Dansk erhvervsliv har svaret: Tab af EU’s konkurrenceevne er den største usikkerhedsfaktor
At EU’s konkurrenceevne er udfordret kan mærkes blandt danske virksomheder. I en nylig rundspørge blandt DI’s medlemmer svarer hver anden dansk virksomhed, at tab af konkurrencekraft i EU er blandt de største usikkerhedsfaktorer for deres virksomhed.
At EU’s konkurrenceevne er udfordret, er efterhånden velkendt. Produktiviteten i EU er nu hele 20 procent lavere end i USA – en 15 procentpoint forværring siden 1995. Det kan i den grad mærkes blandt danske virksomheder. I en nylig rundspørge blandt DI’s medlemsvirksomheder svarer næsten 50 procent, at tab af konkurrencekraft i Europa er blandt de største usikkerhedsfaktorer for deres virksomhed.
Usikkerhed er generelt den største vækstdæmper blandt danske virksomheder. I undersøgelsen har vi også spurgt virksomhederne, hvad deres største vækstbarrierer er 4 ud af 10 af virksomhederne peger på usikkerhed som en afgørende barriere for vækst i de kommende år.
Tab af konkurrencekraft i Europa overgår andre usikkerhedsfaktorer, der ellers har domineret de seneste par år. Til sammenligning svarer 44 procent af virksomhederne, at udviklingen i inflation, omkostninger og renter er blandt deres største usikkerhedsfaktorer, hvilket gør det til den næstvigtigste usikkerhedsfaktor efter tab af konkurrencekraft i Europa.
Én ud af fire virksomheder svarer, at usikkerhed om fremtidige rammevilkår er blandt de største usikkerhedsfaktorer. Det er flere gange blevet påpeget, at en stor del af udfordringen for EU’s konkurrenceevne netop skyldes forringede rammevilkår for virksomhederne. Manglende politisk handlekraft og langsomme beslutningsprocesser i EU bliver ofte fremhævet som væsentlige hindringer for vækst og innovation.
Især Tyskland er udfordret på konkurrenceevnen og har som økonomi stået i stampe siden 2019. Svarene fra DI’s virksomhedspanel understøtter, at specielt virksomheder med salg til det tyske marked anser tabet af konkurrencekraft i Europa som en stor usikkerhedsfaktor, mens blot ca. 3 ud af 10 eksportvirksomheder med salg til øvrige lande anser tabet af konkurrencekraft som en væsentlig usikkerhedsfaktor.
Hvis EU skal vende udviklingen, kræver det en mere ambitiøs tilgang til forbedring af rammevilkårene for virksomhederne. Det indebærer blandt andet mere ensartede regler på tværs af medlemslandene samt øgede investeringer i forskning og udvikling. For danske virksomheder kan forbedrede konkurrencevilkår i EU betyde bedre adgang til vigtige markeder og større stabilitet i den globale handel.
Sådan har vi gjort
Analysen bygger på en spørgeundersøgelse blandt DI’s medlemmer foretaget mellem den 4. december og den 13. december 2024. 431 virksomheder, der tilsammen repræsenterer 46.000 ansatte i Danmark, har svaret på undersøgelsen.
Denne analyse bygger på følgende spørgsmål fra undersøgelsen; ”Hvilke usikkerhedsfaktorer vurderer du som værende de største for din virksomhed de kommende år?”, hvor der i denne analyse er set på svarmuligheden ”Tab af konkurrencekraft i Europa”. Det har været muligt at angive flere svar blandt følgende muligheder:
· Udvikling i inflation, omkostninger og renter
· Usikkerhed om fremtidige rammevilkår (bl.a. ift. grønne investeringer, kunstig intelligens)
· Hybride trusler
· Krig (væbnet konflikt)
· Forstyrrelser i forsyningssikkerhed (bl.a. adgang til kritiske råstoffer, energi, mv.)
· Usikkerhed omkring adgang til kvalificerede medarbejdere
· Risiko for handelskrig
· Tab af konkurrencekraft i Europa
· Ingen usikkerheder
· Ved ikke
· Andet