Foto: Colourbox

19.05.22 DI Byggeri Nyheder

Ny asbestaftale med 12 initiativer sigter bredt, men medfører relativt få nye pligter for arbejdsgiverne

Folketingets partier har netop indgået en ny politisk aftale, der i tillæg til den eksisterende asbesthandlingsplan fra 2018, har 12 initiativer, der skal forebygge asbestudsættelse i byggeriet.

DI finder det overraskende, at der, mens den politisk indgåede asbesthandlingsplan fra 2018 stadig er i kraft, bliver indgået en ny politisk aftale. Når det er tilfældet, er det positivt, at aftalen fokuserer på forhold, som sikrer mere viden, og i mindre omfang påfører arbejdsgiverne nye administrative byrder.

Arbejdsgiverne bliver pålagt at sende asbestprotokoller til de berørte ansatte, og aftalen skærper Arbejdstilsynets bødepraksis i asbestsager. Dertil indeholder aftalen en forsøgsordning med kompetencepåbud fra Arbejdstilsynet i sager om overtrædelse af asbestreglerne.

Aftalen indeholder initiativer, som går udenfor arbejdsmiljølovens område. Målet med disse initiativer er at bidrage til større viden om asbest, ved blandt andet at sætte krav om at anføre information om asbest  i tilstandsrapporter. DI finder det positivt, at husejerne fremover i tilstandsrapporten vil blive oplyst om sundhedsrisiko ved håndtering af asbest ved at henvise til asbest-huset.dk. Det er ligeledes positivt, at en eventuel viden om asbestforekomster skal oplyses i sælgeroplysningsskemaet. Ændringerne vil først træde i kraft, når der kommer en revision af vejledninger om bygningseftersyn fra Sikkerhedsstyrelsen.

Endelig indeholder aftalen en række initiativer om forhold, der skal undersøges nærmere, og hvor Arbejdsmarkedets parter vil blive inddraget i processen, herunder i en undersøgelse af om der er behov for en autorisationsordning for arbejde med asbest og en vurdering af yderligere uddannelsesbehov.

DI Byggeri arbejder for at få indflydelse på den forestående politiske proces, herunder arbejde for, at den konkrete udmøntning af initiativerne ikke pålægger virksomhederne unødige byrder samt holde medlemmerne løbende orienteret om udviklingen.

Du kan læse hele udkastet til aftaleteksten her. 

Har du spørgsmål, eller vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte DI Byggeri

Relateret indhold