DI Fyn

Regionalforening for DI’s medlemsvirksomheder på Fyn

Om DI Fyn

DI Fyn er en af DI’s 18 regionalforeninger. Foreningen dækker Odense, Kerteminde, Nordfyns, Nyborg, Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Assens, Langeland og Ærø kommuner.

DI Fyn har 1400 medlemmer fordelt i hele området indenfor mange forskellige brancher – blandt andet fremstilling, byggeri, service, transport, energi, handel og rådgivning.

Vi lytter til vores medlemmer

Vi varetager de lokale virksomheders interesser, når vi taler med borgmestre og embedsfolk om udviklingen i kommunen og området som helhed.

Et af de stærkeste fundamenter for dette arbejde er vores årlige undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed, som giver værdifulde input til arbejdet med at sikre gode vilkår for medlemmerne af Dansk Industri.

Vi lytter til, hvad der optager vores medlemmer i regionalforeningen, så vi kan være skarpe på de udfordringer, de møder i hverdagen, og vi samarbejder med en lang række regionale interessenter for at nå vores mål.

Hvis du og din virksomhed har en konkret udfordring, som regionalforeningen kan hjælpe med, eller en god idé til at skabe udvikling lokalt, er du altid velkommen til at kontakte os.

DI Fyns mærkesager

Der er gang i væksten og udviklingen af erhvervslivet på Fyn i de her år og udsigt til et stort antal nye arbejdspladser. Derfor er DI Fyns vigtigste mærkesag at sikre, at vores virksomheder har adgang til de kvalificerede medarbejdere, de har brug for nu og i fremtiden. Det gælder ikke mindst dygtige faglærte.

Flere unge skal vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse i alle de fynske kommuner - bl.a. via fritidsjob, bedre erhvervspraktik og via målrettet oplysning direkte til de unge og deres forældre og gennem pressen og sociale medier.

Og så arbejder vi for at få DM i Skills til Fyn i 2027.

Faglærte og ufaglærte skal have de rette tilbud om opkvalificering og efteruddannelse.

Vi skal trække flere kvalificerede internationale medarbejdere og studerende til Fyn og sørge for, at de bliver her. Og så skal virksomhederne udnytte Fyns position som Danmarks robotcentrum bl.a. via en øget automatisering og brug af de nyeste teknologiske muligheder. Det kan vi ikke gøre alene.

DI Fyns motto er ”Ét Fyn – én stemme”, og vi lægger vægt på en konstruktiv dialog og tæt samarbejde med de fynske kommuner, fagbevægelsen, Erhvervshus Fyn, uddannelsesinstitutioner, NextGen Robotics og alle vores øvrige interessenter.

 

  1. Flere faglærte unge

    DI Fyn arbejder for at:

    • De unges søgning til erhvervsuddannelserne på Fyn er stagneret gennem mange år samtidig med, at ungdomsårgangene bliver mindre. DI Fyn vil stå i spidsen for en kampagne rettet mod unge og deres forældre, før afgangseleverne skal søge ungdomsuddannelse primo 2025.
    • DM i Skills er et kæmpe udstillingsvindue for erhvervsuddannelserne. Hvad er mere oplagt end at trække arrangementet til Fyn i 2027. Det kræver opbakning (og økonomi) fra både kommuner, uddannelsesinstitutioner, fagbevægelse, virksomheder, Skills Danmark og en masse andre parter. Vi prøver at få opbakning til ideen og vil selvfølgelig bidrage aktivt i arbejdet med at få den gennemført.
    • Obligatorisk erhvervspraktik for alle 7., 8. eller 9. klasseelever fra 2025 bliver en stor mundfuld for de fynske kommuner og enkelte folkeskoler. Vi samarbejder med udvalgte skoler om at finde praktikpladserne og sikre gode, indholdsrige praktikforløb.
    • Enkeltvis kan vi ikke stille meget op, derfor arbejder vi sammen med DI’s Lærlingeindsats om at etablere velfungerende, bredt funderede partnerskabsaftaler, i første omgang med Nyborg, Svendborg, Kerteminde, Nordfyns og Odense kommuner – og medvirker til, at de fører til konkrete resultater.
  2. Brug for flere internationale medarbejdere

    DI Fyn arbejder for at:

    • Fyn er en af de landsdele, der har den mindste andel af internationale medarbejdere. Vi får brug for mange flere de kommende år, ikke mindst faglærte, fra både EU og 3. lande. Derfor presser vi på for at få alle fynske kommuner til at tilslutte sig DI’s netværk Best Practice, hvor man deler erfaringer om, hvordan man tiltrækker internationale medarbejdere og holder på dem. I dag er tre fynske kommuner med.
    • Vi vil via vores deltagelse i Byregion Fyns nye partnerskab om international arbejdskraft skubbe på for at opnå konkrete mål og resultater. Herunder bosætningstilbud i nærheden af de store virksomheder til internationale medarbejdere, der er her midlertidigt – og dem, der ønsker at bosætte sig permanent med deres familier.
    • Odense Kommune er driveren i arbejdet med at tiltrække internationale medarbejdere. Vi opfordrer kommunen til at speede etableringen af et International House i Odense op, så man sikrer én indgang og en allround service.
  3. En fynsk erhvervsservice i top

    DI Fyn arbejder for at:

    • En god erhvervsservice i de fynske kommuner er utrolig vigtig for vores virksomheders konkurrencekraft og evne til at skabe arbejdspladser og vækst lokalt. DI’s årlige Lokalt Erhvervsklimaundersøgelse er et godt udgangspunkt for at se, hvor skoen trykker i de enkelte kommuner og i vores dialog med kommunerne.
    • I stort set alle kommuner står arbejdskraft meget højt på virksomhedernes ønskeseddel over kommunale topprioriteter. Det sætter vi fokus på ved DI Fyns årlige erhvervstræf, på medlemsmøder og dialogmøder. Ligesom vi arbejder tæt sammen med fagbevægelsen, uddannelsesinstitutioner m.fl. om at få målrettet og opprioriteret mulighederne for opkvalificering og kompetenceudvikling af arbejdsstyrken.
    • En hurtig og effektiv byggesagsbehandling er også vigtig for virksomhederne.
    • Vi opfordrer kommunerne til at undersøge, om brug af kunstig intelligens kan effektivisere sagsbehandlingen generelt.

     

Arrangementer fra DI Fyn

Vi holder løbende arrangementer i DI Fyn. Det er generalforsamling, medlemsmøder og arrangementer med samarbejdspartnere. Følg med her på siden eller LinkedIn.

Helen Jensen

Helen Jensen

Seniorchefkonsulent

Bo Hjuler

Bo Hjuler

Presserådgiver, journalist