04.09.18 Regionalforeninger Pressemeddelelse

Virksomhederne i Viborg er mere tilfredse end nogensinde

Virksomhederne opfatter Viborg Kommune som mere erhvervsvenlig end nogensinde tidligere. Det fremgår af Dansk Industris årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima. Viborg Kommune går 11 pladser frem og havner på en placering som nummer 28 ud af de 93 kommuner, der deltager i undersøgelsen.

- Der sker meget i kommunen i disse år med store byggerier, lokale virksomheder, der klarer sig godt, og uddannelsesinstitutioner, der udbyder nye uddannelser til de studerende. Der er generelt en god stemning i kommunen, siger næstformand Sine Juul Praastrup, DI Skive/Viborg.

Forklaringen på fremgangen skal blandt andet findes i den kommunale sagsbehandling, hvor især behandlingen af sager om sygedagpenge er blevet mere smidig. Det går også bedre for kommunens image, der er afgørende for evnen til at tiltrække borgere og virksomheder.

- Folk flytter til Viborg i disse år. Vi oplever en god befolkningsudvikling, og der er mange nye medarbejdere på virksomhederne, som vælger at flytte til kommunen. Der er gang i salget af byggegrunde, og vi ser nye områder udvikle sig. Det er vigtigt, at man som kommune kan følge med, så der er de rette faciliteter til stede, siger Sine Juul Praastrup.

Som noget nyt er der i årets undersøgelse inddraget en statistik over kommunernes konkurrenceudsættelse. Her klarer Viborg Kommune sig særligt godt inden for det tekniske område.

- Det er vigtigt, at kommunerne overvejer hvilke opgaver, der løses mest hensigtsmæssigt af private virksomheder. Det glæder mig at se, at der inden for det tekniske område, hvor der de senere år er afprøvet rigtig mange lokale løsninger med frikommuneforsøget, er en hel række private aktører, siger Sine Juul Praastrup.

Skive Kommune er placeret på en 19. plads i årets undersøgelse. 

Se alle resultater på di.dk/le18 - her kan du sammenligne kommuner og se placeringer i alle kategorierne i DI’s Lokalt Erhvervsklima 2018

FAKTA OM LOKALT ERHVERVS-KLIMA 2018

  • DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2018, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er niende år i træk, at DI laver undersøgelsen.

  • Knap 7.700 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer i alt 350.000 arbejdspladser, hvilket svarer til knap 20 pct. af den private beskæftigelse.

  • Her i 2018 er undersøgelsen udvidet med enkelte nye spørgsmål og flere nye statistiske indikatorer. Undersøgelsen giver derfor et endnu mere nøjagtigt billede af kommunernes erhvervsvenlighed. Det betyder dog, at sammenligning med placeringer i tidligere år skal tages med et mindre forbehold.

  • Som noget nyt er resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer også opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.

  • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

  • 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.
Claus Kaae-Nielsen

Claus Kaae-Nielsen

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 3820
  • Mobil +45 2332 6829
  • E-mail clkn@di.dk

Relateret indhold