26.10.21 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Bornholm mister borgere og arbejdskraft

Frem til 2045 får Bornholm 11,1 procent færre borgere i den arbejdsdygtige alder fra 20-64 år. Det er trist for livet og dynamikken på øen – og det giver mindre arbejdskraft til de allerede nødlidende virksomheder.

I de seneste mange år er der blevet flere danskere, men desværre gælder det ikke for landområderne. Og den dårlige nyhed for Bornholm er, at det kommer til at fortsætte. Fra 2020 til 2045 vil antallet af personer i den arbejdsdygtige alder fra 20-64 år falde med 11,1 procent viser den seneste befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik.

- Det er virkeligt bekymrende tal for øens virksomheder, som jo allerede i dag har udfordringer med at finde den rigtige arbejdskraft. Kommunen har en ambitiøs vision om flere tilflyttere til øen, og det er godt at der allerede er politisk fokus på problemet. Men det er helt afgørende, at kommunens indsats samtidig er opmærksomme på, at de nye tilflyttere også er i den arbejdsdygtige alder, siger Jens Koefoed, formand DI Byggeri Bornholm.

Inden for hver enkelt kommune vil borgerne fremover samle sig om det lokale kraftcenter, den største by. Kraftigst i byer på mellem 20.000 til 50.000 indbyggere, men på Bornholm vil det gå anderledes, mener Jens Koefoed.

- Befolkningstilvæksten på Bornholm vil formentlig sprede sig rundt på hele øen, og derfor er det vigtigt, at der udstykkes attraktive boligarealer omkring de byer, hvor tilflytterne særligt søger hen. Det forudsætter dog, at bankerne vil låne penge til nye boliger uden for de større byer, siger Jens Koefoed.

På landsplan sker den største befolkningstilvækst til de store byer som København, Aalborg, Odense, Esbjerg og Aarhus. Væksten i København, Frederiksberg og Esbjerg kommer dog ikke længere fra tilflytning fra de andre kommuner – den kommer udelukkende fra mange fødsler, indvandring og stigende levealder. I Aarhus, Aalborg, Odense var der i hvert fald indtil 2020 stadig nettotilflytning.

Lotte Jespersen

Lotte Jespersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3848
  • Mobil +45 5213 2380
  • E-mail loje@di.dk

Relateret indhold