Analyser

Færre busser i store dele af landet

Danskernes mobilitetsmuligheder er blevet forringet. Siden 2010 er der blevet skåret i busafgangene næsten hvert år, og der er i dag 12 pct. færre køreplantimer. Særligt vest for Storebælt har borgerne fået færre busafgange. Tilbagegangen i busforbindelser og afgange er sket jævnt over hele perioden og over store dele af landet. Det viser en gennemgang af buskøreplandata fra de regionale trafikselskaber og Trafikstyrelsen over perioden 2010-2024, som DI Transport har foretaget.

Mens bussernes køreplaner beskæres, stiger behovet for transport 

I 2010 kørte rutebusserne 400.000 flere timer på de danske landeveje sammenlignet med i dag. Faldet i køreplantimer er sket i en periode, hvor danskernes samlede persontransport er steget med 14,5 pct. Det vil sige, at behovet for transport er steget, mens der er færre muligheder for at tage bussen. 

Når der er færre busafgange og busforbindelser i hverdagen, så reduceres mobiliteten for de danskere som er afhængige af kollektiv transport. Det bliver vanskeligt at komme til og fra arbejde eller uddannelse, til stationen eller fritidsaktiviteter. Det påvirker i høj grad de 38 pct. af de danske familier, der ikke har bil til rådighed, men også de 44 pct., der kun har én bil i husstanden, hvis der ikke er mulighed for at kunne tage bussen eller toget i hverdagen. 


Fald i køreplantimer i alle dele af Jylland 

Særligt vest for Storebælt har borgerne fået færre busafgange. I Vestjylland er køreplantimerne faldet med 27 pct. fra 2010 til 2024. Samlet set har alle dele af Jylland samt Fyn og Bornholm oplevet en nedgang i køreplantimer. 

Store variationer på Sjælland 

På Sjælland er der skåret i køreplantimerne i Vest- og Sydsjælland, samt i København og på Frederiksberg, hvor der har været et betydeligt fald på over 11 pct. fra 2016 til 2024. Udviklingen skyldes delvist den københavnske metro-udbygning, men der er også skåret i busforbinder, som ikke er erstattet metro. 


Der er dog enkelte hovedstadskommuner, samt nogle kommuner i Nordsjælland, hvor antallet af køreplantimer er steget. Ser vi samlet set på landsdelen Nordsjælland, så har der været en fremgang i køreplantimerne på 10 pct. fra 2016 til 2024.

Nogle steder skyldes stigningen, at kommunerne har prioriteret et bedre tilbud til borgerne. Det kan dog også skyldes, at nogle kommuner har overtaget ansvaret og finansieringen af busforbindelser, som tidligere har været regionens ansvar, hvorfor tilbuddet til borgerne ikke nødvendigvis er forbedret.  

Regionernes ansvar 

Kommunerne er ansvarlige for cirka 2/3 af de offentlige rutebusser, mens regionerne har ansvaret for resten. Regionerne har også reduceret køreplantimerne. I 2016 var der 2,7 millioner regionale køreplantimer, mens der i 2024 var planlagt 2,3 millioner køreplantimer, svarende til et fald på godt 14,5 pct. 

Det største relative fald i den regionale bustrafik er sket i Region Midtjylland, hvor køreplantimerne er faldet med 25 pct. fra knap 800.000 timer i 2010 til 530.000 timer i 2024-budgettet. 

Årsager til reduktioner i køreplantimer  

Prisen for en køreplantime er ifølge Trafikstyrelsen steget med i gennemsnit 2,4 pct. pr. år i perioden 2010-2024, blandt andet som følge af energiprisstigningerne og generelt øgede driftsudgifter i forbindelse med stigende lønudgifter.1 Det har presset omkostningerne til rutebuskørsel.  

Som denne analyse viser, er der stor forskel på, hvordan kommunerne prioriterer kollektiv transport. Flere kommuner har reduceret buskørslen mere end stigningerne i omkostninger til drift, mens enkelte kommuner har fastholdt eller øget kørslen på trods af det stigende omkostningsniveau.  

Anbefalinger fra DI 

DI anbefaler på baggrund af denne analyse, at der investeres i et velfungerende og attraktivt kollektivt trafiksystem med gode busforbindelser som et bærende element. Konkret anbefaler DI, at der frem mod 2033 afsættes i alt 7,5 mia. kr. til at gøre den kollektive transport mere attraktiv for flere herunder blandt andet at sikre flere og hyppigere busforbindelser. DI opfordrer desuden til, at der fastsættes nationale og ambitiøse målsætninger for udviklingen for den kollektive transport. 

Buskøreplantimer

Download

Tabel over bilrådighed i hver kommune

Download

Relateret indhold