Analyser

Mange ukrainske flygtninge er kommet i job

Mere end otte ud af ti ukrainske flygtninge, som er vurderet jobparate af jobcenteret, er kommet i arbejde. Flest arbejder i brancherne Hotel og restauration, Rengøring, Landbrug, Handel og Industri. Regeringen lægger op til at forlænge opholdsgrundlaget for de ukrainske flygtninge.

Det er en stor succes, at så mange ukrainske flygtninge med ophold efter særloven er kommet i job. Der var 12.600  ukrainere med ophold efter særloven i beskæftigelse i juni 2024. 

Anm.: Andelen er beregnet som beskæftigede personer ud af 16-66 årige med ophold efter særloven, der står til rådighed for arbejdsmarkedet.
Kilde: Jobindsats.dk

De ukrainske flygtninge arbejder i mange forskellige brancher, men er især kommet i job i brancherne Hoteller og restauranter, Rengøring mv., Landbrug mv., Handel og Industri. Sprogbarrieren har generelt været den største barriere for at komme i job, men mange virksomheder har fundet løsninger på at kunne oplære og oversætte arbejdsgange mv., så de har kunnet ansætte de ukrainske flygtninge, selvom de kun i begrænset omfang har kunnet tale engelsk eller dansk. Dermed har de ukrainske flygtninge bidraget på virksomhederne i en periode, hvor virksomhederne generelt har haft svært ved at ansætte de medarbejdere, som de har brug for. Det er meget positivt for den enkelte ukrainske medarbejder, for virksomhederne og for samfundet.

Kilde: Jobindsats.dk

Der kommer fortsat ukrainske flygtninge til Danmark, som får ophold efter særloven. I det første halve år af 2024 er der kommet 3.300 flere ukrainere med ophold efter særloven, når der tages højde for, at der også er ukrainere, som vælger at udrejse igen. I alt udgør de 16-66 årige 70 pct. af de ukrainske flygtninge med ophold efter særloven, heraf er næsten to ud af tre kvinder svarende til, at der er godt 15.000 kvinder og knap 9.000 mænd i den arbejdsdygtige alder med ophold efter særloven. [1]

Regeringen har foreslået at forlænge opholdsgrundlaget for flygtninge  fra Ukraine med yderligere et år i tråd med EU-landenes beslutning. Regeringens forslag vil betyde, at de personer, der allerede har ophold efter særloven, får forlænget deres opholdstilladelser med et år frem til d. 17. marts 2026, og at nye opholdstilladelser vil blive meddelt med tilsvarende gyldighed.[2]

Regeringens forslag til en ny særlov forventes at blive sendt i ekstern høring henover sommeren og vil derefter efter planen blive fremsat for Folketinget i den nye folketingssamling.


 

Fodnoter

  1. Kilde: Jobindsats.dk.
  2. Regeringen foreslår at forlænge opholdsgrundlaget for fordrevne fra Ukraine (https://uim.dk/nyhedsarkiv/2024/juni/regeringen-foreslaar-at-forlaenge-opholdsgrundlaget-for-fordrevne-fra-ukraine-1/)

Relateret indhold