Prismodtager Jan Bech Larsen, næstformand i DI Bornholm Michael Almeborg og viceborgmester Morten Riis. Foto: Lotte Jespersen/DI.

05.07.21 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Fra ufaglært til faglært til årets lærling

Jan Bech Larsen fra HASLE Refractories A/S færdiggjorde som 33-årig uddannelsen som industrioperatør. Han startede som ufaglært i produktionen i 2013 og har siden udviklet sig i virksomheden. I dag er Jan både teamleder og arbejdsmiljørepræsentant, og han vinder fortjent DI Bornholms pris som årets lærling.

- Jan vinder, fordi han både fagligt og som kollega har gjort en enestående indsats i løbet af sin læretid og kan inspirere andre voksne og unge, der overvejer at tage en faglært uddannelse,siger Kenn Kjellberg, formand for DI Bornholm og direktør i Victor Vask A/S.

Og der er også lutter roser fra Jans chef.

- Jan er en uvurderlig ressource for vores virksomhed. Han er en dygtig kollega, som er afholdt af alle, og han går altid forrest og trækker det tungeste læs. Vi kalder Jan vores ”spillende træner”, fordi han både har en teamleder-rolle og indgår i det daglige arbejde i produktionen. Det har været en fornøjelse at følge Jans udvikling både som menneske og medarbejder og se ham vokse ind i sin nuværende rolle,siger direktør Karen Bladt fra HASLE Refractories A/S.

DI Bornholm arbejder for, at flere bliver inspireret til at tage en faglært uddannelse. Både de helt unge, men også voksne i ufaglærte jobs, som arbejdsmæssigt og personligt kan få glæde af en faglært uddannelse. Faglærte er kernearbejdskraft i danske virksomheder, men i 2030 kommer de til at mangle 99.000 faglærte, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Der er derfor masser af spændende job og gode udviklingsmuligheder til dygtige faglærte som Jan Bech Larsen.

- Når vi kårer årets lærling, er det afgørende, at lærlingen er et forbillede og kan inspirere andre til at tage en faglært uddannelse. Jan Bech Larsen viser i den grad, at en erhvervsuddannelse rummer stort potentiale – både for unge og lidt ældre ufaglærte. Jan er desuden et rigtig godt eksempel på den store værdi elever og lærlinge tilfører en virksomhed,siger Kenn Kjellberg, formand for DI Bornholm.

HASLE Refractories A/S, som Jan Bech Larsen er udlært fra, udvikler og producerer ildfast beton til eksport i hele verden. Karen og Michael Bladt overtog virksomheden i 2003 og flyttede til Bornholm, hvor de har engageret sig i mange lokale dagsordener, herunder hvordan der skabes arbejdspladser og vækst til gavn for hele øen. De tænkte oprindeligt, at deres virksomhed var for lille til at tage lærlinge, og at de ikke havde nok at lære dem. Men de fandt ud af, at også mindre virksomheder kan tilbyde relevant uddannelse, og både Jan og de selv har oplevet læretiden som en stor succes.

- Allerede under læretiden kunne vi give Jan et bredere ansvar, og han viste tidligt, at hans potentiale i virksomheden er stort. Vi har derfor valgt at ansætte endnu en lærling. Vi kan kun anbefale andre virksomheder at gøre det samme. En lærling tilfører stor værdi, og for os har Jan under hele sin læretid været en uvurderlig arbejdskraft, siger direktør Karen Bladt, HASLE Refractories A/S.

Også skolen på Campus Bornholm har anerkendt Jans ekstraordinære indsats. De har belønnet hans flid med både høje karakterer og et tilbud om at blive skuemester, hvor han skal bedømme andre lærlinges svendeprøver.

Lærlingeprisen blev overrakt af viceborgmester Morten Riis og næstformand for DI Bornholm, Michael Almeborg.

Lotte Jespersen

Lotte Jespersen

Konsulent

Relateret indhold