Lea Utoft Rasmussen
09.05.23 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Randers fører an med sol og vind

I Østjylland er det Randers som har været bedst til at bane vejen for opførelse af vindmøller og solceller på land med 250 MW for vindmøller og 57 MW for solceller målt for 2022.

Samlet set sikrer Randers en elproduktion fra sol og vind, der ligger godt tre gange højere end den næstbedste, østjyske kommune på området, som er Norddjurs.

- Det er gode nyheder. For vi er i dag i en situation, hvor vi både skal håndtere en alvorlig energikrise, klimakrise og forsyningskrise. Heldigvis er den grønne omstilling løsningen på alle kriserne. Vi har virksomheder, der er verdensmestre i udvikling af grøn teknologi. Og det er kun godt, at Randers og Norddjurs kommuner er godt med, når det gælder om at bane vejen for opstilling af vindmøller og solceller, siger formand for DI Randers-Norddjurs Per Hastrup.

Elproduktionen fra vedvarende energikilder skal frem mod 2030 femdobles og kapaciteten firedobles. Der skal derfor fuld gang i udbygningen af vedvarende energi (VE) og her spiller kommunerne en afgørende rolle i at fremme den grønne omstilling i Danmark.

Med vindmøller er det på landsplan Ringkøbing-Skjern, som snupper førstepladsen for kommuner med mest landvindmøllekapacitet med 500 MW svarende til ca. 290.000 hus-stande. Derefter følger Lolland Kommune med 270 MW og på tredjepladsen Randers Kommune med 250 MW.

Andelen af elektricitet produceret fra vedvarende energikilder (VE) er steget markant siden 2016, og slog i 2022 rekord. VE-kilder var hele 60 pct. af den samlede elektricitetsproduktion i Danmark i 2022. Hvor vindkraft bidrog med 54 pct., stod strøm fra solceller for 6 pct. af den samlede elproduktion. Udrulningen af vedvarende energi varierer dog betydeligt mellem kommunerne.

Fakta om tallene:
Da efterspørgsel og udbud af grøn strøm sjældent passer sammen, vil produktionen af grøn strøm i praksis ikke gå til det antal husstande, det i teorien kan dække. Derudover eksporteres en del af strømmen til andre lande, og noget går til fx industrivirksomheder.

Gordon Trier Holm

Gordon Trier Holm

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3986
  • Mobil +45 2949 4606
  • E-mail gth@di.dk

Relateret indhold