Den 1. september 2021 er DI Byg og DI Dansk Byggeri blevet lagt sammen til branchefællesskabet DI Byggeri. Det betyder, at vi er gået i gang med at bygge om på hjemmesiden. Indtil vi er færdige, kan du opleve, at visse dele af hjemmesiden ikke ser helt rigtige ud. Oplever du problemer eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

19.11.19 DI Byg Nyheder

Kan Blockchain-teknologien effektivisere byggeriet?

Det er nok de færreste, der forbinder håndværk, arkitektur og bæredygtige byggerier med kompleks, digital blockchain-teknologi. Men nu vil vi undersøge, om datadeling gennem den nye teknologi kan være med til at gøre byggeriet mere effektivt. Projektet støttes af Industriens Fond, og vi vil i DI Byg arbejde tæt sammen med førende virksomheder indenfor byggebranchen for at teste teknologien.

Det nye projekt kaldes ’Byggeriets Blockchains’ og udspringer af Industriens Fonds særlige fokus på blockchain-teknologien. Der er flere projekter i gang, der hver især undersøger, om teknologien kan gavne dansk erhvervsliv – og i så fald hvordan.

”Brugen af ny teknologi kan gavne virksomheders konkurrenceevne. Men det kræver, at man bruger den på en god måde i de rette sammenhænge. Blockchain-teknologien spås at få stor betydning både herhjemme og globalt, og derfor stiller fonden skarpt på netop dén teknologi – blandt andet for at få skabt nogle konkrete erfaringer og eksempler, som flere kan lære af,” siger Thomas Hofman-Bang, der er adm. direktør i Industriens Fond.

Datadeling kan løfte samarbejde og produktivitet
Blockchain er en teknologi, der stormer frem. I praksis kan man bruge blockchain til at lagre og dele data med høj sikkerhed mellem deltagere i et netværk.

”Byggebranchen kæmper i dag med meget høje risici, en relativ lav produktivitet og en meget lav grad af digitalisering. Samarbejdet mellem flere forskellige faggrupper, komplicerede kontrakter og ofte uklare snitflader forringer effektiviteten. Det er de problemer, som blockchain muligvis kan være med til at løse,” siger branchedirektør i DI Byg, Elly Kjems Hove.

Det nye projekt bliver støttet med i alt 6,6 mio. kroner fra Industriens Fond. Det er en investering, som partnerne forventer vil komme hjem mange gange på længere sigt.

Blockchain kan skabe bedre data og klarere aftaler
”Vi har store forventninger til, at blockchain-teknologi kan sikre bedre data og processer, klarere aftaler og overleveringer og dermed forbedre samarbejdet i branchen. Hvis det lykkes, vil teknologien kunne forbedre branchens effektivitet markant,” siger Niels Falk, adm. direktør i HD Lab, der sammen med en række førende aktører, heriblandt IBM, Züblin, Solar, NIRAS, Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Smith Innovation, er en del af projektteamet.

I løbet af projektet vil forskellige blockchain-løsninger blive afprøvet. Det skal være med til at vise, hvor og hvordan blockchain kan skabe værdi i byggeriet. I samarbejde med virksomhederne skal der afprøves i alt otte konkrete løsninger. Erfaringerne vil løbende blive delt med branchen.

Undgå spild ved tættere samarbejde
“Tættere samarbejde på tværs af byggeriets værdikæde er nøglen til øget produktivitet og reduceret spild. Blockchain er en spændende teknologi, der kan understøtte mere effektive processer, og det vil vi gerne bidrage til,” siger Hugo Dorph fra Solar, der er en af pionervirksomhederne.

Projektet forventes afsluttet i løbet af 24 måneder. De første pionerprojekter begynder i starten af 2020.

Kickoff event:
Den 17. december fra kl. 14.00-16.30 afholdes kickoff-event i Industriens Hus, hvor der gives in intro til projektet. Se programmet og tilmeld dig her

Hjemmeside:
Du kan følge projektet på www.byggerietsblockchains.dk eller tilmeld dig vores LinkedIn-gruppe

Relateret indhold