Den 1. september 2021 er DI Byg og DI Dansk Byggeri blevet lagt sammen til branchefællesskabet DI Byggeri. Det betyder, at vi er gået i gang med at bygge om på hjemmesiden. Indtil vi er færdige, kan du opleve, at visse dele af hjemmesiden ikke ser helt rigtige ud. Oplever du problemer eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

18.06.19 DI Byg Nyheder

Nyt Parlament og Kommission sætter kursen for EU de næste fem år

Efteråret bliver travlt i Bruxelles, hvor både et nyt Parlament og en ny Kommission træder til. Samtidig skal der vælges formænd til de ledende poster i Parlamentet og Kommissionen.

Forårets valg til Europa-Parlamentet resulterede ikke alene i en række nye medlemmer fra Danmark. Overalt i Europa var der en stor udskiftning af EU-parlamentarikere. En historisk stor udskiftning, endda. Således er 63 pct. af de valgte nye.

Men det er ikke blot en udskiftning af ansigterne i de gamle partier. For første gang i mange år har der været en markant stigning i parlamentarikere fra yderpartierne, hvilket betyder, at magtbalancen i Parlamentet har forrykket sig fra alliancen mellem EPP og Socialdemokratiet, som vi kender. Det bliver interessant at følge.

De danske parlamentarikere

I forhold til de parlamentarikere, der sad fra 2014 til 2019, er der sket en markant forskydning af danske parlamentarikere til den liberale gruppe (ALDE). Således vil der i denne periode være fem (måske seks, hvis Storbritannien udgår af EU inden 2024) danske MEP’ere i denne gruppe, hvor der tidligere kun var fire. På den yderste højrefløj er Danmark kun repræsenteret med ét mandat, da Dansk Folkeparti gik tilbage fra fire til ét mandat. På venstrefløjen er repræsentationen uforandret, idet Enhedslisten erstatter Folkebevægelsen mod EU.

Ny Kommission og formand til november

Udover den store udskiftning af parlamentets medlemmer, er Kommissionen også formelt trådt tilbage – og dannes igen tidligst den 1. november, såfremt, der er valgt en ny formand for Kommissionen. I forbindelse hermed, fastlægges Kommissionens nye arbejdsprogram – de opgaver, som prioriteres i de kommende fem år.

Det betyder også, at DI Byg arbejder intenst i de europæiske organisationer for at udarbejde indspil, som kan komme med i arbejdsprogrammet, blandt andet gennem Construction Products Europe, Orgalim og Business Europe. 

Jakob Orbesen
Skrevet af:

Jakob Orbesen

Relateret indhold