Foto: Arbejdstilsynet

23.08.22 DI Byggeri Nyheder

Arbejdstilsynets smileyordning afskaffes

I 2023 afskaffes Arbejdstilsynets nuværende smileyordning. Folketinget har vedtaget et lovforslag om at erstatte ordningen med en faktabaseret visningsordning for at opnå mere gennemsigtighed.

Arbejdstilsynet har siden 2004 offentliggjort oplysninger om resultatet af deres tilsynsbesøg på virksomheder i form af en smileyordning. Virksomhederne kan få tildelt en rød, gul eller grøn smiley, alt efter hvor godt det står til med arbejdsmiljøet på virksomheden. Har virksomheden en anerkendt arbejdsmiljøcertifikat, kan denne få en kronesmiley.

Hvad er udfordringerne med smileyordningen?

Der har dog en lang række udfordringer med den nuværende ordningen, som ikke er fulgt med tiden siden den blev indført i 2004, og derfor har DI i regi af Arbejdsmiljørådet arbejdet målrettet for at få ordningen afskaffet. For eksempel er der ikke altid overensstemmelse mellem tildeling af en smiley og Arbejdstilsynet resultat ved et tilsynsbesøg, idet en rød smiley vises i 6 måneder og ikke fjernes ved et besøg uden påbud.

Hvad indeholder den nye visningsordning?

Når den nuværende smileyordning afskaffes og erstattes med en faktabaseret visningsordning, vil den nye ordning omfatte alle virksomheder, der får besøg af Arbejdstilsynet, og den kommer til at vise Arbejdstilsynets tilsyn og afgørelser. Hensigten med den nye ordning er at opnå mere gennemsigtighed.

Kontakt

Kontakt Brancheservicecenter Byggeri, Arbejdsmiljø på 3377 3377 for spørgsmål.

Læs mere

Læs mere i ændring af arbejdsmiljøloven. 

Relateret indhold