Foto: Ricky John Molloy
08.11.21 DI Byggeri Nyheder

Aldrig har det været sværere at finde medarbejdere og materialer

Næsten hver anden virksomhed inden for byggeriet må sætte tempoet ned, fordi de mangler medarbejdere. Og hver fjerde bliver begrænset af, at de ikke kan skaffe materialer. Manglen på medarbejdere og materialer har aldrig været større for byggeriet i Danmark, og begge dele skaber store flaskehalse.

Økonomien er brandvarm i Danmark, hvor ledigheden i september faldt til under 100.000. Det er dermed den laveste ledighed siden finanskrisen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Højkonjunkturen rammer i særlig grad byggeriet, hvor 43 pct. af virksomhederne oplever produktionsbegrænsninger, fordi de mangler medarbejdere. Samtidigt rammes byggeriet af mangel på materialer, da 25 pct. af virksomhederne må sætte produktionen ned pga. materialemangel. Aldrig har det været sværere for virksomheder i byggeriet at finde medarbejdere og materialer.

- Som udgangspunkt er det jo glædeligt, at vi har travlt med at bygge nyt eller med at renovere vores gamle bygninger og anlæg. Når vi renoverer eller bygger nyt, bliver det normalt bedre, sundere og mere bæredygtigt end tidligere. Men markedet er historisk presset i forhold til at finde medarbejdere og materialer, siger Elly Kjems Hove, underdirektør i DI Byggeri.

Fortsat usikkerhed kan være start på en nedtur

Den store efterspørgsel har sat sig i priserne. Især de høje materialepriser sætter sig i højere byggeomkostninger, hvilket på sigt kan give bagslag for branchen. Det frygter man i DI Byggeri.

- Vi kan se, at der fortsat er voldsomme prisspiraler for mange byggematerialer, hvilket skaber store usikkerheder i markedet. Samtidigt er der ingen tvivl om, at vi har et stort behov for at få flere hænder og hoveder ind i vores branche. Vi skal have flere erhvervsuddannede, nemmere adgang for udlændinge samt reformer, der gør det nemmere at fastholde vores seniorer på arbejdsmarkedet, siger Elly Kjems Hove.

Relateret indhold