Foto: Boss Ladies

08.01.21 DI Byggeri Nyheder

Boss Ladies bryder med fordommene og baner vejen til en erhvervsuddannelse

Projektet Boss Ladies viser unge, at de sagtens kan følge deres drømme og vælge en erhvervsuddannelse – også hvis de hedder Trine eller Camilla til fornavn. Med en ny bevilling fra VILLUM FONDEN kan de fortsætte arbejdet i de næste tre år.

Siden 2018 har ambassadørerne i Boss Ladies nedbrudt fordomme om det at være håndværker og vist unge, at man godt kan følge sine drømme, selvom de måske inkluderer et utraditionelt valg af uddannelse. Og det er der brug for, hvis man ser på tallene.

Det er nemlig kun ni procent af medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen, der er kvinder, og samtidig står branchen til at mangle flere tusinde faglærte i fremtiden. Der er altså et potentiale i at sikre, at erhvervsuddannelserne er attraktive overfor alle. Det indebærer blandt andet at nedbryde de kønsstereotyper, der knytter sig til billedet af en håndværker samt at sikre inkluderende arbejds- og undervisningsmiljøer for kvinder.

Derfor er det en god nyhed, at projektet Boss Ladies netop har fået en bevilling på 9,3 millioner kroner til at fortsætte deres arbejde. Støtten kommer fra VILLUM FONDEN, og den vækker begejstring hos Boss Ladies Ambassadørerne:

- Vi har simpelthen lige fået 9,3 millioner kroner af VILLUM FONDEN til at fortsætte projektet, så vi kan komme ud på folkeskolerne og inspirere mange flere både piger og drenge til at tage en håndværkeruddannelse. Jeg glæder mig helt vildt meget, lyder fra Trine Lagersted-Olsen, der er en af de 134 Boss Ladies Ambassadører og lige begyndt som lærer på Næstved Tekniske Skole.

Du kan se flere reaktioner fra ambassadørerne i denne video.

Boss Ladies

Også blandt projektets parter vækker bevillingen stor glæde:

- Det er en vigtig dagsorden, som for alvor har vundet indpas også i bygge- og anlægsbranchen de senest år, særligt på baggrund af Byggeriets Kvinderåd og initiativer som Boss Ladies. På mange måder har vi som samfund ikke råd til ikke at interessere os for rekruttering blandt piger og kvinder til vores branche. Og vi skal være en attraktiv branche for alle, siger branchedirektør i DI Dansk Byggeri Peter Stenholm.

Bevillingen skal bruges til at udvide og udvikle projektet i de næste tre år. Dermed betyder den meget for projektet, lyder det fra Nina Groes, der er direktør i Foreningen Divérs, som driver Boss Ladies.

- Først og fremmest gør det her en konkret forskel for piger og unge kvinder i hele Danmark. De får åbnet deres fremtidsdrømme for nye uddannelsesveje, og tilbagemeldingen fra vores nu 134 Boss Ladies Ambassadører landet rundt er, at de kan være med til at skabe konkrete forandringer for næste generation. Nu kan vi nemlig styrke det, der tidligere ofte har været en blind vinkel på erhvervsskolerne: Rekruttering, appel og fastholdelse af unge kvinder, siger Nina Groes.

Foruden undervisningsforløbene på folkeskoler og samarbejdet med erhvervsskolerne, giver projektet også de deltagende kvinder et netværk, som de kan trække på og en styrkelse af den faglige stolthed.

Fakta

Projektet bliver drevet af foreningen Divérs i samarbejde med Dansk Industri, 3F, Tekniq Arbejdsgiverne, Dansk El-forbund, Blik & Rør, Danske Malermestre, Malerforbundet og Kommunernes Landsforening, som alle er en del af projektets styregruppe. I samarbejdskommunerne er der desuden etableret forandringsalliancer mellem den lokale forvaltning, erhvervsplaymakere, grundskoler, UU-vejledning, erhvervsskoler og virksomheder.

Du kan læse mere om projektet her. 

Relateret indhold