Foto: Fugebranchen
04.10.21 DI Byggeri Nyheder

Fugebranchen klar til nyt kuld fugemontører

Det første hold under helt ny uddannelse er i gang – nu ringes der ind for de næste, der vil være faguddannede fugemontører.

Næste sommer udklækkes det første kuld af en helt ny uddannelse, og nu kaldes der ind til det næste hold af elever til en specialitet inden for byggeriet. Brancheorganisationen Fugebranchen barslede med den nye fugemontør-uddannelse i fjor, og første hold er godt på vej mod diplom og anerkendelse som faguddannede fugemontører.

”Vi er klar med op til 22 nye uddannelsespladser på fagskolen Learnmark i Horsens, som tager sig af undervisningsdelen. I alt varer det 18 måneder at blive fugemontør, og resten af tiden foregår som praktik i virksomhederne. Det ser ud til, at vi har skabt et stærkt uddannelsestilbud i et fag, hvor alle kan deltage, hvis man er rask og rørig. Og hvor kvinderne for alvor er ved at markere sig helt på lige fod med mændene”, fortæller Fugebranchens konsulent, Jens Peder Guldberg.

Fugebranchen har Byggeriets Uddannelser, 3F og altså Learnmark med i etableringen og gennemførelsen af uddannelsen til fugemontør. Eleverne på hold 2 starter den 25. oktober, og derefter står den på skiftevis undervisning på skolen i moduler på to uger og praktik i virksomhederne det næste halvandet år, før eleverne kan krone indsatsen med en officiel titel på visitkortet.

Uddannelse med muligheder

”Fugemontør er virkelig en uddannelse med muligheder for mange. Nye medarbejdere har ofte en helt anden uddannelse, når de starter hos fugevirksomhederne, og andre er ufaglærte. Tidligere var fugemontør et mandefag, men vi har en pige på første undervisningshold, og det samme gælder det kommende hold. Det seneste år har Fugebranchen fået to nye medlemsvirksomheder, som ejes og drives af kvinder”, siger Jens Peder Guldberg.

Med til at gøre det attraktivt, at blive fugemontør er, at fugearbejde ikke længere er fysisk hårdt arbejde, som det var tilfældet tidligere, påpeger Martin Christoffersen fra virksomheden Permatæt, som er formand for Fugebranchen.

”I dag sørger hjælpeværktøjer for at minimere tunge løft og dårlige arbejdsstillinger. Betjening af lifte og teleskoplæssere samt bygning af sikring af stilladser er nogle af de elementer, der indgår i uddannelsen til fugemontør. Det er færdigheder, der naturligvis også kan komme fugemontørerne til gode i andre sammenhænge”, siger Martin Christoffersen.

Lift og stillads med i pakken

”Eleverne står særdeles stærkt, når de har afsluttet uddannelsen og står med fugemontør-beviset. Samtidig har de også liftcertifikat til både teleskoplæsser og saxlifte samt uddannelse i sikkerhed på stillads og håndtering af rullestilladser. Det giver en solid ballast og i praksis garanti for fast arbejde, da branchen mangler dygtige folk”, siger konsulent Jens Peder Guldberg.

Det er også attraktivt for Fugebranchens medlemsvirksomheder at ansætte og være med til at uddanne fremtidens folk i faget.

”Der ydes tilskud til skoleundervisningen på 65 kr. i timen til elever hos medlemmer af Fugebranchen. Og det er vel at mærke udover den normale VEU-godtgørelse på 120 kr. i timen. Samtidig ydes der tilskud på 500 kr. pr. døgn til overnatning og forplejning til elever, der kommer langvejs fra. Learnmark samarbejder med hoteller i området, hvor der også er mulighed for at få en madpakke med, når man tager på skole om morgenen”, forklarer Jens Peder Guldberg.

Klar til næste hold

Fugebranchen og Learnmark har netop nu gang i at skabe kontakt til kommende elever til fugemontør-uddannelsen. Det første hold startede med 17 deltagere midt i den mest heftige corona-periode. Totalt er der plads til 22 på hold 2.

Der er mulighed for at læse mere om Fugebranchen her. Her ligger også branchens digitale opslagsværk, Fugeguiden.

Fugebranchens konsulent, Jens Peder Guldberg, kan kontaktes på fso@fugebranchen.dk.

Learnmark kan kontaktes her.

Relateret indhold