Foto: Ricky John Molloy
07.02.22 DI Byggeri Nyheder

Håndværkerfradraget afskaffes 1. april 2022

Dele af BoligJobordningen - bedre kendt som håndværkerfradraget - afskaffes fra den 1. april 2022. Hvis en kunde skal nå at gøre brug af fradraget, skal arbejdet være udført og faktureret inden den 1. april 2022, og fakturaer skal være betalt inden den 1. juni 2022.

Næste år bliver det dyrere for danskerne, når de har brug for en håndværker. Fra 1. april 2022 har partierne bag finanslovsaftalen nemlig afskaffet dele af den såkaldte BoligJobordning – bedre kendt som håndværkerfradraget.

- Det er ærgerligt, at regeringen vælge at afskaffe håndværkerfradraget, der bidrager til, at boligmassen får en bedre energieffektivitet, og at arbejdet udføres af fagfolk. Fradraget bruges af boligejere i hele landet – faktisk mest i Nordjylland – og det er administrativt helt ukompliceret og bidrager samtidig til at reducere det sorte arbejde. Både for boligejerne og håndværkerne er det en ærgerlig beslutning, siger Peter Stenholm, vicedirektør i DI Byggeri.

Håndværkerfradraget blev fordoblet i 2021 for at holde hånden under arbejdsmarkedet under coronakrisen. Dermed kunne danskerne få et højere fradrag, når de havde brug for en håndværker eller købte services. Efterfølgende er efterspørgslen på håndværkere steget i en grad, så partierne bag finanslovsaftalen for 2022 mener, at fradraget ikke længere er hensigtsmæssigt.

Et grønt fradrag

Håndværkerfradraget blev for fem år siden justeret med fokus på grønne investeringer. Men på trods af den klimavenlige ændring har støttepartierne haft et ønske om at fjerne ordningen.

- Håndværkerfradraget har gjort det mere attraktivt at energirenovere private boliger. Vi ved, at der fortsat er et stort potentiale i netop energirenovering af helt almindelige huse i forhold til den grønne omstilling, så på den konto er afskaffelsen af fradraget særligt ærgerligt, siger Peter Stenholm.

De dele af BoligJobordningen, der vedrører serviceydelser, forbliver uændrede. Det vil altså fortsat være muligt at trække udgifter til eksempelvis børnepasning og rengøring fra i skat.

Flere undrer sig

Også i Dansk Industri er der utilfredshed med den nye finanslovsaftale. Her undrer Lars Sandahl, direktør i Dansk Industri, sig over afskaffelsen af BoligJobordningen, når der er mange andre områder, der er mere oplagte at sætte ind på.

- Det ville også være et bedre redskab at sætte ind over for væksten i offentligt ansatte frem for at skære i BoligJobordningen, som er én af de få skattelettelser, som denne regering har stået vagt om, og som primært er lavet for at komme sort arbejde til livs og understøtte energirenoveringerne, siger Lars Sandahl, direktør i Dansk Industri.

Du kan læse Dansk Industris udmelding om den nye finanslovsaftale i sin helhed her.

Hvis en kunde skal nå at få glæde af fradraget, skal arbejdet være udført og faktureret inden den 1. april 2022, og fakturaer skal være betalt inden den 1. juni 2022. 

Har du spørgsmål, eller vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte DI Byggeri

Relateret indhold