06.09.22 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Højdespringere i lokal erhvervsvenlighed skal findes blandt de sydsjællandske kommuner

Den sydsjællandske erhvervsvenlighed har samlet set taget et pænt spring i den positive retning, hvor særligt Faxe Kommune og Vordingborg Kommune hver især har taget et stort spring frem på listen.

I Dansk Industris undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed i 2022 er der gode nyheder, for erhvervsvenligheden er inde i en flot udvikling i det sydsjællandske. Kommunerne i Sydsjælland har kæmpet med jævne placeringer, men i år vindes der terræn for kommunerne samlet set. Blandt andet går Faxe Kommune hele 34 pladser frem og bliver dermed den kommune i landet, som tager det højeste spring. Det bringer samtidig kommunen tæt på den 28. plads, som man inkasserede i 2010, hvor undersøgelsen blev introduceret.

- Det er glædeligt, at kommunernes indsats og fokus på den lokale erhvervsvenlighed nu begynder at bære frugt. Jeg er stolt af, at dette års højdespringere skal findes i vores område. Nu gælder det bare om at fortsætte den gode udvikling, for en god lokal erhvervsvenlighed betyder gode rammer for det lokale erhvervsliv, som derved kan bidrage med arbejdspladser, vækst og velstand i området, siger Klaus Rønholt formand for DI Sydsjælland.

Nogle af de vigtigste emner for virksomheder i Sydsjælland er arbejdskraft, uddannelse og infrastruktur, hvilket man kan læse ud af tallene, når virksomhederne svarer på, hvad de mener, kommunerne bør prioritere af emner.

Næstved Kommune: Flot placering i midten af tabellen

I årets undersøgelse tager Næstved Kommune et flot spring 15 pladser op i tabellen til plads 49 og lægger sig pænt i midten blandt landets kommuner. Og ser man i forhold til kommunerne i Region Sjælland, er Næstved Kommune blandt de bedste. Kommunen ligger godt i en række kategorier, hvor den er at finde blandt den bedre tredjedel i kategorierne skatter, gebyrer og erhvervsarealer, sagsbehandling, grøn udvikling og uddannelse. Kommunen indkasserer den dårligste placering i kategorien arbejdskraft, hvor det bliver til en 73. plads blandt landets kommuner. Kommunen har nu fuldstændig udfaset dækningsafgiften, og det bliver den belønnet for.

- Næstved Kommunes størrelse gør den til en vigtig spiller for Sydsjælland, og derfor er det glædeligt, at kommunen høster en flot placering. Vi oplever selv, at kommunen engagerer sig og samarbejder med det lokale erhvervsliv, når der skal findes løsninger på områdets udfordringer, siger Klaus Rønholt, formand for DI Sydsjælland.

Vordingborg Kommune: Indkasserer sin hidtil bedste placering

I årets måling springer Vordingborg Kommune hele 28 pladser op ad listen og indtager plads 55, hvilket er kommunens hidtil bedste placering. Kommunen klarer sig bedst i kategorierne grøn udvikling, infrastruktur og transport og brug af private leverandører.

- Det er flot af Vordingborg Kommune, som rykker hele 28 pladser frem på listen og lander på en 55. plads og dermed får sin bedste placering nogensinde. I mange år har kommunen kæmpet med dårlige placeringer, men forhåbentlig kan den fortsætte den positive udvikling i forhold til at løfte den lokale erhvervsvenlighed og tiltrække nye virksomheder, siger Klaus Rønholt, formand for DI Sydsjælland.

Faxe Kommune: Årets højdespringer fra en 70. plads til 36. plads

Blandt alle kommunerne i landet er det Faxe Kommune, som tager det største spring op ad listen med hele 34 pladser. Det giver kommunen en 36. plads blandt alle kommuner i landet, og det andet bedste resultat blandt kommunerne i Region Sjælland lige efter Ringsted Kommune på en 31. plads. Faxe Kommune klarer sig allerbedst i kategorien sagsbehandling, hvor de indtager en 10. plads blandt landets kommuner, hvor Faxe Kommune har nogle af landets korteste sagsbehandlingstider. I de fleste andre kategorier ligger Faxe Kommune ligeledes placeret i den bedre halvdel.

- Det er et flot spring frem for Faxe Kommune, som kan notere sig fremgang i samtlige kategorier. Det er vigtigt, at der er skarp fokus på erhvervsvenligheden, som der også er i Faxe Kommune. Vi vil i hvert fald fortsat være i god dialog og samarbejde med kommunen om at løse erhvervslivets udfordringer. Med nærhed til motorvej og hovedstadsområdet er det oplagt, at kommunen udnytter den gode placering til at tiltrække nye virksomheder og medarbejdere, siger Klaus Rønholt, formand for DI Sydsjælland.

Stevns Kommune: Rykker 8 pladser ned af listen til 74. plads

Blandt de sydsjællandske kommuner er det Stevns Kommune, som den eneste, der falder i årets måling af kommunernes erhvervsvenlighed. Det på trods af at kommunen tager en flot 11. plads blandt landets kommuner i kategorien brug af private leverandører. Til gengæld bliver det til en bundplacering i kategorien infrastruktur og transport og en 91. plads i den overordnede erhvervsvenlighed.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at Stevns Kommune ikke følger de andre sydsjællandske kommuner op i tabellen. Men der er stadig lyspunkter for kommunen, som klarer sig rigtig flot i kategorien brug af private leverandører med en 11. plads blandt landets kommuner. Med årets undersøgelse ser vi frem til den fortsatte gode dialog med kommunen om, hvordan vi kan sikre gode rammer for det lokale erhvervsliv, siger Klaus Rønholt, formand for DI Sydsjælland.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2022

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2022, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 13. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • 7. 915 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.

93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Lars Magnus Lund Christensen

Lars Magnus Lund Christensen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3087
  • Mobil +45 4127 2838
  • E-mail lmlc@di.dk

Relateret indhold