05.09.19 Regionalforeninger Nyheder

Midt- og Vestjylland snupper alle medaljerne i DI’s Lokalt Erhvervsklima

Ikast-Brande og Herning kommuner har nu gennem 10 år delt ærestitlen som ”Danmarks bedste erhvervskommune” mellem sig. Som regel med Ikast-Brande på 1.-pladsen og Herning på 2.-pladsen. Sådan er det også i år. Men nu følger Ringkøbing-Skjern med helt op på podiet med en flot 3.-plads.

Så hvis man vil besøge landets bedste erhvervsområde, har man nu tre kommuner på stribe. Man kan starte ved vestkysten på podiets første trin i Ringkøbing-Skjern. Køre til den midterste placering i Herning. Og slutte på toppen i Ikast-Brande.  

Det er Lokalt Erhvervsklima – DI’s årlige undersøgelse af erhvervsvenligheden i landets kommuner, det handler om. For niende gang stiller Ikast-Brande sig øverst på podiet skarpt efterfulgt af Herning, som også er fast inventar i toppen. Men i år får de to medaljevindere for første gang følgeskab på podiet af Ringkøbing-Skjern Kommune, som fortsætter sin himmelfart og bytter sidste års 5.-plads til en bronzemedalje. Til stor begejstring for DI’s formand i Midt Vest.

- Jeg var rævestolt sidste år, da vi her i området havde første-, anden- og femtepladsen. Men det skulle altså blive endnu bedre! Jeg håber, det nu – endelig – kan få os til i fællesskab at prale lidt mere af, hvor godt vi gør det, så vi kan inspirere andre. Det her er er simpelthen så stærkt gået, siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest. 

Ikast-Brande bliver bare ved med at yde toppræstationer: Kommunen har den bedste overordnede erhvervsvenlighed, de har landets bedte dialog mellem kommune og virksomheder, og Ikast-Brande er rigtig gode til at bruge private leverandører. Men Ikast-Brandes mangeårige succes er ikke kommet af sig selv. Det har krævet hårdt arbejde at holde podieplaceringen, siger den midt- og vestjyske DI-formand.

- Ni ud af ti førstepladser er jo helt vildt. Særligt når vi ved, at erhvervsklimaet i landets kommuner gennem årene samtidig er blevet støt bedre. Det gør Ikast-Brandes præstation endnu mere imponerende og inspirerende, siger Claus Arberg. 

Herning Kommune holder sin 2. plads i årets måling. Kommunen har gennem alle 10 år været solidt placeret helt i toppen af undersøgelsen. Og virksomhederne er så glade for Herning, at de gerne vil anbefale andre at komme til. Faktisk er virksomhederne i Herning blandt landets bedste ambassadører: Hele 84 pct. af de adspurgte virksomheder vil anbefale andre virksomheder at placere sig i Herning. Det er endnu flere end sidste år og landets tredjehøjeste procent i kategorien. 

Når man kigger ned i analysen klarer Herning sig traditionelt især godt i vurderingen af de kommunale skatter og gebyrer for erhvervslivet, hvor de også i år ligger på en 4.-plads. 

Kommunens evne til at finde og formidle kvalificeret arbejdskraft er blevet klart forbedret i år fra en 19.-plads sidste år til en 5.-plads i år. Resultatet dækker over bl.a. kommunens indsats for at opfylde virksomhedernes behov for kvalificerede medarbejdere og jobcentrenes samarbejde med virksomhederne.

Men der er også nogle opmærksomhedspunkter for Herning. Virksomhederne begynder at blive lidt bekymrede for, om der fortsat er erhvervsgrunde til rådighed, og de håber på, at flere private leverandører kan komme i betragtning, når kommunen udbyder opgaver.

- Herning har en stolt tradition for godt samarbejde med et stærkt erhvervsliv. Det giver sig igen i år til udtryk i en meget flot placering for Herning Kommune. Jeg ved godt, at man kan blive lidt træt af at være den evige to’er, men det er værd at huske, at mange andre kommuner ville have fejret en 2. plads som havde de vundet et mesterskab, siger Claus Arberg. 

I Ringkøbing-Skjern Kommune er historien noget anderledes end hos de to andre medaljevindere. Her er det en historie om mange års stilstand midt i feltet, der for to år siden blev afløst af en raketfart mod toppen: Ringkøbing-Skjern Kommune er på syv år rykket 59 pladser op fra en 62.-plads i 2012 til årets flotte 3.-plads. Den dramatiske opstigning er et resultat af et udtalt ønske og målrettet indsats for at komme helt i top.

- Ringkøbing-Skjern Kommunes udvikling i Lokalt Erhvervsklima bør være en stor inspiration for landets øvrigt kommuner: Målsætningen har været klar, missionen er sivet hele vejen gennem kommunen, og det har givet gladere virksomheder. Det er et eksempel til efterlevelse, siger Claus Arberg.

De midt- og vestjyske kommuner gør det generelt rigtig flot, hvilket Lokalt Erhvervsklimas top-10 bærer tydeligt præg af: Hele syv pladser løber de med.

FAKTA

FAKTA OM LOKALT ERHVERSKLIMA 2019

 

DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2019, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 10. år i træk, at DI laver undersøgelsen.


7.332 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 370.000 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 20 pct. af den private beskæftigelse.

 

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.

93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Michael Jul-Nørup Pedersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4588
  • Mobil +45 2924 7009
  • E-mail mjnp@di.dk

Relateret