Fra knust glas til flotte facader
Gamle vinflasker og syltetøjsglas skaber flotte bygningsfacader, når virksomheden Meldgaard Greenline A/S knuser gammelt glas og laver blæsemidler til sandblæsning. Der er tale om et 100 % genanvendelsessprodukt, som samtidig løser udfordringer med arbejdsmiljøet.
Meldgaard Greenline A/S har i efteråret 2021 åbnet en ny fabrik, hvor gamle vinflasker og syltetøjsglas bliver knust og brændt, så det kan genanvendes som et sandblæsningsmateriale af høj kvalitet, der både er godt for bæredygtigheden og for arbejdsmiljøet. Glasset, der bliver brugt, har for lav kvalitet til at blive smeltet om til genbrugsglas, og alternativet til genanvendelsen er derfor ofte, at glasaffald af denne slags bliver transporteret til udlandet eller sågar gravet ned i urenset form.
Hos Meldgaard er der en anden forretningsgren, der indsamler og modtager genbrugsmateriale fra miljøstationer og virksomheder. Derfor var det oplagt at lave tests med genbrugsglas som blæsemiddel. Det var dog ikke let at finde den rigtige opskrift, der kunne gøre affaldsglas til et kvalitetsblæsemiddel. Allerede i 2019 kontaktede virksomheden knuser-specialister i Tyskland og specialister i genavendelse af glas i Holland med henblik på at finde ud af, hvordan det kunne gøres.
"Hos Meldgaard har vi de seneste år brugt rigtig meget tid på at finde de bedste løsninger, ift. behandlingen af glasfraktionerne fra miljøstationerne. Kvaliteten af det blæsemiddel, vi nu kan tilbyde, vil derfor være af en særdeles høj kvalitet, til gavn for både miljøet og ikke mindst de brancher, der arbejder med afrensning og overfladebehandling, så ren win-win. Vi håber, at andre virksomheder bliver inspirerede til at se de nye grønne muligheder inden for genanvendelse af affald," siger Jørn Holm, afdelingschef i Meldgaard Greenline A/S.
I øjeblikket bruger man ofte produktet silikat fra kulkraftvarmeværkerne eller mineraler fra miner uden for Europa som blæsemidler i branchen. Begge produkter er efterhånden en knap ressource. Et tredje alternativ er kvartssand, som visse steder i verden også bruges til sandblæsning. Det er dog ikke længere tilladt at bruge kvartssand som blæsemiddel i det meste af Europa, da der er risiko for silikose og kræft forbundet med at arbejde med det. Branchen har derfor hårdt brug for, at der kommer alternative kvalitetsprodukter på markedet.
"Byggebranchen skal tænke i nye baner for at nå regeringens mål i den grønne omstilling. Meldgaard er et godt eksempel på, at en virksomhed, der tænker innovativt, kan skabe bæredygtighed og bundlinje samtidigt. Mere af det,” siger Frederik Waitz Søborg, chef for Dansk Byggeindustri i DI Byggeri.
Meldgaard er glade for, at de med deres nye fabrik har fundet en løsning, hvor det brugte glas bliver genanvendt korrekt, og hvor sandblæserbranchen får et produkt, som ikke er sundhedsskadeligt.