Foto: Claus Bjørn Larsen
30.11.21 DI Byggeri Nyheder

Landets håndværkere finpudser deres kompetencer inden for bæredygtigt byggeri

Siden 1. september i år har landets små og mellemstore udførende byggevirksomheder kunne søge en pulje på 4,5 mio. kroner til kurser og rådgivning i bæredygtigt byggeri i projektet ’Klar til bæredygtigt byggeri’.

Selv i en tid, hvor byggebranchen har rygende travlt, er interessen for bæredygtigt byggeri blandt de små og mellemstore udførende virksomheder på landets byggepladser stor. Det kunne ses på tilslutningen til projektet ’Klar til bæredygtigt byggeri’, puljen på 4,5 mio. kroner, der i første omgang var afsat i projektet ’Klar til bæredygtigt byggeri’ fik hurtigt ben at gå på.

Derfor har parterne bag – DI Byggeri, Realdania og WE BUILD DENMARK – besluttet at udvide puljen under projektet, så alle der har søgt, kan være med.

Det betyder, at 66 virksomheder fordelt over hele landet nu samlet set kan sende 496 medarbejdere og ledere på gratis og grøn kompetenceudvikling.

Oprustning på bæredygtig forretning

Helt konkret har de kunne vælge blandt 5 nyudviklede kurser, som kører hen over efteråret og frem til foråret 2022. Her får de blandt andet en grundlæggende introduktion til bæredygtigt byggeri, viden om hvordan man mindsker spild på byggepladsen og forståelse for byggematerialers klimaaftryk alt sammen med henblik på at opbygge kompetencer til at drive en forretning baseret på bæredygtigt byggeri – uanset om det drejer sig om nybyggeri eller renoveringsprojekter. Et særligt – og meget populært – kursus skal ruste lederne til at omstille virksomhederne til nye måder at arbejde på, når der leveres til de bæredygtige byggerier.

- Det er meget positivt, at så mange virksomheder vil investere tid og kræfter i at finpudse deres kompetencer inden for bæredygtigt byggeri. Det viser, at bæredygtighedsdagsordenen optager de danske byggevirksomheder. Virksomhederne er optaget af at fremtidssikre deres forretning, og blive klar til både regulativ krav om CO2 i bygninger og deres kunders efterspørgslen efter bæredygtige løsninger, siger Frederik Waitz, fagchef i DI Byggeri.

Udover de 5 kurser, har de deltagende byggevirksomheder også kunnet søge om støtte til rådgivningsforløb. Den mulighed har 41 af byggevirksomhederne gjort brug af. I rådgivningsforløbene bliver virksomhederne blandt andet introduceret til, hvordan man som udførende virksomhed i byggeriet griber de bæredygtige projekter an, og hvordan bæredygtigt byggeri kan være en løftestang for udvikling af virksomheden. Virksomhederne har kunnet vælge mellem en række forhåndsgodkendte private rådgivere. 

Små og mellemstore virksomheder tager ansvar

Det er en bred vifte af virksomheder, der har søgt – både størrelsesmæssigt og ift. fagområder. Fagområderne dækker bl.a. anlægsentreprenører, murer, tømrer, snedker, kloakmestre, el- og VVS samt typehusbyggeri.

Målet med puljen er at styrke de mindre byggevirksomheders viden og kompetencer inden for bæredygtigt byggeri. Efterspørgslen på bæredygtigt byggeri er stigende, og de kommende ændringer i bygningsreglementet kræver bl.a. viden om byggeriernes CO2-aftryk. Byggesektoren i Danmark står for godt en tredjedel af landets affaldsproduktion og for 30 procent af den samlede CO2-udledning. Det er afgørende at alle led i kæden har viden og kompetencer til at løfte den grønne omstilling. Herunder også de små og mindre udførende virksomheder i byggeriet, fordi de, med deres samlede volumen, spiller en absolut nøglerolle i den bæredygtige omstilling af byggeriet.

Fakta om ’Klar til bæredygtigt byggeri’

Antal kursusdeltagere og geografisk spredning
Antal deltagere fordelt på de 5 kurser:

  1. Introduktion til bæredygtigt byggeri: 152 deltagere
  2. Den bæredygtige byggeplads: 103 deltagere
  3. Materialer og bæredygtigt byggeri: 95 deltagere
  4. Bæredygtig renovering: 77 deltagere
  5. Omstilling til bæredygtigt byggeri: 69 deltagere

Antal deltagere fordelt på landsdel i forhold til valg af kursussted:

  • Jylland: 294 deltagere
  • Sjælland: 103 deltagere
  • Fyn: 99 deltagere

Rådgivningsforløb
Ud af 66 virksomheder har 41 ønsket et rådgivningsforløb. Målet er at styrke de udførendes arbejde med at omstille forretningen, så virksomhederne kan honorere kravene i forhold til bæredygtighed i byggeprojekter og være på forkant med kommende krav indenfor bæredygtigt byggeri.   

Frederik Waitz Søborg

Frederik Waitz Søborg

Chef for Byggeindustri og infrastruktur

  • Direkte +45 7216 0193
  • Mobil +45 2142 4741
  • E-mail fws@di.dk

Relateret indhold