21.01.20 DI Byggeri Nyheder

Undgå kæmpebøder ved privatkørsel i mandskabsvogne

SKAT og Politiet gennemfører forsat razziaer for at kontrollere, at der ikke køres privat i mandskabsvogne. Konsekvenserne af at bryde reglerne er en kæmpebøde. Læs hvad du må bruge din mandskabsvogn til, om bødestørrelser og få en definition på en mandskabsvogn.

Mandskabsvogne må kun bruges til at transportere mandskab, materiel og materialer mellem virksomheden og dens byggepladser. Det er ikke tilladt at tage mandskabsvognen med hjem. Transport mellem hjem og virksomheden er privat transport og må ikke ske i en mandskabsvogn. Det er heller ikke tilladt at samle kollegaer op på deres bopæl, på vejen fra virksomheden til byggepladsen, hvis det betyder, at ruten skal afviges væsentligt. Det er kun ansatte i virksomheden, der må køre med i mandskabsvognen. Personer, der ikke arbejder i virksomheden, må ikke være passagerer, heller ikke familie.

Afgift og bøde på flere hundredetusinde kroner

Konsekvenserne af at bryde reglerne er, at nummerpladerne bliver klippet, og virksomheden får et stort økonomisk krav fra SKAT. SKAT rejser krav i form af, at mandskabsvognen skal omregistreres til fuld afgift på hvide plader. Hertil kommer en bøde oveni, der normalt er på samme størrelse som afgiften. Det samlede krav fra SKAT om betaling af afgift og bøde på 300.000–400.000 kr. for en enkelt bil er således normalt i den type sager. SKAT fortolker reglerne meget stramt, og undtagelserne fra disse regler er meget få.

Hvad er en mandskabsvogn?

Det er en bil med lad eller varerum og to rækker af sæder og med mindst fire siddepladser i kabinen. For at en bil kan godkendes som en mandskabsvogn, er det derudover en betingelse, at køretøjer af samme fabriksmærke ikke bliver markedsført med lignende karrosseri i personvognsudførelse (stationcars og lignende). En mandskabsvogn er altså IKKE en varevogn, selvom begge typer køretøjer har gule nummerplader.

Mere information

Læs om reglerne på SKATs hjemmeside  – teksten er skrevet til almindelige brugere, ikke SKAT’s fagpersoner.

Relateret indhold