Analyser

Få kvindelige vækstiværksættere i dansk erhvervsliv

Kvinder er stærkt underrepræsenterede i iværksætteriet i Danmark. Både hvad angår iværksætteri generelt, men i særdeleshed også i forhold til andelen af nye vækstiværksættere. Kun hver tyvende vækstiværksætter-virksomhed stiftes udelukkende af kvinder. Særligt adgangen til kapital, men også andre barrierer, står i vejen for flere kvindelige iværksættere i dansk erhvervs-liv.

Selvom halvdelen af talentpuljen i Danmark er kvinder, så var det kun 5 pct. – hver tyvende – af landets vækstiværksætter-virksomheder i 2022, som var stiftet af kvinder/kvindelige stifterteams.  Lidt under hver femte havde både et kvindeligt og mandligt islæt i stifterteamet, mens de resterende godt tre fjerdedele var grundlagt af stifterteams udelukkende bestående af mænd.

Anm.: Blandet stifterteam omfatter virksomheder, hvor der er både mænd og kvinder i stifterteamet. Virksomheder, hvor der ikke er oplysninger om hovedstifterens køn, er udeladt. Figuren omfatter 651 vækstiværksætter-virksomheder i 2022.

Kilde: Danmarks Statistik og DI

Definition af en vækstiværksætter-virksomhed

En vækstiværksætter-virksomhed defineres som en virksomhed, der inden for de første fire år opnår mindst fem fuldtidsansatte og en årlig omsætning på fem mio. kr., og som i de efterfølgende tre år har en årlig gennemsnitlig vækst på mindst 10 pct. i antallet af fuldtidsansatte. Analysen er foretaget på baggrund af Danmarks Statistiks Iværksætterdatabase

Det er ikke noget nyt fænomen, at der er langt mellem kvindelige iværksættere i vækstlaget af nye virksomheder. I 2022 var der 651 vækstiværksætter-virksomheder i Danmark. Heraf havde 69 en kvindelig hovedstifter. Det svarer til ca. 11 pct., hvilket er en stigning i forhold til de foregående to år. Udbredelsen af kvindelige vækstiværksættere er dog fortsat lav og har været det i årevis med en andel på mellem 9 og 11 pct. siden finanskrisen.

Anm.: I beregningen af andelen af kvindelige hovedstiftere i vækstiværksætter-virksomheder ses der bort fra virksomheder, hvor der ikke er oplysninger om hovedstifterens køn.

Kilde: Danmarks Statistik og DI

Hvis vi ser på antallet iværksættere generelt i Danmark, har andelen af kvinder fluktueret mellem ca. 25 og 28 pct. i samme periode.1 Dermed er kvinder stærkt underpræsenteret, både hvad angår iværksættere generelt og særligt på vækstiværksættere. Kvindelige vækstiværksættere er bedst repræsenteret inden for hoteller og restauranter, handel samt rejsebureauer, rengøring mv., selvom de stadig kun udgør ca. hver ottende vækstiværksætter inden for disse brancher. Kvinder starter oftest egen virksomhed inden for videnservice, handel samt øvrige brancher. Øvrige brancher dækker over en bred skare af underbrancher, lige fra babyudstyr- og børnetøjsforretninger og vikarbureauer til virksomhedsrådgivning og møbelforretninger. 

Anm.: Figuren til venstre omfatter hovedstiftere i vækstiværksætter-virksomheder i perioden 2018-2022 (2.921 observationer), men figuren til højre omfatter hovedstiftere i nystartede virksomheder i 2016-2020 (89.603 observationer).

Kilde: Danmarks Statistik og DI

Hvorfor er der så få kvindelige vækstiværksættere i Danmark?

Udover at kvinder er stærkt underrepræsenterede blandt iværksættere, er det danske iværksættermiljø også kendetegnet ved en skæv kønsfordeling, når det kommer til den risikovillige kapital. Ifølge Unconventional Ventures, der indsamler data på nordiske iværksættervirksomheders evne til at rejse venture kapital, var det kun 1,3 pct. af den rejste kapital i Danmark i 2023, der gik til virksomheder stiftet af rene kvindeteams.2  Til sammenligning gik hele 92,6 pct. til virksomheder stiftet af rene mandeteams, mens de resterende godt 6 pct. gik til virksomheder stiftet af blandede teams.

Kilde: Unconventional Ventures (2023) og DI

At kvinder generelt har sværere ved at rejse risikovillig kapital er givetvis en af forklaringerne på det lave antal kvindelige vækstiværksættere i Danmark. En tidligere DI-analyse viser, at virksomheder, der har en lav egenkapital, når de starter, har markant større risiko for at lukke end virksomheder med en høj egenkapital. Det gælder også kvindelige iværksættere, hvor hele to ud af tre nystartede virksomheder med en lav egenkapital (bund 25 pct.) ophører inden for fem år, mens dette ”kun” er tilfældet for halvdelen af de bedst polstrerede virksomheder (top 25 pct.). Samtidig kommer de virksomheder, der starter med mindst på kistebunden, også oftere ind på en langsommere vækstrejse, både når der måles i antal årsværk og den værdi der skabes.

Anm.: Virksomheder inddelt efter egenkapital i startåret. Lav egenkapital omfatter den fjerdedel af virksomhederne med den laveste egenkapital i startåret (bund 25 pct.), mens høj egenkapital omfatter den fjerdedel med den højeste egenkapital (top 25 pct.).

Kilde: DI-analyse (2023): Kvindelige iværksætteres vækstrejse bremses af mangel på kapital.

Danske såvel som internationale rapporter peger herudover på en række andre potentielle barrierer, som både fører til et lavt udbud af kvindelige vækstiværksættere og et lavt investeringsniveau i disse. 

Blandt andet peger litteraturen på, at kvinders sandsynlighed for selv at blive opfindere øges, hvis de bliver eksponeret for kvindelige opfindere. Dette underbygges også af danske analyser, som viser, at ”iværksætteri ligger til familien”. Tænketanken Kraka har tidligere vist, at kvinder, hvis mødre var selvstændigt erhvervsdrivende, har større sandsynlighed for selv at blive selvstændigt erhvervsdrivende sammenlignet med kvinder, hvis fædre var selvstændigt erhvervsdrivende eller hvor ingen af forældrene var det. 

Herudover viser flere opgørelser, at kvinder er stærkt underrepræsenterede blandt investorer i Danmark. Eksempelvis finder Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) i deres årlige undersøgelse af Business Angels i Danmark, at hele ni ud af ti danske business angels i 2024 var mænd. Det kan have en betydning for, hvilke teams der bliver investeret i. Undersøgelser viser nemlig, at kvinder i overvejende grad ønsker at investere i kvindelige iværksættere.


 

Fodnoter

  1. Se DI-analysen (2023): Fortsat få virksomheder startes af kvinder
  2. Der findes ikke opgørelser, som tager alle danske iværksættervirksomheder i betragtning. En analyse fra DI har dog tidligere vist, at kvindelige iværksættere har en egenkapital (målt ved medianen), der i gennemsnit er næsten 30 pct. lavere end deres mandlige kollegaer, når de starter virksomhed.

Relateret indhold