To superstjerner står bag beskæftigelsesfremgangen i industrien
To virksomheder har været altafgørende for beskæftigelsesfremgangen i industrien de seneste tre år. Også på eksport og værdiskabelse leverer disse superstjerner i industrien et markant bidrag. Deres fremgang slører, at det store flertal af industrivirksomheder er mere udfordrede, end de overordnede økonomiske tal tilsiger.
Selvom der aktuelt hersker ekstraordinært stor usikkerhed, og danske virksomheder har mødt modvind fra flere fronter de seneste år, så har arbejdsmarkedet gang på gang overrasket positivt. Det gælder også inden for industrien, hvor lønmodtagerbeskæftigelsen er steget med lidt over 17.700 personer de seneste tre år (i perioden fra februar 2022 til februar 2025).

Anm.: De to superstjerner er i figuren defineret som de to virksomheder, der har oplevet den største fremgang i antal ansatte fra februar 2022 til februar 2025. De to superstjerner er Novo Nordisk A/S og Lego System A/S, hvor deres beskæftigelse er opgjort ud fra deres primære CVR-nr. på virk.dk. Afrundet til nærmeste 10 ansatte.
Kilde: Lasso X, virk.dk og DI
Fremgangen er dog på ingen måde jævnt fordelt på tværs af virksomhederne i industrien. Tværtimod er stort set hele beskæftigelsesfremgangen i industrien trukket af to virksomheder Novo Nordisk og LEGO, der ofte omtales som to af industriens superstjerner.1 De to virksomheder har oplevet den største beskæftigelsesfremgang i industrien de seneste år – tilsammen har de øget antallet af ansatte i Danmark med mere end ca. 16.100 siden februar 2022. Hertil kan lægges en skønsmæssig afledt effekt på yderligere knap 2.700 ansatte som følge af, at andre industrivirksomheder, der er underleverandører til de to superstjerner, har ansat flere nye medarbejdere.2 Fremgangen i og afledt af de to superstjerner (i særdeleshed trukket af Novo Nordisk) har således været altafgørende for beskæftigelsesfremgangen i industrien de seneste tre år. Beskæftigelsen hos de øvrige industrivirksomheder er samlet set faldet i denne periode, når der ses bort fra afledte effekter.
Det betyder dog ikke, at der ikke også er andre virksomheder i industrien, der har øget beskæftigelsen end de to superstjerner Novo Nordisk og LEGO. Men fremgangen i disse virksomheder er blot modsvaret af beskæftigelsesfald i andre virksomheder i industrien. Hvis vi ser på virksomheder med mere end 200 ansatte i industrien, er der således også andre end de to superstjerner, der har øget antallet af ansatte kraftigt de seneste år, ligesom der er virksomheder, der har haft tilbagegang. Novo Nordisk skiller sig dog ud med den klart største stigning i antal ansatte på knap 14.500, hvorefter LEGO kommer med en beskæftigelsesfremgang på ca. 1.700 ansatte. Det skal ses i forhold til en samlet beskæftigelsesfremgang på ca. 17.100 ansatte blandt de øvrige top 200 virksomheder, der har haft positiv beskæftigelsesvækst.

Anm.: Figuren omfatter virksomheder i industrien, der havde mindst 200 ansatte i februar 2025. Virksomheder, der er ophørt i perioden har medvirket til store beskæftigelsesfald, er ikke medtaget i figuren. Afledte effekter er ikke inkluderet i figuren.
Kilde: Virk.dk og DI
De to virksomheders afgørende betydning for den samlede beskæftigelses-udvikling i industrien de sidste tre år kommer efter en længere periode med en bredere funderet fremgang i beskæftigelsen efter finanskrisen.
At langt fra alle industrivirksomheder har klaret sig lige godt i de seneste par år fremgår også af udviklingen i industriproduktionen. Samlet set er produktionen steget med 24 pct. de sidste tre år (fra februar 2022 til februar 2025). Det er en kraftig fremgang. Men fremgangen kan faktisk alene tilskrives de seneste par års ekstraordinært høje vækst inden for medicin og legetøj mv. (trukket af Novo Nordisk og LEGO). Hvis der ses bort fra disse to underbrancher, er billedet et helt andet. I dette tilfælde ligger industriproduktionen fortsat under niveauet fra før Corona og tegner dermed et billede af en industri, som er mere udfordret, end de overordnede økonomiske nøgletal giver indtryk af. Ses der bort fra medicin og legetøj, så minder udviklingen i industriproduktionen mere om den udvikling, vi ser i resten af Europa. I eurozonen er industriproduktionen på et lavere niveau end i 2019, hvor især den tyske industri er i store vanskeligheder og har oplevet et stort fald i produktionen.3
Dette er også med til at forklare, hvorfor der ikke har været nogen nævneværdig fremgang i den øvrige industribeskæftigelse herhjemme i de seneste tre år, som ikke kan henføres til de to superstjerner. At beskæftigelsen i den brede kreds af industrivirksomheder trods alt ikke er faldet i en periode med tilbagegang i produktionen vidner om, at det store flertal af danske industrivirksomheder har været dygtige til at omstille sig i modgang og har gjort alt for at holde på deres medarbejdere i en tro på bedre tider forude.

Anm.: I opgørelsen af industri ekskl. medicin og legetøj mv. er de øvrige underbrancher vægtet sammen i forhold til bruttoværditilvækst.
Kilde: Danmarks Statistik og DI
Industriens superstjerner løfter dansk økonomi
De store superstjerner i industrien har i det hele taget voksende betydning for det samlede arbejdsmarked og for dansk økonomi som helhed, om end de langt fra kan forklare hele fremgangen i beskæftigelsen i de seneste år. Mens Novo Nordisk og LEGO de sidste tre år havde en fremgang svarende til næsten hele fremgangen i industribeskæftigelsen, så har de ”kun” stået for lidt over en fjerdedel af den samlede stigning i beskæftigelsen i den private sektor på knap 99.000 personer, når der medregnes afledte effekter.


Anm.: De to superstjerner er defineret som de to virksomheder, der har oplevet den største fremgang i antal ansatte fra februar 2022 til februar 2025. De to superstjerner er Novo Nordisk A/S og Lego System A/S, hvor deres beskæftigelse er opgjort ud fra deres primære CVR-nr. på virk.dk. I figuren benyttes afledte effekter på hhv. 0,17 i industrien og 0,6 i den private sektor.
Kilde: Virk.dk og DI
Industriens superstjerner leverer også markante bidrag, når det kommer til eksport, værdiskabelse og selskabsskattebetalinger. De fem mest værdiskabende virksomheder i industrien (målt på værditilvækst)4 tegner sig således for ca. en fjerdedel af eksporten og næsten 40 pct. af den samlede private værdiskabelse i industrien. Ses der på selskabsskatten er de fem virksomheders bidrag endnu mere iøjnefaldende, da de betaler hele syv ud af ti kroner af industriens samlede selskabsskatteprovenu. Det er et meget stort bidrag taget i betragtning af, hvor få virksomheder, der reelt er tale om.

Anm.: Industriens fem største superstjerner omfatter de fem største virksomheder i industrien målt ved værditilvækst i 2022. *Tallene i 2023 er beregnet pba. Danmarks Statistiks regnskabsstatistik og årsregnskaber fra Lasso X og er derfor behæftet med usikkerhed.
Kilde: Danmarks Statistik, Lasso X og DI
Selvom de fem superstjerner fylder uforholdsvis meget i industrien, så er det fortsat langt hovedparten af de ansatte (86 pct.), der arbejder i andre virksomheder i industrien. De øvrige industrivirksomheder står for den største del af aktiviteten i industrien. Eksempelvis bidrager de med tre ud af fire eksportkroner i industrien. Det understreger vigtigheden af, at vi har konkurrencedygtige skatter og afgifter, som for det store flertal af industrivirksomheder er afgørende for deres evne til at vinde ordrer og holde fast i danske arbejdspladser. Samtidig skal vi gøre, hvad vi kan for at sikre, at industriens store superstjerner fortsat har lyst til at vokse med afsæt i Danmark.
Sådan har vi gjort
I den første del af analysen er opgørelsen af lønmodtagerbeskæftigelsen og antal ansatte på virk.dk opgjort på baggrund af forskellige kilder, og der kan derfor være en diskrepans mellem de to opgørelser.
For at teste i hvor høj grad denne diskrepans påvirker resultaterne i analysen, har vi lavet et robusthedstjek på baggrund af regnskabsstatistik (FIRE) og beskæftigelsesdata for lønmodtagere (BFL) på Danmarks Statistiks forskeradgang. Af diskretionsmæssige hensyn har vi set på de fem største virksomheder i industrien, målt på deres værditilvækst i 2022, og omfatter derfor ikke nødvendigvis Novo Nordisk og LEGO.
Her viser tallene, at beskæftigelsen i industrien er steget med ca. 19.500 personer fra december 2021 til juni 2024 (som er de seneste tilgængelige tal for på Danmarks Statistiks forskeradgang). Heraf stod de fem superstjerner for ca. 88 pct. af beskæftigelsesfremgangen inkl. afledte effekter i industrien. Selvom tallene ikke er direkte sammenlignelige med analysen overfor, da de dækker over forskellige virksomheder og perioder, og superstjernerne fremstår lidt mindre dominerende i tallene på Danmarks Statistiks forskeradgang, så bekræfter de, at langt størstedelen af beskæftigelsesfremgangen i industrien er nogle få store industrivirksomheder.
De afledte effekter fra de fem superstjerne-virksomheder er beregnet på baggrund af nationalregnskabets input-output tabeller. Ifølge nationalregnskabets input-output tabeller fra 2023 vil en ekstra beskæftiget i de fem superstjerner sammenlagt have en afledt effekt på yderligere 0,17 beskæftigede i de øvrige industrivirksomheder (opgjort ved den simple multiplikator, som er en kortsigtet, partiel effekt). I den private sektor har de fem superstjerner en afledt effekt på 0,6 beskæftigede.
Fodnoter
- Industriens superstjerner dækker over en lille kreds af store og særdeles værdiskabende virksomheder i industrien, der over de seneste 5-10 år har vokset sig så store, at deres fremgang og udvikling kan rykke det samlede billede og skjule modgang i resten af branchen.
- De afledte effekter er beregnet på baggrund af nationalregnskabets input-output tabeller jf. bilag.
- Se bl.a. DI-analyse (2025): Krisestemning i tysk økonomi rammer også danske virksomheder.
- I det følgende defineres Industriens superstjerner som de fem største virksomheder i industrien, målt ved værditilvækst. Af diskretionsmæssige hensyn er det ud fra Danmarks Statistiks registerdata ikke muligt at identificere, om Novo Nordisk og LEGO er iblandt de fem største superstjerner.