Mere end hver tiende bliver genindlagt – flest i landkommuner
Godt 11 pct. af alle indlæggelser munder ud i en akut genindlæggelse. I landkommuner er der lidt flere, der bliver genindlagt. Her er det ca. hver ottende indlæggel-se, der ender med en genindlæggelse.
I 2023 blev godt 11 procent af alle indlæggelser efterfulgt af en akut indlæggelse inden for 30 dage. Det dækker over relativt store forskelle landet over. I storbykommuner mindre end 11 pct. genindlagt, mens det i landkommuner er 12,4 pct., der bliver genindlagt inden for 30 dage.
Ser man på omfanget af genindlæggelser på kommuneniveau, så er forskellene endnu større. Især på Sjælland er det tydeligt, at der er en større andel genindlæggelser, jo længere man kommer væk fra hovedstadsområdet.
I den ene ende af spektret findes Dragør, Tårnby og Københavns kommuner, hvor mindre end ti pct. bliver genindlagt. Det er markant færre end i Odsherred, Lolland og Guldborgsund kommuner, hvor mere end 14 pct. bliver genindlagt.
At der er flere genindlæggelser i landkommuner, er ikke nødvendigvis et udtryk for, at sundhedsvæsenet er dårligere i disse dele af landet. Det kan også være udtryk for, at der er mange med diagnoser, som oftere medfører genindlæggelser, eller at der er flere ældre.
Hvis man ser på genindlæggelser fordelt på alder, så ses det nemlig meget tydeligt, at andelen af genindlæggelser stiger med alderen. Hvor der er godt 11 pct., som bliver genindlagt i gennemsnit for alle aldre, så er det kun 7,4 pct. blandt personer op til 18 år. Til sammenligning er risikoen for genindlæggelse næsten dobbelt så stor for personer på mindst 65 år. Blandt dem er der 14,4 pct., der bliver genindlagt. Dertil kommer, at risikoen for en indlæggelse stiger med alderen. Kommuner med en stor andel ældre bliver derfor ramt dobbelt.
Hvis man sammenholder det med alderssammensætningen i Danmark, så er der en klar indikation af, hvorfor der er flere genindlæggelser i landkommuner end i andre dele af landet. I landkommuner er 26 pct. af befolkningen mindst 65 år gammel, mens det i storbykommuner blot er 17 pct.
Udfordringen må forventes at blive endnu større på sigt. Her stiger andelen af ældre i landkommuner op til 31,6 pct. i 2050, hvilke svarer til en stigning på mere end fem procentpoint. I storbykommuner stiger andelen af ældre med 4,5 procentpoint til 21,5 pct.
Sådan har vi gjort
Data om indlæggelser stammer fra Sundhedsdatastyrelsen (eSundhed.dk). Alle data omhandler 2023. En (somatisk) genindlæggelse er defineret som somatiske indlæggelser, som efterfølges af en akut genindlæggelse inden for 30 dage efter udskrivelse.
Der er set på det samlede antal diagnoser på kommune. Der er således ikke set på hvilke diagnoser, der afstedkommer flere genindlæggelser. Samtidig er der ikke opdelt på alder og kommune på samme tid.
Det betyder, at man ikke kan tolke en stor andel genindlæggelser i en kommune som om, at kommunen klarer sig dårligt. Men med en ældre befolkning, kan man se, at kommunen alt andet lige står over for en større udfordring end kommuner med en yngre befolkning.
Befolkningsfremskrivningen er fra Danmarks Statistik.