Lea Utoft Rasmussen
09.05.23 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Sydøstjylland bør producere mere grøn strøm

I Hedensted sørger solceller og vindmøller på land for strøm svarende til 19.500 husstandes forbrug, mens der i Horsens kun produceres grøn strøm, der kan dække det, der svarer til 6.300 husstandes forbrug. Der er stor forskel på, hvor meget grøn strøm der produceres i de sydøstjyske kommuner. DI Sydøstjylland opfordrer kommunerne til at gøre det hurtigt og nemt at investere i produktion af grøn strøm.

Når det blæser eller solen skinner i Sydøstjylland, er der mest grøn strøm i stikkontakten i Hedensted. Her producerer særligt vindmøller på land grøn strøm nok til at dække, hvad der svarer til 19.500 husstandes forbrug. I resten af Sydøstjylland produceres langt mindre grøn strøm. I fx Horsens og på Samsø produceres grøn strøm svarende til henholdsvis 6.300 og 7.200 husstandes forbrug. I Odder produceres grøn strøm svarende til 10.300 husstandes forbrug.

I hele Sydøstjylland producerer solceller og vindmøller på land strøm svarende til 43.400 husstandes forbrug. Det viser en analyse fra Dansk Industri.

- Det lyder måske af meget, men hvis alle husstande, virksomheder, institutioner osv. skal køre på grøn strøm, så batter det ikke meget, at vores lokale kommuner her i Sydøstjylland producerer strøm svarende til ti eller tyve tusinde husstandes forbrug. Der skal tempo på udbygningen af alt fra solceller til vindmøller og biogas i Sydøstjylland, hvis vi skal klare os uden russisk gas og indfri målet om at blive CO2-neutrale inden 2045, siger formand for DI Sydøstjylland Johannes Saugbjerg og uddyber:

- Det er også afgørende for, at vores lokale virksomheder kan flytte produktionen over på grøn strøm. I fx en stor industrikommune som Horsens, er det nødvendigt med en langt større produktion af grøn strøm. Hedensted er godt i gang, men det er langt fra nok.

Danmark har et mål om, at produktionen af elektricitet fra vedvarende energikilder skal femdobles frem mod 2030. Opsætningen af alt fra solceller til vindmøller og andre energianlæg skal ske ude i kommunerne.

- Derfor har kommunerne en afgørende rolle i forhold til at gøre det attraktivt at investere i og opsætte blandt andet solceller og vindmøller. Det kræver hurtig sagsbehandling, arealer hvor det er muligt at etablere anlæg, og at kommunerne generelt har de positive briller på i forhold til alle henvendelser. Vi skal udnytte hver eneste mulighed for at få udbygget produktionen af grøn strøm i Sydøstjylland. Samtidig har kommunerne og vores lokale politikere også en stor rolle i forhold til at skabe opbakning hos naboer til kommende solceller, vindmøller og andre anlæg, siger Johannes Saugbjerg.

Alene i Ringkøbing-Skjern produceres syv gange så meget grøn strøm fra solceller og vindmøller på land som i Horsens, Hedensted, Odder og Samsø tilsammen.

- Det viser, at andre kommuner dyrker de muligheder der er, for etabling af vedvarende energi på land. Der er brug for, at vi få gjort det endnu mere attraktivt for virksomheder, fonde osv., at investere i netop vedvarende energianlæg i vores del af landet. Samtidig vil jeg også gerne opfordre kommunerne til at se på, hvor de selv kan bidrage. Fx ved at etablere solceller på nogen af de mange bygninger, de ejer. Vi skal alle bidrage, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling, siger formand Johannes Saugbjerg, DI Sydøstjylland.

Fakta om tallene:
Da efterspørgsel og udbud af grøn strøm sjældent passer sammen, vil produktionen af grøn strøm i praksis ikke gå til det antal husstande, det i teorien kan dække. Derudover eksporteres en del af strømmen til andre lande, og noget går til fx industrivirksomheder.

Anette Sørensen

Anette Sørensen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0213
  • Mobil +45 3036 0265
  • E-mail anes@di.dk

Relateret indhold