Lea Utoft Rasmussen
09.05.23 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Ringkøbing-Skjern og Holstebro producerer mest grøn energi

I både Ringkøbing-Skjern og Holstebro kommuner sørger solceller og vindmøller på land for strøm svarende til 497.000 husstandes forbrug, mens der i Struer kun produceres grøn strøm svarende til 38.500 husstandes forbrug. Der er stor forskel på, hvor meget grøn energi der produceres i de midt- og vestjyske kommuner. DI Midt Vest opfordrer kommunerne til at gøre det hurtigt og nemt at investere i produktion af grøn strøm.

Når det blæser eller solen skinner, er der grøn strøm i stikkontakten rigtig mange steder i Midt- og Vestjylland. I Ringkøbing-Skjern og Holstebro producerer særligt vindmøller på land grøn strøm nok til at dække det, der svarer til henholdsvis 312.000 og 185.500 husstandes forbrug. I Struer, Viborg og, Ikast-Brande produceres derimod kun grøn strøm svarende til henholdsvis 38.500, 42.000 og 43.000 husstandes forbrug.

I hele Midt- og Vestjylland producerer solceller og vindmøller på land strøm svarende til 898.500 husstandes forbrug. Langt den største andel af den grønne strøm produceres af vindmøller på land, og Ringkøbing-Skjern er den kommune i hele landet, som producerer mest grøn strøm. Det viser en analyse fra Dansk Industri.

- Ringkøbing-Skjern, Holstebro og Lemvig er blandt de ti kommuner i Danmark, der producerer mest grøn strøm. Midt- og Vestjylland er den landsdel i Danmark, hvor der produceres mest grøn strøm. Jeg glæder mig over, at flere af vores kommuner har gjort det attraktivt at investere i og opføre anlæg, der producerer grøn strøm. Det er med til at sikre, at vi både kan blive fri af russisk gas og blive klimaneutrale i 2045, siger formand for DI Midt Vest Claus Arberg.

Herning og Skive ligger i top 15 over kommuner, hvor der produceres mest grøn strøm fra solceller og vindmøller på land. Viborg ligger i top 30, og Ikast-Brande er nummer 31 ud af 98 kommuner. Danmark har et mål om, at produktionen af elektricitet fra vedvarende energikilder skal femdobles frem mod 2030, og opsætningen af alt fra solceller til vindmøller og andre energianlæg skal ske ude i kommunerne.

- Vi er gode til grøn energi i vores del af landet, men derfor må vi ikke læne os tilbage og tro, at vi her i Midt- og Vestjylland har gjort vores. Vi skal fortsætte med at udbygge, så vi kan imødekomme den efterspørgsel, der er. Også for vores virksomheder er det afgørende, at de kan producere med grøn strøm og erstatte gas med andre energikilder, siger Claus Arberg og tilføjer:

- Kommunerne bør også tænke i at energirenovere egne bygninger og dermed udnytte energien bedst muligt, og samtidig se på mulighederne for at benytte egne bygninger til fx solceller. Vi skal alle bidrage, hvis vi skal i mål på klimafronten.

Holstebro, Herning og Ringkøbing-Skjern er i top ti over kommuner, der siden 2016 har haft den største stigning i produktionen af strøm fra vindmøller på land.

- Det vidner om en positiv tilgang til og hurtig sagsbehandling af ansøgningerne. Jeg vil opfordre de af vores midt- og vestjyske kommuner, som endnu ikke har fået tempo på udbygningen af grøn strøm, til at se mod kommuner med mere erfaring og lære af dem. Kommunerne skal gribe alle muligheder for at komme i gang med at udvide produktionen af grøn strøm, siger Claus Arberg.

Fakta om tallene:
Da efterspørgsel og udbud af grøn strøm sjældent passer sammen, vil produktionen af grøn strøm i praksis ikke gå til det antal husstande, det i teorien kan dække. Derudover eksporteres en del af strømmen til andre lande, og noget går til fx industrivirksomheder.

Anders Holm

Anders Holm

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3568
  • Mobil +45 3134 1266
  • E-mail andh@di.dk

Relateret indhold