01.10.24 DI Byggeri Nyheder

DI bekymret for ny lovgivning om entreprenørstop

Der er netop sendt et lovforslag ud om, at Arbejdstilsynet fremover skal kunne gennemføre et såkaldt entreprenørstop efter et intensiveret tilsyn, samt en generel forhøjelse af bøder. Det vækker bekymring hos DI.

Lovforslaget kommer som opfølgning på et politisk forslag om byggepladsstop, som blandt andet DI har haft held til at påvirke, sådan at der nu alene er tale om et entreprenørstop.

I DI finder vi, at Lovforslaget indeholder en række uklarheder og det kan virke en anelse ugennemtænkt. Vi er bla. bekymret for virksomhedernes retssikkerhed, hvis virksomheder bliver ramt af et entreprenørstop hos en total- eller fagentreprenør uden at have indflydelse på de forhold, der har ligget til grund for entreprenørstoppet.

Ifølge lovforslaget vil entreprenørstop kunne gives efter, at en byggeplads har været omfattet af et intensiveret tilsyn.

Ny tilsynsform for byggeri og anlæg

Forud for et intensiveret tilsyn skal Arbejdstilsynet have givet 5-10 strakspåbud for grove overtrædelser til mindst to virksomheder inden for to måneder.

Påbuddene skal have været af en sådan karakter, at der har været tværgående farer på byggepladsen. Et intensiveret tilsyn indebærer, at Arbejdstilsynet i en periode vil besøge byggepladsen hyppigt for at kontrollere arbejdsmiljøforholdene og det forebyggende arbejdsmiljøarbejde.

Under besøget har Arbejdstilsynet dialog om forebyggelse med de relevante aktører på byggepladsen og afdækker de væsentlige arbejdsmiljøproblemer. Herefter træffes efterfølgende afgørelser, såfremt det viser sig relevant.

Bygherrer og total-/hoved-/fagentreprenører orienteres, når deres byggeplads er udvalgt til intensiveret tilsyn, og når byggepladsen overgår til almindeligt byggepladstilsyn igen.

Arbejdstilsynet vil allerede påbegynde intensiveret tilsyn i praksis i dette efterår.

Entreprenørstop

Hvis en byggeplads ikke er blevet rettet op efter et intensiveret tilsyn i en fire ugers periode, kan Arbejdstilsynet meddele entreprenørstop. Stoppet vil gælde for alle underentrepriser, og det er entreprenørens ansvar at sørge for, at stoppet meddeles til alle, der vil blive ramt af det.

Der er lagt op til, at Arbejdstilsynet kan påbegynde entreprenørstop i praksis pr. 1. januar 2026.

Forhøjelse af bøder vækker bekymring hos DI

Lovforslaget er endnu engang et initiativ, der skal forhøje det eksisterende bødeniveau efter arbejdsmiljøloven. Initiativet kommer inden, der er foretaget en evaluering af bøderne, og det ser vi i DI på med stor bekymring.

Dertil kommer, at det alene er bøderne til virksomheder, der påtænkes forhøjet. Der er ikke lagt op til, at bøderne til de enkelte ansatte bliver reguleret, hvilket DI finder urimeligt.

Forhøjelse af det eksisterende bødeniveau skal træde i kraft den 1. juli 2025

DI er på sagen

Vi vil i Dansk Industri via Dansk Arbejdsgiverforening afgive svar på høringen af lovforslaget og arbejde for, at det bliver implementeret på en måde, så det giver mindst muligt bureaukrati, samt at det ikke går ud over virksomhedernes retssikkerhed, og det bliver letforståeligt for virksomhederne, hvad entreprenørstoppet indebærer.

Vi vil løbende orientere om, hvordan lovforslaget får betydning for dig som medlem.

Mette Møller Nielsen

Mette Møller Nielsen

Chef for Arbejdsmiljø Byggeri

  • Direkte +45 7216 0297
  • Mobil +45 2245 4772
  • E-mail mmn@di.dk

Relateret indhold