DI Sønderjylland

Regionalforening for DI’s medlemsvirksomheder på Sønderjylland

Om foreningen

DI Sønderjylland er en af DI’s 18 regionalforeninger. Foreningen dækker Tønder, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg kommuner. DI Sønderjylland har 686 medlemmer fordelt i hele området inden for mange forskellige brancher – blandt andet fremstilling, byggeri, service, transport, energi, handel og rådgivning.

Vi lytter til vores medlemmer

Vi varetager de lokale virksomheders interesser, når vi taler med borgmestre og embedsfolk om udviklingen i kommunen og området som helhed.

Et af de stærkeste fundamenter for dette arbejde er vores årlige undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed, som giver værdifulde input til arbejdet med at sikre gode vilkår for medlemmerne af Dansk Industri.

Vi lytter også løbende til, hvad der fylder hos vores medlemmer i regionalforeningen, så vi kan være skarpe på de udfordringer, I møder i hverdagen.

Så hvis du og din virksomhed har en konkret lokal udfordring eller en god idé til at skabe lokal udvikling, er du altid velkommen til at kontakte os.

DI Sønderjyllands mærkesager

I en tid, hvor bæredygtighed og klimaindsats står højt på dagsordenen, har DI Sønderjylland især forpligtet sig til at fremme en grøn omstilling i regionen. 

Med et stærkt fokus på miljøvenlige initiativer og bæredygtig udvikling arbejder DI Sønderjylland for at sikre, at virksomhederne i regionen kan konkurrere på et globalt marked samtidig med, at de bidrager til en mere bæredygtig fremtid. Ved at integrere grønne løsninger i alle aspekter af erhvervslivet skaber vi ikke kun økonomisk vækst, men også et sundere miljø for kommende generationer. 

Men vi har i DI Sønderjylland også fokus på det stadige store behov for kvalificeret og dygtige medarbejdere. 

Vi ønsker også at sikre en grundig uddannelse af de unge især med at få flere til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse og på efteruddannelse. 

For at binde det hele sammen ønsker vi også en fortsat fokus på infrastrukturen i vores område såvel også fokus på den fri passage hen over grænsen mellem Danmark og Tyskland. 

  1. Grøn Energi og Klima

    DI Sønderjylland arbejder for at:

    • Den fortsatte udvikling og brug af vedvarende energikilder som vind, sol og biogas samt fremme lokal produktion af grøn energi som eksempelvis med inspiration fra Sønderborgs ProjektZero eller som de 11 vedvarende energiprojekter i Tønder.
    • Inspiration til energioptimering: DI Sønderjylland vil inspirere virksomheder til at implementere energibesparende foranstaltninger, såsom energieffektive maskiner og processer, samt fremme brugen af energistyringssystemer ved at fremme de gode eksempler på det. 
    • At understøtte virksomheder i processen i den grønne omstilling og i forhold til at leve op til de lovmæssige krav, der måtte komme på området. 
  2. Cirkulær Økonomi

    DI Sønderjylland arbejder for at:

    • Støtte initiativer for at reducere affald og fremme genanvendelse i produktionen ved at støtte udviklingen af teknologier og processer, der muliggør cirkulær økonomi.
    • Opfordre virksomheder til at designe produkter, der er nemme at reparere, genanvende eller genbruge.
  3. Kvalificeret arbejdskraft

    DI Sønderjylland arbejder for at:

    • Fokus på at få de ledige og de udsatte unge i job og uddannelse.
      Styrk samarbejdet hen over kommunegrænserne om at tiltrække flere udenlandske medarbejdere.
    • Understøtte bosætningskampagner målrettet tyske statsborgere 
  4. Uddannelse

    DI Sønderjylland arbejder for:

    • Skolevirksomheds-samarbejde
      - Samspil med alle kommuner om skole-virksomhedssamarbejdet
    • Flere lærepladser og unge på erhvervsuddannelserne
      - Øget samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og kommunerne i Sønderjylland. Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse og virksomhederne skal udbyde flere lærepladser.
      Indgå i samarbejde om Lokal Alliancer.
    • Synliggørelse af erhvervsuddannelserne
      - Synliggøre mulighederne for en erhvervsuddannelse i virksomhederne i samspil med Lærepladsfælleskabet

    • Fokus på at styrke optag og gennemførelse på sønderjyske uddannelser.

    • Mulighederne for flere uddannelser på engelsk/andre sprog
  5. Infrastruktur

    DI Sønderjylland arbejder for:

    Opfølgning på den politiske aftale ”Infrastrukturplan 2035 (fra juni 21)” og sætter nye mål for Sønderjylland…

    • Igangsætning af ny midtjysk motorvej (etape syd) - etapen fra Haderslev Nord til Billund
    • Dobbelt jernbanespor Tinglev-Padborg
    • Udbygning af A11 med opkobling mod nord og syd
    • Forundersøgelse af fast forbindelse Als-Fyn
  6. Bæredygtig Infrastruktur

    DI Sønderjylland arbejder for at:

    • Udvikle grøn transport: DI Sønderjylland vil samarbejde med lokale myndigheder om at fremme investeringer i offentlig transport og cykelinfrastruktur for at reducere CO2-udledningen fra person- og godstransport. Dette inkluderer også støtte til opsætning af el-ladestandere og udvikling af alternative brændstofløsninger.**
    • Grønne bygninger: DI Sønderjylland vil opfordre virksomheder og kommunerne til at fremme energieffektive bygninger og renoveringer, der minimerer energiforbruget og bruger bæredygtige materialer.**
  7. Grænseforhold

    DI Sønderjylland arbejder for:

    • Fri passage for gods- og persontransport over grænsen.
    • Fri bevægelighed.
    • Fjernelse af mobilitetsbarrierer.
    • Sidestilling med øvrige danske grænseregioner.

Arrangementer fra DI Sønderjylland

Vi holder løbende arrangementer i DI Sønderjylland. Det er generalforsamling, medlemsmøder og arrangementer med samarbejdspartnere. Følg med her på siden eller LinkedIn.

Gordon Trier Holm

Gordon Trier Holm

Konsulent

Bo Hjuler

Bo Hjuler

Presserådgiver, journalist