Analyser

Danske eksportører: Handelskrig og politisk linje i USA er største usikkerhedsfaktorer

Trumps politiske linje skaber bekymring i dansk erhvervsliv. 56 pct. af eksportvirksomheder peger på eskalering af handelskrig som en af de største usikkerhedsfaktorer – 17 pct.point flere end i december 2024. Usikkerheden anslås at mindske investeringslysten i 2025 med 4,5 pct. i USA og 2,5 pct. i Eurozonen.

To måneder inde i sin præsidentperiode har Trump allerede skabt en markant mere usikker verden. Dansk erhvervsliv mærker konsekvenserne af en uforudsigelig handelspolitik og en uklar politisk linje i både indenrigs- og udenrigspolitikken. 56 procent af danske eksportvirksomheder ser risikoen for en eskalerende handelskrig som en af de største usikkerhedsfaktorer. Dertil kommer usikkerheden om den politiske linje i USA, som 42 procent af alle virksomheder peger på. Det viser en ny undersøgelse fra marts 2025 blandt 544 af DI's medlemmer.

Anm.: Svar til spørgsmålet: Hvilke usikkerhedsfaktorer vurderer du som værende de største for din virksomhed de kommende år? Figuren viser andel virksomheder, der svare eskalering af handelskrig blandt i alt 10 svarmuligheder.
Tallene er beskæftigelsesvægtet. 336 eksportvirksomheder, 205 øvrige.

Kilde: DI's Virksomhedspanel september 2024 (501 respondenter) og december 2024 (431 respondenter), og marts 2025 (544 respondenter)

Den stigende usikkerhed kan svært tilskrives andet end Trump i Det Hvide Hus. I september 2024 anså kun 18 procent af eksportvirksomhederne handelskrig som en af de største usikkerhedsfaktorer. Efter valget i december 2024 steg andelen til 39 procent, og nu, to måneder inde i Trumps præsidentperiode, er den vokset til hele 56 procent. 

En handelskrig rammer primært virksomheder med eksport, men har også potentialet til at ramme virksomheder, der indirekte påvirkes via andre danske virksomheder eller underleverandører. Blandt virksomheder med udelukkende salg til Danmark er det 15 procent, der angiver handelskrig som en stor usikkerhed, en næsten fordobling siden september 2024, hvor andelen var 8 procent.


Stigende usikkerhed lægger en stor dæmper på investeringslysten

Den politiske usikkerhed sætter også sit præg på nyhedsdækningen i USA. Antallet af nyhedsartikler, der forbinder økonomisk politik og handelspolitik med usikkerhed, er eksploderet siden Trump vandt valget. I marts 2024 omtalte ca. 1 procent af alle artikler i USA økonomisk politik i relation til usikkerhed. I februar 2025 var denne andel steget markant, så næsten 5 procent af artiklerne nævnte handelspolitik i forbindelse med usikkerhed, mens ca. 3 procent berørte politisk usikkerhed generelt. Den stigende usikkerhed får dermed også stor opmærksomhed i de amerikanske medier.

Anm.: Indeks genereret ved at tælle antal nyhedsartikler i USA, der indeholder "usikkerhed" i relation til enten økonomisk politik eller handelspolitik. Indeks 100 angiver at 1 procent af nyhedsartikler indeholder usikkerhed i relation til enten økonomisk politik eller handelspolitik.

Kilde: Caldara, Dario, Matteo Iacoviello, Patrick Molligo, Andrea Prestipino, and Andrea Raffo (2020), "The Economic Effects of Trade Policy Uncertainty", Journal of Monetary Economics, 109, pp. 38-59.
Baker, Scott, Bloom Nicholas, Davis, Steven (2016), "Measuring Economic Policy Uncertainty", The Quarterly Journal of Economics, 131, pp. 1593-1636.

Usikkerheden om handelspolitikken har stor betydning for virksomhedernes langsigtede planlægning. Tør virksomheder for eksempel investere i andre lande, hvis der kan blive indført told på deres varer? Og bør de bruge kapital på investeringer, eller er det bedre at holde igen, hvis handelsvilkårene globalt forværres?

En nylig analyse fra Oxford Economics viser, at usikkerheden om handelspolitikken under Trump har dæmpet virksomhedernes investeringslyst markant. Ifølge beregningerne har den stigende handelspolitiske usikkerhed siden slutningen af 2023 ført til, at investeringerne i 2025 er 4,5 procent lavere i USA og 2,5 procent lavere i Eurozonen. Usikkerheden har altså mærkbare konsekvenser for erhvervslivet.

Kilde: Oxford Economics.

Inflation, omkostninger og renter skaber betydelig usikkerhed

Foruden handelskrig og usikkerheden om USA's politiske linje er det inflation, omkostninger og renter, der skaber mest bekymring, hvilket 46 procent af virksomhederne peger på. Derudover er usikkerhed om fremtidige rammevilkår (38 procent) og tab af EU's konkurrenceevne (35 procent) også blandt de centrale bekymringer.

Usikkerhed er den største vækstdræber for danske virksomheder. I undersøgelsen angiver hele 51 procent af virksomhederne usikkerhed som den største barriere for vækst i det kommende år. Usikkerhed gør det svært for virksomheder at planlægge langsigtet og investere i fremtiden.

Anm.: Tallene er beskæftigelsesvægtet. Usikkerhed om politiske linje i USA var ikke en svarmulighed i december 2024.

Kilde: DI's Virksomhedspanel december 2024 (431 respondenter), og marts 2025 (544 respondenter).

Store virksomheder er mere bekymrede for den politiske linje i USA end små virksomheder. Mens både store og små virksomheder ser handelskrig som en stor usikkerhed, er det primært de store virksomheder, der bekymrer sig om USA's politiske linje. 40 procent af de store virksomheder har dette blandt de største usikkerhedsfaktorer, mens det gælder 33 procent af de små virksomheder.

Store virksomheder er ofte mere eksponeret mod USA. Det kan forklare, hvorfor de er mere bekymrede for den politiske udvikling. Blandt virksomheder med økonomisk engagement i USA, fx gennem investeringer eller datterselskaber, ser hele 56 procent usikkerheden om USA's politiske linje som en af de største risikofaktorer.

Anm.: Svar til spørgsmålet: Hvilke usikkerhedsfaktorer vurderer du som værende de største for din virksomhed de kommende år? Figuren viser andel virksomheder, der svarer eskalering af handelskrig eller usikkerhed om politisk linje i USA blandt i alt 10 svarmuligheder.
Tallene er beskæftigelsesvægtet.

Kilde: DI's Virksomhedspanel september 2024 (501 respondenter) og december 2024 (431 respondenter), og marts 2025 (544 respondenter).

Sådan har vi gjort

Analysen bygger på en spørgeundersøgelse blandt DI’s medlemmer foretaget mellem den 11. og 20. marts 2025. 544 virksomheder, der til sammen repræsenterer 58.000 ansatte i Danmark, har svaret på undersøgelsen. 

Denne analyse bygger på følgende spørgsmål fra undersøgelsen; ”Hvilke usikkerhedsfaktorer vurderer du som værende de største for din virksomhed de kommende år?” Det har været muligt at angive flere svar blandt følgende muligheder:

  • Udvikling i inflation, omkostninger og renter
  • Usikkerhed om fremtidige rammevilkår (bl.a. ift. grønne investeringer, kunstig intelligens)
  • Hybride trusler (cyberangreb, sabotage mod kritisk infrastruktur, mis- og desinformation, mv.)
  • Krig (væbnet konflikt)
  • Forstyrrelser i forsyningssikkerhed (bl.a. adgang til kritiske råstoffer, energi, mv.)
  • Usikkerhed omkring adgang til kvalificerede medarbejdere
  • Risiko for eskalering af handelskrig (handelshindrende tiltag, bl.a. øgede toldsatser samt øget beskatning og regulering af udenlandske virksomheder)
  • Usikkerhed om politisk linje i USA
  • Tab af konkurrencekraft i Europa
  • Ingen usikkerheder
  • Ved ikke
  • Andet

Relateret indhold