DI Østjylland

Regionalforening for DI’s medlemsvirksomheder på Østjylland

Om DI Østjylland

DI Østjylland er en af DI’s 18 regionalforeninger. Foreningen dækker 4 kommuner nemlig Favrskov, Skanderborg, Syddjurs og Aarhus. DI Østjylland har 1800 medlemmer fordelt i hele området indenfor mange forskellige brancher – blandt andet fremstilling, byggeri, service, transport, energi, handel og rådgivning.

Vi lytter til vores medlemmer 

Vi varetager de lokale virksomheders interesser, når vi taler med borgmestre og embedsfolk om udviklingen i kommunen og området som helhed. Et af de stærkeste fundamenter for dette arbejde er vores årlige undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed, som giver værdifulde input til arbejdet med at sikre gode vilkår for medlemmerne af Dansk Industri. Vi lytter også løbende til, hvad der fylder hos vores medlemmer i regionalforeningen, så vi kan være skarpe på de udfordringer, I møder i hverdagen. Så hvis du og din virksomhed har en konkret lokal udfordring eller en god idé til at skabe lokal udvikling, er du altid velkommen til at kontakte os.

DI Østjyllands mærkesager 

Det østjyske område er præget af stor vækst og fortætning. Der er nettotilflytning af borgere, og der bliver skabt mange jobs, også i det private erhvervsliv. Væksten giver trængselsudfordringer, både i forhold til infrastrukturen og bosætningen, hvor vante mønstre er i opbrud.

I DI Østjylland arbejder vi for, at det skal være et godt sted for alle at bo, leve og arbejde - også for udenlandske medarbejdere. En forudsætning for, at der er godt at bo, er gode jobs i virksomheder i udvikling. Derfor arbejder vi konstant med at forbedre vilkårene for virksomhederne.

Samtidig vil vi arbejde for, at der bliver uddannet flere dygtige medarbejdere til erhvervslivet, både ved at flere vælger en erhvervsuddannelse, men også ved at flere tager en efteruddannelse. På tværs af alle vores mærkesager går den grønne omstilling.

Vi vil tænke ”grønt”, fordi det er en god idé, og fordi der er gode potentialer i det for vores virksomheder.

  1. Bedre infrastruktur og bedre mobilitetsløsninger

    Det er vigtigt, at varer kan komme ind, ud og ikke mindst igennem Aarhus på vej til eller fra havnen. Samtidig er det vigtigt, at medarbejderne kan komme til og fra arbejde, også hvis de kommer fra uden for Aarhus, og uden nødvendigvis at skulle bruge egen bil helt til kontordøren. Derfor fylder netop mobilitet meget i vores arbejde og i vores dialoger med kommunerne. Og det bliver nødvendigt at tage nye mobilitetsformer i brug.

    Vi vil gerne skabe bedre muligheder for, at man kan cykle på arbejde – også selvom man bor lidt uden for Aarhus.

    Vi vil arbejde for bedre offentlig transport, også med god adgang til pendler-parkeringspladser. Og der skal være en lade-infrastruktur, der er gearet til de nye tider.

    Aarhus Havn er landets vigtigste erhvervshavn.

    Over 70% af alle containere, der forlader Danmark, gør det fra Aarhus Havn. Men havnen er også vigtig for mange andre aktører, ikke mindst i den grønne omstillings navn. Og der er vigtige militærinteresser på havnen. Vi vurderer fortsat, at en havneudvidelse er vigtig, men landets love skal naturligvis overholdes, også når det kommer til godkendelsesprocesser.

  2. Flere danske og udenlandske medarbejdere

    En af de konstante udfordringer for erhvervslivet, ikke mindst i vores område, er mangel på arbejdskraft, ikke mindst faglært. Når samtidig søgningen til erhvervsuddannelser, især i Aarhus, har nået et nyt lavmål – ja, så stiger bekymringerne.

    DI Østjylland arbejder for, at der bliver uddannet flere dygtige medarbejdere. Og det er en indsats, der bør starte helt nede i folkeskolen, hvor der må være større kontakt med erhvervslivet, så interessen for erhvervsuddannelser fremmes allerede der. Men fordi man har valgt gymnasievejen, skal det ikke hindre, at man senere bliver guidet i retning af erhvervsuddannelser.

    En anden måde at løse udfordringerne på er at hente udenlandsk arbejdskraft til området. Ikke at det ene udelukker det andet. Men den udenlandske arbejdskraft ER vigtig. Heldigvis har Aarhus Kommune sat sig for at opdatere og modernisere måden, man som kommune tiltrækker, modtager og fastholder den udenlandske arbejdskraft. DI Østjylland deltager aktivt i dette arbejde.

  3. Dækningsafgiften skal afskaffes i Aarhus

    Et byrådsflertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative har i en forligsaftale med DI Østjylland, DI Byggeri Østjylland, Erhverv Aarhus, Aarhus Håndværkerforening og FH i Østjylland aftalt, at dækningsafgiften nedtrappes, så 2028 er sidste år, afgiften opkræves. 

    Provenu fra afgiften frem til afskaffelsen skal gå til investeringer i infrastruktur, der kommer erhvervslivet til gavn.

Arrangementer fra DI Østjylland

Vi holder løbende arrangementer i DI Østjylland. Det er generalforsamling, medlemsmøder og arrangementer med samarbejdspartnere. Følg med her på siden eller LinkedIn.

Michael Jul-Nørup Pedersen

Michael Jul-Nørup Pedersen

Teamleder

Lars Bøgeskov

Lars Bøgeskov

Presserådgiver