16.06.20 DI Byggeri Nyheder

Sommerferie i coronaland

Hvilke lande må dine medarbejdere rejse til? Skal medarbejdere i karantæne, hvis de rejser til udlandet? 'Dansk Byggeri' har samlet mere viden om, hvordan du og din virksomhed skal forholde jer til rejser. Læs mere her.

En af mine medarbejdere vil tage til Spanien i sommerferien, kan jeg forbyde det?
Man kan som arbejdsgiver ikke forhindre en medarbejder i at rejse udenlands i sin fritid og ferie, men hvis medarbejderen ikke efterlever de officielle anbefaling fra Udenrigsministeriet, vil medarbejderen bære risikoen for rejsen. Det betyder, at medarbejderen ikke har krav på hverken sygeløn eller sygedagpenge fra virksomheden. Det kan derfor være en god idé, at virksomheden og medarbejdere drøfter medarbejderens rejse, samt de regler medarbejderen skal indstille sig på, hvis medarbejderen fastholder rejsen.

Skal medarbejderen i karantæne, hvis han rejser til udlandet?
Sundhedsmyndighederne anbefaler, at hvis man har rejst til et land, hvor unødvendige rejser frarådes, skal man gå i 14 dages selvisolation efter hjemkomsttidspunktet. Som arbejdsgiver kan man som udgangspunkt stille krav om, at medarbejderen først genoptager arbejdet efter selvisolationsperioden. Medarbejderen vil i denne 14-dagesperiode ikke have krav på hverken sygeløn eller sygedagpenge fra virksomheden. Virksomheden kan i forbindelse med hjemkomsten anbefale medarbejderen at få foretaget en COVID-19-test efter sundhedsmyndighedernes anbefaling.

Hvilke lande må mine medarbejder gerne rejse til?
Udenrigsministeriet har ophævet rejserestriktionerne til Tyskland, Norge og Island pr. 15. juni 2020.

Udenrigsministeriet opdaterer løbende rejsevejledningen, som kan findes her.

Hvad hvis min medarbejder ikke kan komme hjem til Danmark eller kommer i karantæne i udlandet?
En anden situation, som også betragtes som selvforskyldt sygdom eller arbejdshindring, er, hvis en medarbejder bliver syg med coronavirus og kommer i karantæne i udlandet, eller at medarbejderen ikke kan komme hjem til Danmark på grund af udenlandsk isolering, karantæne, transportproblemer m.v. på feriestedet.

Læs mere på hjemmesiden og find en skabelon til information til medarbejdere om virksomhedens sommerferiepolitik her

Relateret indhold