dsv3 |
|
|
|
Coloplast1* |
|
|
|
Novonesis (Novozymes)1 |
|
|
|
Orsted4 |
|
|
|
Danske Bank5 |
|
|
|
Ap Møller - Mærsk4 |
|
|
|
Vestas Wind Systems1 |
|
|
|
Genmab3 |
|
|
|
Carlsberg5 |
|
|
|
Pandora1 |
|
|
|
Rockwool1 |
|
|
|
Demant1 |
|
|
|
H Lundbeck4 |
|
|
|
Topdanmark1 |
|
|
|
Jyske Bank5 |
|
|
|
Ambu1* |
|
|
|
Copenhagen Airports5 |
|
|
|
NKT4 |
|
|
|
ALK-Abello1 |
|
|
|
Ringkjøbing Landbobank5 |
|
|
|
GN Store Nord1 |
|
|
|
Royal Unibrew3 |
|
|
|
TORM PLC4 |
|
|
|
ISS1 |
|
|
|
Flsmidth & Co1 |
|
|
|
ALM. Brand5 |
|
|
|
Sydbank5 |
|
|
|
Spar Nord Bank5 |
|
|
|
Bavarian Nordic4 |
|
|
|
Netcompany Group1 |
|
|
|
Schouw & Co4 |
|
|
|
Embla Medical hf1 |
|
|
|
Jeudan3 |
|
|
|
DFDS4 |
|
|
|
Better Collective4 |
|
|
|
Gubra1 |
|
|
|
Dampskibsselskabet Norden5 |
|
|
|
Scandinavian Tobacco Group1 |
|
|
|
Svitzer Group1 |
|
|
|
Per Aarsleff Holding3* |
|
|
|
NTG Nordic Transport Group4 |
|
|
|
Vestjysk Bank5 |
|
|
|
Cbrain1 |
|
|
|
Boozt AB1 |
|
|
|
Matas1 |
|
|
|
Tivoli5* |
|
|
|
Sparekassen Sjælland-Fyn5 |
|
|
|
Nilfisk Holding1 |
|
|
|
Anm.: Cellernes farve angiver virksomhedens ændringer i forventningerne. Grøn betyder en opjustering, gul fastholdelse og rød nedjustering. For de virksomhed, der har forskudt regnskabsår, er 2024 ift. 2023 status baseret på justeringer i forventninger i delårsrapporten ved årsskifte. Virksomhederne angiver forskellige mål for deres forventninger 1Vækst i omsætning, 2ROE, 3EBIT, 4EBITDA og 5Profit. *Forskudt regnskabsår. Kilde: Virksomhedernes årsregnskaber og delårsrapporter i perioden 2022 til 2024 og DI-beregninger. |
Sådan har vi gjort
I denne analyse er top 50 de 50 største danske børsnoterede virksomheder, som har angivet forventninger til 2023. Tre virksomheder er her sorteret fra, da de ikke opgiver relevante mål i deres årsrapport (Zealand Pharma, Tryg, UIE).
Opgørelsen i denne analyse er baseret på virksomhedernes forventninger til det kommende regnskabsår, som holdes op imod de forventninger, der blev fremlagt for 2023 ved året begyndelse. Forventningerne kan lade sig basere på omsætningsvækst, driftsresultater eller profit – alt efter hvad virksomheden præsenterer. Er der tale om omsætningstal i opgørelse, bliver de regnet om til vækstforventninger. Disse mål sammenlignes ikke med virksomhedernes faktiske resultat, men med deres mål for året eller kvartalet forinden. Dette skyldes, at ønsket er at kigge på ændringerne i forventningsniveauet.
Ift. tidligere analyser omkring virksomhedernes resultat i 2023 og forventninger til 2024 kan der være afvigelser. Dette skyldes en ny top 50, grundet markedsbevægelser, og at vi ved status for 2024 har brugt ændringer ift. seneste delårsrapport for virksomheder med forskudte regnskabsår.
For virksomhederne med forskudt regnskabsår (Coloplast, Ambu, Per Aarsleff Holding og Matas) er status afgjort i forhold til seneste års- og kvartalsrapporter med i udgangspunkt i samme periode, som virksomheder med ordinær regnskabsperiode. Dvs. forventningsjusteringer ift. regnskaber ved hhv. årsskifte og 1. kvartal – uagtet periode i virksomhedens interne regnskabskalender.
Top 50 børsnoterede virksomheder er opgjort efter markedsværdi fra åbningskurs d. 14. august 2024 baseret på tal fra Børsen.
Grundet forskudt regnskabsår offentliggøre ChemoMetec årsregnskab ved halvåret, hvilket først sker 11. september. Derfor indgår Nilfisk Holding i top 50.
Virksomhedernes brancheinddeling er bestemt ud fra deres opgørelse hos cvr-registeret og opgørelsen fra Nasdaq.
Fodnoter
- Se DI-analyse: "De største danske virksomheder overgik deres egne forventninger i 2023".
- Se DI-analyse: "De store virksomheder har høje ambitioner for 2024". Tallene kan afvige ift. ovenstående analyser grundet ændringer i top 50 virksomheder og justeringer i metode jf. "Sådan har vi gjort".
- Analysen bygger i udgangspunktet på virksomhedernes forventninger til omsætningen, da dette er det mest udbredte mål.