Coloubox
04.07.23 DI Byggeri Nyheder

Stor forskel på timeprisen for sagsbehandling af byggetilladelser

Det koster omkring tusind kroner i timen at få sagsbehandlet en byggetilladelse i Hillerød, Allerød, Køge og Silkeborg. I Næstved derimod koster sagsbehandlingen kun 369 kroner per time, mens 19 kommuner klarer papirarbejdet uden beregning. Høje timepriser stiller krav om en effektiv sagsbehandling med korte ventetider, mener DI.

I Hillerød og Allerød koster det henholdsvis 1.024 og 1.023 kroner per time kommunen bruger på at sagsbehandle en byggetilladelse til fx et nyt parcelhus, et nyt kontordomicil eller en tilbygning. I Køge og Silkeborg er prisen 1.006 og 1.002 kroner per time. Hvis byggeriet derimod ligger i Næstved eller Herning, er timeprisen kun henholdsvis 369 og 396 kroner.

Ud af landets 98 kommuner tager Hillerød, Allerød, Køge og Silkeborg de højeste timepriser ved sagsbehandlingen af byggetilladelser. Det viser en ny opgørelse fra DI Byggeri.

- Kommunerne sagsbehandler byggetilladelser ud fra nøjagtig samme lovgivning, og derfor er det selvfølgelig bemærkelsesværdigt, at der er en prisforskel på over 600 kroner i timen. Men hvis sagsbehandlingen er effektiv og ventetiden kort, så betaler vi gerne den pris, det koster. Men en gennemsnitlig ventetid på fx 213 dage i Allerød, er simpelthen for langt tid. Herning og Næstved med landets laveste timepriser har derimod en kortere ventetid på i gennemsnit 47 og 50 dage, siger branchedirektør for DI Byggeri Anders Stouge.

19 kommuner tager mellem 800 og 900 kroner i timen. Heriblandt fx Lyngby-Taarbæk og Gentofte med ventetider på i gennemsnit 178 og 138 dage, og Hørsholm og Gribskov med 142 og 110 dages ventetid.

- Det er helt i orden, at kommunerne tager penge for den service, de leverer i forhold til at sagsbehandle byggetilladelser. Men tallene viser, at det ikke er i alle kommuner, at pris og effektiv service hænger sammen. En vigtig detalje i denne diskussion er også, at kommunen har monopol på opgaven, så man kan ikke bare gå et andet sted hen med fx en lavere timepris eller en kortere ventetid. Det forpligter i forhold til pris og service, siger Anders Stouge, DI Byggeri, og uddyber:

- Odder er et eksempel på en kommune, hvor man tager man en timepris i den høje ende på 830 kroner, men servicen er til gengæld helt i top med en gennemsnitlig ventetid på kun 4 dage. Det betaler vi gerne for, og jeg kan kun opfordre andre kommuner til at lære af Odder.

19 kommuner sagsbehandler byggetilladelser uden beregning.

- De kommuner sender et positivt signal om, at hvis du vil bygge, bo og investere i vores del af landet, så klarer vi papirarbejdet gratis. Men selvom byggetilladelsen er gratis, skal ventetiden stadig være kort, og det kniber det desværre med i fx København og Fredericia, hvor ventetiden i gennemsnit er henholdsvis 178 og 108 dage. Lange ventetider kan aldrig kompensere for en gratis byggetilladelse, siger Anders Stouge, DI Byggeri.

Kommunerne bestemmer selv, om de vil opkræve et gebyr for sagsbehandlingen af byggetilladelser. Gebyret skal dog hvile i sig selv, og kommunen må derfor ikke tjene penge på sagsbehandlingen.

Læs mere

Se timeprisen for sagsbehandling af byggetilladelser i din kommune her

Læs analysen om timepriser og gebyrer for byggetilladelser her 

Se ventetiden på en byggetilladelse i din kommune her

Anders Stouge

Anders Stouge

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3681
  • Mobil +45 2275 0490
  • E-mail ast@di.dk

Relateret indhold