25 danske virksomheder med over en million ansatte i udlandet
Danske virksomheder har rekordmange ansatte i udlandet. Og 25 af dem har tilsammen over en million ansatte i deres udenlandske datterselskaber fordelt på 139 lande. Disse 25 står bag 60 pct. af den samlede beskæftigelse i udlandet. Danske virksomheder med datterselskaber i udlandet er mere produktive, og de løfter dansk økonomi.
Danske virksomheder har rekordmange ansatte i udlandet. Siden 2010 er antallet af ansatte i danske datterselskaber i udlandet steget med næsten en halv million og udgjorde i 2022 tæt på 1,7 mio., hvilket især skal tilskrives en meget stor fremgang blandt de 25 virksomheder med flest ansatte i udlandet. Disse superglobalister har øget antallet af deres ansatte uden for Danmarks grænser med hele 285.000 personer siden 2010 og har nu rundet en million ansatte i udlandet. 1 Dermed står disse superglobale virksomheder for hele 60 pct. af beskæftigelsen i de danske udenlandske datterselskaber.
Superglobalisterne har aktiviteter i hele 139 lande. Lidt over halvdelen af deres ansatte i udlandet er beskæftiget i EU27 og andre lande i Europa (57 pct.), mens hver fjerde befinder sig i Asien. Det flugter i store træk med fordelingen hos de øvrige danske virksomheder med datterselskaber i udlandet, om end de andre har relativt set lidt flere ansatte i EU27 og andre europæiske lande (62 pct.). De øvrige danske virksomheder med udenlandske datterselskaber tæller lidt over 3.800, hvoraf langt fra alle har aktiviteter i Danmark.
Virksomheder med datterselskaber i udlandet giver et markant bidrag til dansk økonomi
Danske virksomheder med datterselskaber i udlandet havde i 2021 i alt ca. 284.000 fuldtidsansatte i Danmark, hvilket svarer til gennemsnitligt 74 fuldtidsansatte per virksomhed. 2 Virksomheder uden datterselskaber i udlandet, knap 5 fuldtidsansatte i gennemsnit.
Udover at have væsentligt flere medarbejdere i Danmark er virksomheder med datterselskaber i udlandet også karakteriseret ved at have en højere omsætning per medarbejder, og de eksporterer typisk for en del mere per medarbejder end virksomheder, som ikke er repræsenteret med datterselskaber i udlandet. Derudover fremstår de som værende langt mere kapitalintensive, og de har mange højtuddannede ansatte sammenlignet med andre virksomheder.
Virksomheder med datterselskaber i udlandet er desuden kendetegnet ved at være mere produktive end virksomheder uden datterselskaber i udlandet. Den gennemsnitlige virksomhed med udenlandske datterselskaber har en værditilvækst per fuldtidsansat (arbejdsproduktivitet) på ca. 1.185.000 kr. om året, hvilket er mere end en kvart million kr. højere end i virksomheder uden
datterselskaber. Den højere produktivitet skyldes bl.a., at de er mere kapitalintensive, bruger mere højtuddannet arbejdskraft, tilhører brancher, der typisk er højproduktive mv. Men selv når der tages højde for disse forhold, er den typiske virksomhed med datterselskaber i udlandet stadig ca. 6 pct. mere produktiv end en virksomhed med samme karakteristika, der ikke har datterselskaber i udlandet.
Selvom virksomheder med udenlandske datterselskaber udgør under to pct. af alle økonomisk aktive virksomheder i de private byerhverv, så har de stor betydning for dansk økonomi. 3 De står således for lidt over en femtedel af den samlede beskæftigelse, godt hver fjerde krone af det samlede selskabsskatteprovenu og næsten en tredjedel af værditilvæksten i de private byerhverv. Derudover går op mod to tredjedel af den samlede danske eksport af varer og tjenester gennem virksomheder med datterselskaber i udlandet.
Det betydelige bidrag til dansk økonomi viser, at virksomhedernes aktiviteter i udlandet ikke sker på bekostning af danske aktiviteter. Tværtimod er virksomhederne med deres aktiviteter i udlandet en kæmpe gevinst for Danmark. De bidrager til den danske velstand gennem øget værdiskabelse, de sikrer betydelige eksportindtægter og selskabsskattebetalinger, og de skaber tusindsvis af nye job i udlandet, som ikke fortrænger danske private arbejdspladser. Uden de mange danske datterselskaber i udlandet, ville dansk erhvervsliv ikke have stået lige så stærkt, som det er tilfældet i dag.4
Sådan har vi gjort
Denne analyse er udarbejdet på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik med udgangspunkt i en statistik for danske virksomheders datterskaber i udlandet. Statistikken indeholder oplysninger om danske datterselskaber i udlandet, som ejes eller kontrolleres af danske modervirksomheder og antal ansatte i disse selskaber. Et moderselskab anses for at have kontrol, hvis det be-sidder mere end 50 pct. af egenkapitalen eller aktionærernes stemmerettigheder.
I 2022 havde danske virksomheder ca. 15.200 datterselskaber i udlandet, som fordelte sig på lidt over 3.800 moderselskaber i Danmark. Omkring 2.100 af disse havde aktiviteter i Danmark. Der foreligger brugbare (ikke-imputerede) regnskabsoplysninger for cirka 1.600 af disse moderselskaber med mindst 0,5 fuldtidsansatte i de private ikke-finansielle byerhverv i 2021, som der i analysen beregnes arbejdsproduktivitet for. I denne del af analysen tages udgangspunkt i statistik for 2021, da regnskabsstatistikken for 2022 endnu ikke er tilgængelig på Danmarks Statistiks forskeradgang.
I tabellen nedenfor beskrives en række karakteristika for virksomhederne i Danmark med datterselskaber i udlandet sammenlignet med øvrige virksomheder uden udenlandske datterselskaber.
Fodnoter
- De en million ansatte i udlandet vedrører alene moderselskaberne i de 25 virksomheder og ikke andre af virksomhedernes selskaber i Danmark, som også må formodes at have en del ansatte i udlandet. Der er derfor tale om et underkantsskøn i analysen.
- I den resterende del af analysen benyttes regnskabsstatistik for 2021, da der endnu ikke foreligger regnskabsstatistik for 2022 på Danmarks Statistiks forskeradgang.
- Da statistikken for de danske datterselskaber i udlandet alene dækker virksomheder i de private byerhverv, fokuseres der i dette afsnit på de private byerhverv. For en nærmere beskrivelse af denne statistik, se Danmarks Statistik (2022): Statistikdokumentation for Danmarks datterselskaber i udlandet 2022.
- Se DI-analysen (2023): Superstjerne-virksomhederne fylder stadig mere i dansk økonomi. Analysen viser, at de 15-20 største virksomheder inden for industrien, målt på værditilvækst, har øget deres økonomiske betydning fra cirka en tredjedel af industriens samlede værdiskabelse til lidt under halvdelen i 2021.