Analyser

Virksomheder med USA-salg - EU har brug for flere handelsaftaler

Danske virksomheder oplever svækket EU-konkurrenceevne og usikkerhed om USA’s handelspolitik. Flere handelsaftaler kan løse begge dele: 6 ud af 10 virksomheder med salg til USA ser styrkede EU-handelsaftaler som en vej til bedre konkurrenceevne. Samtidig kan det reducere usikkerheden og åbne nye markeder.

Danske virksomheder står i disse dage overfor to store udfordringer: Svækket EU-konkurrenceevne og usikkerhed om den politiske linje i USA med Trump ved roret. Danske virksomheder peger på ét særligt tiltag, der kan være svaret på begge udfordringer og dermed slå to fluer med ét smæk. 

Anm.: Tallene er beskæftigelsesvægtet. Virksomhederne har kunnet vælge maks. tre svar blandt i alt 13 svarmuligheder.

Kilde: DI's medlemsundersøgelse februar 2025. 492 svar i alt. Heraf er 145 virksomheder med salg til USA, 172 med salg til øvrige lande og 175 med udelukkende salg til DK.

I en nylig rundspørge blandt DI’s medlemmer svarer seks ud af ti virksomheder med salg til USA, at de anser styrkelse af handelsaftaler med andre globale økonomier blandt de vigtigste EU-tiltag til at forbedre EU’s konkurrenceevne. 

Særligt virksomheder med USA-salg skubber på for nye handelsaftaler. Mens 59 procent i denne gruppe efterspørger handelsaftaler med andre globale økonomier, gælder det 38 procent af virksomhederne med salg til andre markeder. Det tyder på, at usikkerheden omkring USA er med til at drive efterspørgslen efter flere handelsaftaler.

Usikkerheden om Danmarks økonomiske relation til USA har direkte konsekvenser for danske virksomheder. Blandt virksomheder med USA-salg vurderer 37 procent, at deres vækstudsigter er svækket som følge af Trump i Det Hvide Hus.1 For dem kan nye handelsaftaler åbne døre til alternative markeder og mindske afhængigheden af USA. 

Anm.: Tallene er beskæftigelsesvægtet. Tallene summer ikke til 100 idet virksomheder også har kunnet svare "ved ikke".

Kilde: DI's medlemsundersøgelse februar 2025. 492 svar i alt. Heraf er 145 virksomheder med salg til USA, 172 med salg til øvrige lande og 175 med udelukkende salg til DK.

Usikkerhed om handelspolitikken er især en stor hæmsko for virksomheder, der forsøger at planlægge langsigtet. Risikoen for en decideret handelskrig skaber da også øget bekymring blandt danske eksportvirksomheder. I september 2024 svarede 18 procent af eksportvirksomhederne, at de anså risiko for handelskrig som værende blandt de væsentligste usikkerhedsfaktorer. I december, dvs. efter valget af Trump som præsident, var andelen steget til hele 39 procent. Indgåelse af flere handelsaftaler kan mindske denne usikkerhed for danske eksportvirksomheder, hvis de kan etablere salg til økonomier med mindre usikkerhed om handelspolitikken. 

Anm.: Svar til spørgsmålet: Hvilke usikkerhedsfaktorer vurderer du som værende de største for din virksomhed de kommende år? Figuren viser andel af virksomheder, der svarer handelskrig blandt i alt 8 svarmuligheder. Tallene er beskæftigelsesvægtet.

Kilde: DI's Virksomhedspanel september 2024 (501 respondenter) og december 2024 (431 respondenter).

Sådan har vi gjort

Analysen bygger på en ekstraordinær spørgeundersøgelse blandt DI’s medlemmer foretaget mellem 5. februar og 11. februar 2025. 492 virksomheder, der til sammen repræsenterer mere end 56.000 ansatte i Danmark, har svaret på undersøgelsen. 

Denne analyse bygger på følgende spørgsmål fra undersøgelsen: ”Hvilke EU-tiltag vurderer du er vigtigst for at sikre europæisk konkurrencekraft?” Der fokuseres på andelen af virksomheder, der svarer styrkelse af handelsaftaler med globale økonomier blandt i alt 13 svarmuligheder. 

Dertil kommer spørgsmålet ”Hvordan har din virksomheds vækstudsigter for indeværende år ændret sig, som følge af den øgede usikkerhed om Danmarks økonomiske relation til USA?” . Foruden svarmulighederne vist ovenfor har virksomhederne også kunnet svare ”ved ikke”. 

For nærmere information, se DI-analyserne fra 2025 ”EU’s konkurrenceevne halter: Mindre bøvl og færre byrder kan være løsningen” og ” Usikkerhed omkring USA får hver fjerde virksomhed til at nedjustere deres vækstudsigter”. 


 

Fodnote

  1. Se DI-analysen fra 2025 "Usikkerhed omkring USA får hver fjerde virksomhed til at nedjustere deres vækstudsigter".

Relateret indhold