Analyser

Danskerne vil have mere forskning og udvikling

Mere end hver anden dansker synes, at der skal investeres mere i forskning og udvikling, end der bliver gjort i dag – også selvom det betyder færre ressourcer til andre områder.

Danmark har i dag en stærk konkurrenceevne og ligger som nummer tre på den seneste rangliste fra IMF (World Competitiveness Ranking) over landes konkurrenceevne kun overgået af Schweiz og Singapore. Dette skyldes mange års fokus på at fastholde og forbedre vores konkurrenceevne på forskellige områder. En vigtig faktor er investeringer i forskning og udvikling.

Anm.: n = 4.503
Kilde: Epinion og DI

Samtidig er der i øjeblikket en del andre lande, hvor omfanget af investeringer i forskning og udvikling er større end i Danmark, som f.eks. Sverige, Tyskland, Belgien og Østrig. Hvis investeringerne i forskning og udvikling gennem en årrække er lavere i Danmark i forhold til andre lande risikerer vi, at konkurrenceevnen på sigt udvikler sig dårligere end i lande med større fokus på forskning og udvikling.

Vi har undersøgt, om danskerne mener, vi bør investere mere i forskning og udvikling, selvom det betyder færre ressourcer til andre områder. Resultaterne er klare: Et overvældende flertal støtter denne idé. Mere end halvdelen af danskerne er helt eller delvist enige i, at der skal investeres mere, mens kun hver tiende er helt eller delvist uenig. Der er altså fem gange så mange danskere, som støtter øgede investeringer, sammenlignet med dem der ikke gør.

Undersøgelsen viser også forskelle alt efter befolkningens karakteristika. Blandt de yngre danskere er opbakningen til øgede investeringer i forskning og udvikling mindre end blandt de ældre. Lidt mere end fire ud af ti personer under 40 år ønsker flere investeringer, mens det blandt personer på mindst 70 år er mere end seks ud af ti. Den ældre del af befolkningen er derfor mere positive over for øgede investeringer i forskning og udvikling. 

Køn spiller også en rolle i vurderingen af investeringer. To ud af tre mænd vil gerne øge investeringerne, mens det samme gælder for godt 40 pct. af kvinderne. Der er altså næsten 25 pct.point flere mænd end kvinder, der støtter øgede investeringer. Desuden er viljen til at øge investeringerne større blandt personer, der bor i Region Hovedstaden og Region Sjælland sammenlignet med resten af landet.

Når vi ser på uddannelsesniveau, er tendensen tydelig. Jo længere uddannelse, desto større er ønsket om øgede investeringer i forskning og udvikling. Blandt faglærte ønsker knap halvdelen at øge investeringerne, mens det blandt personer med en videregående uddannelse er seks ud af ti.  

Anm.: På figurener "Hverken enig eller uenig" samt "Ved ikke" ikke vist. De indgår i beregningerne. "VU" er videregående uddannelse. Antallet af respondenter er angivetpå figuren.
Kilde: Epinion og DI

Sådan har vi gjort

Resultaterne i denne analyse er baseret på en befolkningsundersøgelse, som Epinion har foretaget for DI. Der er indhentet svar fra 4.503 danskere på mindst 18 år i perioden fra den 13. februar til den 3. marts 2025. Svarene er vægtet efter køn, alder, uddannelse, region og partivalg ved seneste folketingsvalg, så de giver et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.

Til denne analyse er der taget udgangspunkt i et enkelt udsagn, som respondenterne har skulle angive deres enighed i på en skala, der går fra helt uenig til helt enig. Derudover har det været muligt at svare ”Ved ikke”. Udsagnet er følgende:

  • Danmark bør investere mere i forskning og udvikling for at holde Danmark konkurrencedygtigt, selvom det er på bekostning af andre områder

Relateret indhold