Erkend, hvad I selv kan, og søg rådgivning til resten

Blomster, insekter og fugle lever side om side med Nopa Nordic, som har skabt en biodiversitetspark tæt på egne bygninger. Opskriften er at lade ledelsen gå forrest og overlade alt det, de ikke ved nok om, til biologer, anlægsgartnere og andre fagfolk.

Hør Nopa Nordic fortælle om deres biodiversitetsindsats på deres egne arealer

Videoen er udarbejdet af WWF Verdensnaturfonden og Dansk Industri

Fuglene synger om kap med bilernes susen fra hovedvejen, der løber langs Nopa Nordics produktionsområde, mens en hare springer forbi æbletræer, knæhøje tidsler og et blåt tæppe af forglemmigejer. Det er forår, og Nopa Nordics biodiversitetspark ligger som en oase foran hovedbygningen i Hobro og byder velkommen.

- Biodiversitet er slet ikke italesat nok, og det er en af årsagerne til, at vi har valgt at lave en biodiversitetspark. Vil vi gerne lede en del af samtalen om bæredygtighed væk fra CO2 og få biodiversitet mere ind i spillerummet, fortæller Henrik Karup Jørgensen, administrerende direktør i Nopa Nordic.

Nopa Nordic udvikler skræddersyede produkter til vask, rengøring og personlig pleje for store og små brands og har skabt miljømærkede produkter siden 1993. Den grønne dagsorden er en vigtig del af deres arbejde, og det har både krævet økonomiske ressourcer og ekspertviden om dyreliv og planter at få parken til at blomstre. Biodiversitetsparken fylder 21.000 m2, og omkring bygningerne har Nopa Nordic også plantet små øer på ca. 2.000 m2.

- Der skal langt mere til end at fræse nogle meter op i græsplænen og så nogle frø, hvis man vil skabe mere biodiversitet. Man skal erkende, hvad man selv kan og søge rådgivning til det, man ikke har nok viden om. De fleste har brug for konsulenter til sådan et projekt, for ellers kan man let gøre noget forkert, og på grund af de økonomiske omkostninger er det vigtigt, at ledelsen går forrest, siger Henrik Karup Jørgensen.

Insekter bevæger sig kun få hundrede meter i deres levetid, også de insekter, der flyver forholdsvis hurtigt. Med det nye areal har vi mulighed for at udvide korridoren og skabe sammenhæng mellem levestederne Tina Strøm Trolle, biolog og Sustainability Specialist
På naturens præmisser

Henrik Karup Jørgensen greb chancen for at skabe mere biodiversitet, da Nopa Nordic skulle etablere en ny indkørselsvej gennem det areal, hvor parken ligger i dag. Nopa Nordic måtte gennem flere forslag for at skabe de bedste rammer for plante- og dyrelivet, og derfor tog det et par år at gøre idéen til virkelighed. Med hjælp fra en anlægsgartner, biologer og ingeniører blev parken anlagt i 2023.

- Planterne er udvalgt fra et katalog over hjemmehørende plantearter fra Aarhus Universitet, som er rigtigt godt at støtte sig til. I juni 2023 lavede en biolog vores første artsoptælling, og trods tørken var der allerede kommet et rigtig pænt dyre- og planteliv, siger Henrik Karup Jørgensen.

Men Nopa Nordic oplever også udfordringer ved at invitere naturen ind på industriområdet. Græsset må ikke gro højt tæt på bygningerne, da det tiltrækker gnavere, og et sted er der lagt fliser, for at medarbejderne ikke får jord under skoene, som de tager med ind til produktionen.

- En dag fløj en gråspurv ind i et vinduesparti og døde, og en anden gråspurv fløj ind gennem et åbent vindue. Det var aldrig før sket i de 13 år, jeg har arbejdet her. Biologen sagde: Det sker, fordi bestanden af gråspurve har det fremragende. Så må I leve med, at en dum gråspurv en gang imellem flyver ind i vinduet og dør. Det er naturens gang, og det følger med, fortæller Henrik Karup Jørgensen.

- Vi havde også et andet drama, da de sødeste harekillinger løb rundt udenfor. To dage senere kom der en ræv. Det er nøjagtig, som hvis det havde været ude i skoven. Naturen er jo barsk en gang imellem.

Om Nopa Nordic

Nopa Nordic har hovedsæde i Hobro og er den største private label-producent i de nordiske lande inden for bæredygtige og miljømærkede produkter til vask, rengøring og personlig pleje. Virksomheden blev grundlagt i 1964 af Niels Thostrup og er fortsat en familieejet virksomhed. Virksomheden har 220 ansatte.  

Læs mere om Nopa Nordic her

Mere biodiversitet på vej

Hvert år laver en biolog artsoptælling i parken, så Nopa Nordic kan dokumentere deres tiltag for biodiversiteten. Men optællingen fortæller også, om der er kommet det insektliv, som Nopa Nordic ønskede sig. Og indtil videre har det været en succes. Medarbejderne nyder også de grønne områder i hverdagen, og Nopa Nordic har kun fået mere blod på tanden.

- Vi har et areal mere på 15.000 m2, hvor vi også gerne vil have mere biodiversitet. Der er i forvejen nogle fine træer, som naturen selv har sået, og dem lader vi stå, og så vil vi gerne have farverige planter, da blomsterne tiltrækker insekter og fugle, fortæller Henrik Karup Jørgensen.

Han forklarer, at det både er nemmere og billigere at vedligeholde arealerne end en græsplæne, og at de kun slår arealet en gang om året. Gør man ikke det, kan området med tiden springe i skov.

- Insekter bevæger sig kun få hundrede meter i deres levetid, også de insekter, der flyver forholdsvis hurtigt. Med det nye areal har vi mulighed for at udvide korridoren og skabe sammenhæng mellem levestederne, forklarer Tina Strøm Trolle, som er biolog og Sustainability Specialist i Nopa Nordic.

- Drømmen er, at der med tiden bliver en korridor, som når helt ned til golfbanen tæt på vandet. Den ligger et par kilometer væk. Dernede er der et areal med en mere naturlig biodiversitet, som aldrig bliver rørt. Hvis vi skaber en forbindelse til det område, kan vi nå rigtig langt i vores indsats for biodiversiteten, fortæller Henrik Karup Jørgensen. 

3 gode råd

  • Søg rådgivning
    Erkend, hvor meget af opgaven, I selv kan løfte, og søg rådgivning til resten. Det kræver den rette viden at arbejde med biodiversitet.
  • Involver medarbejderne
    Tag imod de ansattes idéer til projektet, og undersøg, om de i praksis kan lade sig gøre.
  • Lad ledelsen gå forrest
    Det kræver mange ressourcer at gøre en indsats for biodiversiteten. Lad ledelsen gå forrest og bane vejen. 
Hør Henrik Karup Jørgensens råd til at arbejde med biodiversitet på egne arealer
Videoen er udarbejdet af WWF Verdensnaturfonden og Dansk Industri

Find mere inspiration fra Nopa Nordic

I Nopa Nordic tænker man også biodiversitet ind i virksomhedens produktudvikling. Det kan du læse mere om i artiklen her. 

Nopa Nordic er på forkant med efterspørgslen

Relateret indhold