Kortere byggesagsbehandling i 2024 - men store forskelle mellem kommuner
Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for byggesager er faldet fra 64 dage i 2023 til 58 dage i 2024. Der er dog stor forskel på tværs af kommunerne i sagsbehandlingstider. Vallensbæk sagsbehandler 8 måneder hurtigere end Slagelse.
I 2024 blev der behandlet ca. 28.000 byggesager på tværs af kommunerne. Det er omtrent samme niveau, som i 2023. Niveauet for antallet er byggesager er dog væsentligt lavere end i årene 2017-2022. Tallene dækker over en periode med et højt renteniveau og faldende byggeaktivitet. Begge dele kan være væsentlige forklaringer på det relativt lavere antal byggesager.

Den gennemsnitlige byggesagsbehandlingstid i Danmark er faldet fra 64 dage i 2023 til 58 dage i 2024. Byggesagsbehandlingstiden har været stigende fra 2017 til 2022 og falder således for andet år i træk.
I og med at sagsbehandlingstiderne for byggesager falder, så stiger andelen af byggesager, som har en sagsbehandlingstid der opfylder kommunernes egne servicemål også fra 2023 til 2024. Det er således 61 pct. af byggesagerne som opfylder kommunernes egne servicemål.
Kommunernes servicemål for byggesager varierer alt efter hvilken type af konstruktion der søges tilladelse til. F.eks. har kommunerne et servicemål på 40 dage for enfamilieshuse og simple konstruktio-ner, mens servicemålene for erhvervs- og boligetagebyggerier er hhv. 55 og 60 dage.
Sagsbehandlingstiden er faldet for alle sagstyper i 2024. I gennemsnit er byggesagsbehandlingen kortest for enfamilieshuse og simple konstruktioner, hvor sagsbehandlingstiden i gennemsnit er omkring 55 dage. Omvendt er byggesagsbehandlingstiden længst for etage-byggerier for boliger, hvor sagsbehandlingen i gennemsnit tager 64 dage i 2024. Sagsbehandlingstiderne for etagebyggerier (bolig) op-fylder således næsten kommunernes servicemål.

Ses der på byggesagsbehandlingstiderne på tværs af landet, så er sagsbehandlingstiderne også her faldet i næsten alle af dele af landet. På Bornholm samt Sjælland og øerne tager det i gennemsnit hhv. syv og to måneder at få behandlet en byggesag. Omvendt er byggesagsbehandlingstiden kortest i Sydjylland og Østjylland. Her tager det omkring en måned at få behandlet en byggesag i 2024.

Der er endnu større forskel fra kommune til kommune på, hvor hurtigt en virksomhed eller borger kan få svar på en byggesag. Det tager i gennemsnit 3, 4 og 11 dage at få behandlet en byggesag i hhv. Vallensbæk, Odder eller Aabenraa. I den anden ende af sagsbe-handlingstiderne ligger Slagelse, Frederikssund og Bornholm hvor det gennemsnit tager hhv. 250, 242 og 224 dage at få sagsbehand-let en byggesag, jf. nedenstående figur.
Sagsbehandlingstiden mellem Vallensbæk (hvor sagsbehandlingstiden er kortest) og Slagelse (hvor sagsbehandlingstiden er længst) er således omkring 8 måneder.

På trods af den store forskel i byggesagsbehandlingen på tværs af kommunerne, er der ikke noget der tyder på at der er en sammenhæng mellem lange sagsbehandlingstider og antallet af byggesager i den enkelte kommune, jf. nedenstående figur.
Man kan altså ikke entydigt konkludere, at de kommuner, hvor der er en lang sagsbehandling af byggesager, også har mange byggesager at behandle. Dette tyder på, at der er et stort forbedringspotentiale i de kommuner, hvor sagsbehandlingstiden er længst, eller hvor det går i den forkerte retning.

Sammenlignes de kommunale byggesagsbehandlingstider med virksomhedernes tilfredshed med kommunernes byggesagsbe-handlingstid, så ses der en sammenhæng mellem de to. Kortere behandlingstid går altså hånd i hånd med højere tilfredshed med kommunens byggesagsbehandling.
