Usikkerhed omkring USA får hver fjerde virksomhed til at nedjustere deres vækstudsigter
Hver fjerde virksomhed har svækkede vækstudsigter som følge af øget usikkerhed om Danmarks økonomiske relation til USA. 40 pct. af virksomhederne med aktiviteter i USA forbereder strategiske tilpasninger – flest øger deres lagre i USA eller ser mod nye markeder.
Få uger efter Donald Trumps indsættelse som præsident har den øgede usikkerhed allerede sat sig i dansk erhvervsliv. En helt ny spørgeundersøgelse blandt DI’s medlemmer viser, at hver fjerde virksomhed oplever svækkede vækstudsigter som følge af den øgede usikkerhed om Danmarks økonomiske relation til USA.

Anm.: Svar på spørgsmålet: Hvordan har din virksomheds vækstudsigter for indeværende år ændret sig, som følge af den øgede usikkerhed om Danmarks økonomiske relation til USA) 14 pct. af virksomhederne har svaret "Ved ikke". Svarene er beskæftigelsesvægtet.
Kilde: DI's medlemsundersøgelse, februar 2025 (492 respondenter)
Selvom det endnu er uklart, hvor langt Trump vil gå i forhold til trusler om told på europæiske varer, har alene usikkerheden om dette og andre områder påvirket virksomhedernes vækstudsigter. Det gælder især for virksomheder med aktiviteter i USA, hvor mange rapporterer om nedjusterede vækstforventninger for året. Knap en tredjedel af de virksomheder, der er eksponeret over for det amerikanske marked, angiver, at de har sænket deres vækstforventninger.
I undersøgelsen er virksomhederne blevet spurgt til virksomhedens eksponering over for USA – både direkte (via eksport og produktion) og indirekte (via salg til andre med eksport til USA eller via import af amerikanske produkter). Det er blot en tredjedel af virksomhederne, der ikke er eksponerede over for USA.
Blandt virksomheder, der ikke er eksponeret over for USA, er det kun 8 pct., der angiver, at de har svækkede vækstudsigter som følge af den øgede usikkerhed om Danmarks økonomiske relation til USA.

Anm.: Svar på spørgsmålet: Hvordan har din virksomheds vækstudsigter for indeværende år ændret sig, som følge af den øgede usikkerhed om Danmarks økonomiske relation til USA? 14 pct. af virksomhederne i hver gruppe har svaret "Ved ikke". Svarene er beskæftigelsesvægtet og grupperet efter virksomhedernes eksponering over for USA, hvoraf 33 pct. angiver, at de ikke er eksponeret.
Kilde: DI's medlemsundersøgelse, februar 2025 (492 respondenter)
To ud af tre virksomheder er eksponerede over for USA
I undersøgelsen er virksomhederne blevet spurgt, hvordan de er eksponeret over for USA. De eksponerede virksomheder har kunnet vælge flere svarmuligheder.
Flest virksomheder angiver, at de er direkte eksponeret til USA. Det er næsten 40 pct. af virksomhederne, der har salg til det amerikanske marked, mens 25 pct. af virksomhederne har produktion i USA. De to tal kan ikke summeres, da en virksomhed både kan have eksport og produktion i USA.
Samlet set er to ud af tre virksomheder eksponerede over for USA. Næsten en tredjedel angiver, at de er indirekte eksponeret, da de er underleverandør til virksomheder med salg til USA. Herudover har lidt mere end 10 pct. af virksomhederne indkøb af produkter og materialer fra USA.

Anm.: Virksomheder kan være eksponeret på flere måder. Svarmulighederne "Vi er ikke eksponeret" og "Ved ikke" udelukker andre svar. Færre end 1 pct. af virksomhederne har svaret "Ved ikke". Svarene er beskæftigelsesvægtet.
Kilde: DI's medlemsundersøgelse, februar 2025 (492 respondenter)
Virksomhederne forbereder strategiske tilpasninger
Den øgede uforudsigelighed i USA's ageren under Trump understreger vigtigheden af at have et robust og omstillingsparat erhvervsliv. Denne evne viser de danske virksomheder endnu en gang ved hurtigt at have igangsat eller forberedt tilpasninger til de nye realiteter.
Fire ud af ti virksomheder med salg eller produktion i USA planlægger således allerede strategiske ændringer som respons på den øgede usikkerhed. En femtedel af virksomhederne øger deres lagerbeholdning i USA. Det er især trukket af de større virksomheder med faciliteter i USA. Dernæst angiver næsten 10 pct., at de overvejer at afsøge nye markeder, hvoraf 3 pct. allerede har gjort det. Det er primært de mindre virksomheder uden fysisk tilstedeværelse i USA, der som respons på den øgede usikkerhed omkring USA ser mod nye markeder.

Anm.: Mulighed for flere svar. Spørgsmålet er alene stillet til respondenter, der er direkte eksponeret over for USA. Det har også været muligt at svare "Vi ændrer ikke adfærd" og "Ved ikke", hvilket udelukker andre svarmuligheder. 58 pct. har "Ved ikke" eller at de ikke ændrer adfærd. Virksomheder, der både har afsøgt og overvejer nye markeder, tælles med blandt dem, der allerede har afsøgt nye markeder. Svarene er beskæftigelsesvægtet.
Kilde: DI's medlemsundersøgelse, februar 2025 (151 respondenter)
En mindre del af virksomhederne reagerer på den øgede usikkerhed i USA ved at justere deres oprindeligt planlagte investeringer og ansættelser, eller overvejer at gøre det. Der er flere virksomheder, der øger eller overvejer at øge deres investeringer og antallet af ansatte end virksomheder, der nedskalerer deres aktiviteter i USA.
Sådan har vi gjort
Resultaterne fra DI’s medlemsundersøgelse er baseret på svar fra 492 virksomheder, som tilsammen repræsenterer godt 56.000 medarbejdere. Svarene er indsamlet i perioden 5. februar til 11. februar.
Spørgeskemaet er udsendt til hele DI’s medlemskreds. Virksomhederne er blevet opfordret til at deltage, uanset deres eksponering over for USA, for at få et bredere billede af udfordringerne for det samlede erhvervsliv. Fordelingen af virksomheder i undersøgelsen ligner fordelingen i DI’s Virksomhedspanel.