08.08.24 DI Byggeri Nyheder

Kan brug af AB i en forbrugeraftale give bøde?

Ny bekendtgørelse om straf for anvendelse af klart urimelige standardvilkår i forbrugeraftaleforhold risikerer at få betydning for AB-systemet (f.eks. AB 92, AB 18 og AB Forbruger).

Nyheden er opdateret den 15. august 2024.

Udkast til ny bekendtgørelse

Justitsministeriet har sendt et udkast til bekendtgørelse om straf for klart urimelige standardvilkår i forbrugeraftaleforhold i høring.

I bekendtgørelsesudkastet kriminaliseres en (meget) lang række standardvilkår. Dette betyder, at anvender den erhvervsdrivende (som standard) ét eller flere af disse vilkår i en aftale med en forbruger, så risikerer den erhvervsdrivende en bøde.

Bekendtgørelsen var tiltænkt at skulle træde i kraft allerede den 15. september 2024, således at den skulle have haft virkning for forbrugeraftaler indgået fra ikrafttrædelsestidspunktet.

På baggrund af modtagelsen af en række høringssvar, herunder fra Dansk Industri, har Justitsministeriet dog meldt ud, at bekendtgørelsen ikke vil træde i kraft medio september 2024. En ny (og senere) ikrafttrædelsesdato er endnu ikke meldt ud.

Find udkastet til bekendtgørelse her.

AB-dokumenterne og bekendtgørelsen

AB-systemet består af standarddokumenter (f.eks. AB 92, AB 18 og AB Forbruger), hvis bestemmelser har karakter af ”standardvilkår”.

Dette betyder, at anvender en entreprenør et AB-dokument i en aftale med en forbruger (f.eks. en husejer eller en lejlighedsejer), risikerer entreprenøren at få en bøde, hvis en eller flere af bestemmelserne i AB-dokumentet i henhold til bekendtgørelsesudkastet må anses for ”klart urimelige”. Se straks nedenfor.

Brug af AB 92 eller AB 18

Både AB 92 og AB 18 indeholder nogle bestemmelser (vilkår), der ifølge bekendtgørelsesudkastet skal anses for ”klart urimelige” og dermed bødebelagte.

Det gælder f.eks. bestemmelsen i AB 18 § 69 (AB 92 § 47), hvorefter tvister mellem parterne afgøres endeligt ved voldgift.

Dette medfører, at anvender en entreprenør AB 92 eller AB 18 (i sin rene form) i en aftale med en forbruger, vil dette potentielt kunne resultere i en bøde.

Brug af AB Forbruger 

AB Forbruger indeholder én enkelt bestemmelse (vilkår), som ifølge bekendtgørelsesudkastet (§ 10) umiddelbart skal anses for ”klart urimelig” og dermed bødebelagt.

Det drejer sig om bestemmelsen i AB Forbruger § 46, stk. 2, hvorefter entreprenøren ikke hæfter for indirekte tab i tilfælde af mangler, som skyldes fejl eller forsømmelse fra entreprenørens side.

Dette medfører, at anvender en entreprenør AB Forbruger (i sin rene form) i en aftale med en forbruger, vil dette antageligvis kunne resultere i en bøde.

Da AB Forbruger er udarbejdet efter forhandling mellem bl.a. staten og Forbrugerrådet, er dette selvsagt meget uheldigt, hvilket DI Byggeri har gjort Justitsministeriet opmærksom på.

Dansk Industri er meget kritisk

Dansk Industri, herunder DI Byggeri, er stærkt kritiske overfor Justitsministeriets bekendtgørelsesudkast. Denne kritik er rejst overfor ministeriet i foreløbigt to høringssvar, som findes herunder:

Høringssvar nummer et af 24. maj 2024

Høringssvar nummer to af 7. august 2024

Blandt kritikpunkterne er, at det ikke giver mening, hvis en entreprenør skal kunne straffes for anvendelsen af AB Forbruger, som staten og Forbrugerrådet selv har været meget til at udarbejde.

I sine høringssvar rejser Dansk Industri også kritik af en lang række andre bestemmelser i bekendtgørelsesudkastet. Tilsvarende kritik er rejst af flere andre erhvervsorganisationer.

Dansk Industri håber og forventer, at Justitsministeriet vil lytte til kritikken.  I første omgang har kritikken ført til, at Justitsministeriet den 15. august 2024 har suspenderet den ikrafttrædelsesdato (den 15. september 2024), som var forudsat i bekendtgørelsesudkastet. En ny (og senere) ikrafttrædelsesdato er endnu ikke meldt ud.

Opsummering 

  • Udkast til ny bekendtgørelse om straf for anvendelse af klart urimelige standardvilkår i forbrugeraftaleforhold er kommet i høring
  • Både AB 92 og AB 18 indeholder bestemmelser (vilkår), der er omfattet af bekendtgørelsesudkastet
  •  AB Forbruger indeholder én enkelt bestemmelse (vilkår), som angiveligt er omfattet af bekendtgørelsesudkastet
  • Dansk Industri, herunder DI Byggeri, og en række andre erhvervsorganisationer er stærkt kritiske overfor Justitsministeriets udkast til bekendtgørelse.
  • Dansk Industri håber og forventer, at Justitsministeriet vil lytte til kritikken. I første omgang har kritikken ført til, at Justitsministeriet har suspenderet den ikrafttrædelsesdato (den 15. september 2024), som var forudsat i bekendtgørelsesudkastet.

Kontakt

Har du spørgsmål til denne nyhed eller brug for juridisk sparring i øvrigt, er du som service- og branchemedlem i DI Byggeri velkommen til at kontakte DI Byggeris Erhvervsjuridiske Rådgivning på telefon 3377 3760.

Relateret indhold