17.10.22 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Bosætningsindsats får tyskere til at flytte til Sønderborg Kommune

Den negative befolkningsudvikling i Sønderborg Kommune er vendt efter en stærk bosætningsindsats. Den indebærer blandt andet informationsmøder for tyskere, der i stor stil er begyndt at flytte til kommunen. Nu skal andre kommuner lære af Sønderborg, mener Dansk Industri, der har lavet et nyt inspirationskatalog til landets 98 kommuner.

Når flere flytter fra kommunen end til, der fødes færre børn, og befolkningstilvæksten er negativ, kan det være svært at vende udviklingen. Flere kommuner, især i landområderne, kæmper med samme udfordring. Sønderborg Kommune har været i samme spiral, men det ser ud til at vende nu. Det skyldes en samlet bosætningsindsats, men herunder også et særligt fokus på nabolandet Tyskland.

I 2021 begyndte kommunens bosætningsenhed at holde informationsmøder for tyskere. Hver anden måned deltog 130 til 150 på møderne, hvor der også var repræsentanter fra børnehaver, skoler, ejendomsmæglere, virksomheder osv. Og resultaterne ses: 500 tyske statsborgere er flyttet til kommunen det seneste halvandet år, og for første gang længe ses en stigning i kommunens indbyggertal.

- Vi har i mange år arbejdet med en samlet bosætningsindsats, som gør det attraktivt at flytte til Sønderborg Kommune. Det har været en succes for os, og jeg er sikker på, at det skyldes, at vi kan tilbyde en samlet pakke for nye borgere, herunder også tyske tilflyttere: Job, attraktive boliger samt gode dag- og skoletilbud. For et relativt lille budget har vi vendt udviklingen i vores område, og vi vil uden tvivl fortsætte indsatsen. Nu ser vi lidt mere positivt på fremtiden, siger borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen (A).

Han bakkes op af formanden for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst, Kjeld Stærk (V).

- Det er oplagt for os at kigge syd for grænsen. Jeg tror, at nøglen til succes skal findes i at udbygge vores særlige DNA som grøn foregangskommune. Det gælder både med et stærkt erhvervsliv, der arbejder med klimaløsninger inden for energieffektivisering, mekanik, industriel elektronik og digitalisering. Men i høj grad også i uddannelsesmiljøet i Sønderborg, der har uddannelser, der beskæftiger sig med de førnævnte områder. Samtidig er klimaet en dagsorden, som de unge sætter højt. Det supplerer det stærke internationale uddannelses- og studiemiljø i Sønderborg, som vi skal fortsætte med at udbygge, da mange af de internationale studerende får job og bliver boende i kommunen efter endt uddannelse, siger han.

Hold fast i tilflytterne
Ud over informationsmøderne har Sønderborg Kommune lavet en hjemmeside for tilflyttere, som på dansk, tysk og engelsk fortæller om at flytte til kommunen. Derudover er der onlinerådgivning to til tre gange om måneden.

- Nu er vi lykkes med at få nye borgere til kommunen. Næste opgave er at hjælpe dem med en god start og sikre os, at de bliver boende. Vi har derfor også fokus på både modtagelsen og fastholdelsen af dem, siger borgmester Erik Lauritzen.

Gør som Sønderborg
DI Sønderjylland glæder sig over, at kommunen trak i arbejdstøjet og gjorde en indsats for at ændre den negative udvikling i kommunen.

- En af virksomhedernes store udfordringer er at få besat de ledige stillinger, og det gælder også her i Sønderborg. Det er afgørende for at kunne holde farten i produktionen og for at kunne vækste. Med den lave ledighed vi har i Danmark, er det oplagt at se ud over landegrænserne og vise alt det frem, som vi har at byde på i lokalområdet og i virksomhederne. Tallene viser jo tydeligt, at det virker, siger formand for DI Sønderjylland Tommy Seeberg og tilføjer:

- Sønderborg er ikke ene om udfordringen med en negativ befolkningstilvækst. Derfor er det oplagt, at andre kommuner lader sig inspirere af Sønderborg-modellen. Den virker, og derfor er den også en del af Dansk Industris nye inspirationskatalog, som vi vil tage med til vores årlige møder om erhvervsvenlighed og samarbejde med borgmestrene.

Dansk Industri faciliterer et Best Practices netværk, hvor gode eksempler på løsninger på kommunale udfordringer bliver delt med andre kommuner. Her skal blandt andet Sønderborg præsentere kommunens arbejde og resultater med at vende den negative udvikling i lokalområdet.

Peter Houmann Wagner

Peter Houmann Wagner

Chefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0188
  • Mobil +45 2566 6309
  • E-mail phw@di.dk

Relateret indhold