Foto: Getty Images

20.10.20 DI Byggeri Nyheder

Coronavirus har fundet vej ind på bygge- og anlægspladserne

Nu har Coronavirus desværre fundet vej ind i bygge- og anlægsbranchen. De seneste dage har vi læst om, hvordan smitten har bredt sig mellem håndværkere på bygge- og anlægspladser rundt om i Danmark.

Vi skal alle bidrage til at mindske smitten med Coronavirus på bygge- og anlægspladsen. Derfor har Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg lavet en vejledning, som beskriver, hvordan arbejdet på landets bygge- og anlægspladser kan fortsætte på en forsvarlig måde.

- Med vejledningen i hånden har både arbejdsgiveren og de ansatte en fælles rettesnor for, hvordan arbejdet skal tilrettelægges og udføres. Målet er, at vejledningen skal skabe klarhed og tryghed i bygge- og anlægsbranchen, og vi har allerede oplevet en stor efterspørgsel. Vi følger desuden de krav, der måtte komme fra myndighederne meget tæt og opdaterer vejledningen, hvis det bliver nødvendigt, siger chef for arbejdsmiljø i DI Dansk Byggeri Mette Møller Nielsen.   

Men på mange af landets bygge- og anlægspladser er der medarbejdere, som ikke taler dansk. Dem skal vi også passe på, og derfor har Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg nu oversat vejledningen til seks nye sprog: engelsk, tysk, italiensk, polsk, litauisk og rumænsk. Du finder vejledningerne her.

Husk de gode råd og forholdsregler på bygge- og anlægspladserne

I vejledningen bliver det slået fast, hvem der har hvilke pligter på bygge- og anlægspladsen, hvilke forholdsregler virksomheder og byggeledere skal tage, hvilke pligter bygherren har, og hvordan medarbejderne skal agere.

Blandt de mange retningslinjer er, at alle skal holde 1-2 meters afstand til hinanden både indendørs og udendørs, og at arbejdet skal planlægges, så det er muligt at holde afstand i løbet af hele arbejdsdagen. Pauser og frokost skal holdes forskudt, i små hold og gerne udendørs, hvis forholdene er til det. Værktøj, maskiner og computere mv., som bruges af flere, skal rengøres og sprittes af løbende. Læs mere i vejledningen her. 

Forebyg smitte ved arbejde i private hjem

Når håndværkeren er ude i private hjem, skal der tages særlige forholdsregler. Først og fremmest skal risikoen vurderes i hvert enkelt tilfælde. Der skal laves en aftale med beboerne om, at de enten ikke er hjemme, eller at de kan undgå kontakt med håndværkeren, når han eller hun arbejder. Og så skal arbejdsstedet gøres rent og desinficeres både før og efter arbejdet. Læs mere om, hvordan du forebygger smitte, når du udfører arbejde i private hjem her. 

Forebyg smitte fra Coronavirus og skab tryghed blandt ansatte på bygge- og anlægspladser, der beskæftiger vandrende arbejdskraft

Hvis du beskæftiger vandrende arbejdskraft, er det vigtigt at klarlægge retningslinjerne om blandt andet afstand og hygiejne for medarbejderne. Forsøg så vidt muligt at holde personer og sjak sammen under hele arbejdet. Hvis arbejdsgiveren sørger for indkvartering, skal der være opmærksomhed på myndighedernes krav til afstand og hygiejne, herunder høj rengøringsstandard og gode vaskefaciliteter. Læs alle de gode råd om at forebygge smitte fra Corona ved vandrende arbejdskraft her. 

Mette Møller Nielsen

Mette Møller Nielsen

Chef for Arbejdsmiljø Byggeri

  • Direkte +45 7216 0297
  • Mobil +45 2245 4772
  • E-mail mmn@di.dk

Relateret indhold