Analyser

Kønsdiversitet i bestyrelseslokalet 2024: En undersøgelse af kønssammensætningen i danske virksomheders bestyrelser

Kvinder er stærkt underrepræsenteret i danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte bestyrelsesposter i danske virksomheder, og kun 10,9 pct. af bestyrelseslederne er kvinder. Derudover har lidt under halvdelen af de danske virksomheder ingen kvinder i deres bestyrelse i 2024. Til sammenligning er det blot 0,2 pct. af virksomhederne, der ikke har en mand i bestyrelsen.

Forskningen taler sit klare sprog: Diversitet i bestyrelsen bidrager til bedre beslutninger, og det kan ses på bundlinjen. Forskellige perspektiver og erfaringer bringer en dynamik til beslutningstagningen, der fremmer kreativitet og stimulerer innovation. Det fører til mere nuancerede og velovervejede beslutninger. Et mangfoldigt bestyrelsesrum er ikke blot en symbolsk handling for ligestilling. Det er en investering i en mere innovativ og konkurrencedygtig virksomhed.

Alligevel halter kønsdiversiteten i dansk erhvervsliv. Kun hver tredje fuldtidsansat i den private sektor er kvinde. Og andelen af kvinder falder støt, jo længere op i ledelseslagene vi kommer. Det er på trods af, at halvdelen af Danmarks talentpulje er kvinder.

Diversitet er ikke en naturlig konsekvens; det kræver fokuseret prioritering og handling. Og det starter fra toppen – i direktionen og bestyrelseslokalet, hvor kulturen formes og sender bølger ud gennem hele organisationen.

Der er en stigende bevægelse blandt danske virksomheder, der anerkender betydningen af et mangfoldigt erhvervsliv og er ivrige efter at bidrage til forandringen og høste resultaterne deraf. Det afspejler sig i en positiv tendens i kønssammensætningen i de danske bestyrelseslokaler. Denne undersøgelse viser dog også med al tydelighed, at der fortsat ligger et stort arbejde forude med at øge kønsbalancen i toppen af danske virksomheder.

DI følger udviklingen i kønssammensætningen i danske virksomheders topledelse nøje, for at arbejdet med at øge kønsdiversitet i erhvervslivet sker på et oplyst grundlag. En årlig opgørelse af kønssammensætningen i danske virksomheders bestyrelser giver også den enkelte virksomhed gode forudsætninger for at opstille realistiske og ambitiøse måltal for, hvilken kønsfordeling de arbejder hen mod for deres bestyrelse.

Om undersøgelsen

Dansk Industri (DI) kortlægger for andet år i træk kønssammensætningen i danske virksomheders bestyrelser. Undersøgelsen dækker generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer i danske virksomheder med mindst 50 ansatte. Denne afgrænsning er bl.a. valgt, da de lovkrav, der i dag stilles til virksomheder i forhold til at opstille måltal og udarbejde politikker med henblik på at fremme en mere ligelig fordeling af køn i virksomhedernes øverste ledelse, alene omfatter generalforsamlingsvalgte medlemmer af bestyrelserne og ikke medarbejderrepræsentanter. Undersøgelsens datagrundlag er indhentet via en API-indgang hos LASSO X 10. oktober 2024, som baserer sig på information fra det Centrale Virksomhedsregister (CVR-registret).

Relateret indhold