Den 1. september 2021 er DI Byg og DI Dansk Byggeri blevet lagt sammen til branchefællesskabet DI Byggeri. Det betyder, at vi er gået i gang med at bygge om på hjemmesiden. Indtil vi er færdige, kan du opleve, at visse dele af hjemmesiden ikke ser helt rigtige ud. Oplever du problemer eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

17.04.18 DI Byg Nyheder

Investeringerne i byggeriet vil runde 200 mia. i år

Investeringerne i bygge og anlæg vil fortsætte med at vokse i år og næste år, forudser DI i en ny prognose. I år vil der blive investeret for over 200 milliarder kroner inden for byggeriet. Det er ti år siden, at niveauet har været så højt.

Ifølge byggeprognosen er der udsigt til en vækst på 3-3½ pct. i 2018 og 2019. Den stigende byggeaktivitet skyldes, at huspriserne er på vej op og at der er færre ledige erhvervslokaler.

”Man behøver ikke at bevæge sig langt rundt i Danmark for at konstatere, at der er gang i byggeriet. For første gang siden 2008 er investeringerne i nybyggeri lige så store som investeringerne i renoveringer. Det er et godt tegn, da nybyggeri er med til at ud-vide boligmassen, mens der samtidig er plads til at vedligeholde eksisterende bygninger”, siger Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.

Både nybyggeri og reparationer af boliger hænger sammen med udviklingen på bolig-markedet. Højere boligpriser gør det mere rentabelt at bygge nyt, og øget friværdi kan bruges til at sætte boligen i stand. 

DI forventer, at boligpriserne vil fortsætte med at stige i de kommende år. Det vil ske i takt med, at endnu flere kommer i arbejde, og reallønnen stiger. 

”Vi forventer, at der i et stykke tid endnu vil være efterspørgsel efter nye boliger - især omkring de større byer. Derfor er der er udsigt til, at den gode periode for byggeriet vil fortsætte. Hvis vi får stigende priser og renter, kan det dog dæmpe væksten”, siger Elly Kjems Hove.

I slutningen af sidste år var 169.000 beskæftiget inden for byggeriet, og virksomheder-ne har nu svært ved at finde de medarbejdere, som de skal bruge til at løse opgaverne. Næsten hver fjerde virksomhed (23 pct.) fortæller, at de har svært ved at følge med udviklingen på grund af mangel på medarbejdere. Der mangler ikke mindst uddannede elektrikere og blikkenslagere.

”Desværre er der en udbredt mangel på kvalificerede medarbejdere inden for byggeriet. Det betyder i værste fald, at virksomhederne er nødt til at sige nej til opgaver”, siger Elly Kjems Hove.

Elly Kjems Hove, Souschef
For første gang siden 2008 er investeringerne i nybyggeri lige så store som investeringerne i renoveringer. Elly Kjems Hove, Souschef

DI Analyse

Du kan læse hele prognosen her

Rikke Lysberg Bernbom

Rikke Lysberg Bernbom

Fagleder, Lokal og regional klimapolitik

  • Direkte +45 3377 4777
  • Mobil +45 2947 7845
  • E-mail rilb@di.dk

Relateret indhold